Læger Formidler
Du læser lige nu

Halsbetændelse

0
Trygge Forældre Infoblog

Halsbetændelse

Det er tirsdag morgen, alle skal i gang igen efter weekenden, men har den lille ikke sovet påfaldende længe? Stemmen er grødet, appetitten er ikke stor, og måske der også er lidt feber eller hoste. Efterårs- og vintermånederne er højsæson for halsbetændelser! Læs med i denne uges tirsdagsinfo, hvis du vil vide lidt mere om en hyppig gæst i mange familier.

Hvad er symptomerne på halsbetændelse?

Helt små børn kan oftest ikke fortælle os, at de har ondt i halsen – men en hæs stemme kan  være et tegn, og måske har barnet heller ikke lyst til at spise og drikke som det plejer. Større børn vil kunne fortælle, at det gør ondt i halsen, især når de skal synke. Smerterne kan stråle op mod ørene. Derudover kan der være feber, dårlig ånde og hævede lymfeknuder på halsen. Nogle børn kan også kaste op og have ondt i maven. 

Hvad er halsbetændelse?

Halsbetændelse er betændelse i mandlerne i svælget, der er en del af kroppens immunsystem. Halsbetændelse kan skyldes både virus og bakterier. Hvis der ikke er feber – eller kun er let feber – samtidig med hoste og andre forkølelsessymptomer, er det med stor sandsynlighed en virus. Ved en halsbetændelse der skyldes bakterier, vil der som regel være feber over 38,5 grader. Her er det oftest bakterierne streptokokker, der er synderen. De fleste halsbetændelser går over af sig selv i løbet af 3-7 dage, både dem der skyldes virus og bakterier.

Vidste du, at antibiotika kun forkorter sygdomsvarigheden af en bakteriel halsbetændelse med 12-24 timer? Det dæmper dog også symptomerne og mindsker risikoen for smitte og komplikationer, så man vælger ofte at behandle med antibiotika, når det drejer sig om en bakteriel halsbetændelse. I de fleste tilfælde skyldes infektionen dog virus, hvor antibiotika slet ikke vil have nogen effekt.

Hvad kan man selv gøre?

Langt de fleste halsbetændelser kan kroppen selv bekæmpe. Man kan sagtens tåle ikke at spise så meget i et par dage, så længe man får nok væske. Sørg derfor for at give barnet rigeligt at drikke. Det er ofte rart med noget koldt (eller evt. lunt), når man har ondt i halsen. En sodavandsis eller en læskedrik med et sejt sugerør kan nogle gange være nemmere at få ned. Det kan også være nemmere at spise noget, der er flydende, fx yoghurt. Derudover kan det være en god idé, at give barnet panodil efter vægt (følg anvisningen på pakningen), da det dæmper smerterne i halsen og sænker en eventuel feber lidt – så bliver det ofte også nemmere, at få barnet til at drikke nok.

Hvornår skal man søge læge?

Det er altid en god ide at søge læge, hvis man er bekymret for sit barn. Brug evt. vores SAFE! cirkel til at vurdere dit barns velbefindende. Så kan du ofte se en halsbetændelse an derhjemme i nogle dage. Kontakt en læge, hvis der ikke er nogen bedring efter 3 dage, barnet har høj feber, ikke vil drikke, bliver sløvt eller du bliver bekymret. Ved mistanke om bakteriel halsbetændelse, kan lægen vælge at pode og evt. behandle med antibiotika.

Generelt er halsbetændelser en helt ufarlig og hyppig infektion, der i langt de fleste tilfælde kan klares hjemme med rigelig væske.

Kilder: 

Patienthåndbogen

Lægehåndbogen

Foto fra Unsplash

Forfatter: Malene Toft (læge)

Redigeret af: Kim Foss (læge), Mimmi Torp (læge)

Opdateret 13/11/2022 af Mimmi Torp (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.