Læger Formidler
Du læser lige nu

Blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse

0
Tirsdagsinfo

Blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse

Urinvejsinfektion kan finde sted både i blære, urinrør og nyrerne. Hvis der er urinvejsinfektion i nyrerne kalder man det også nyrebækkenbetændelse.

Ligesom for voksne er symptomerne på urinvejsinfektion hyppig vandladning, svie ved vandladning, eventuelt feber og påvirket almentilstand. Børn kan derudover have opkastninger og mavesmerter.

Symptomerne hos børn kan være forskellige afhængig af alder, og oftest først ved 3 års alderen kan børnene selv fortælle om hvordan det føles anderledes når de tisser. Hos spædbørn er symptomerne endnu mere vage og kan være manglende vægtøgning eller dårlig almentilstand.

Infektionen skyldes som regel at bakterier fra huden eller endetarmsåbningen har spredt sig gennem urinrøret til urinblæren. I sjældne tilfælde er det pga en misdannelse i urinvejene, hvorfor små børn ofte bliver scannet med ultralyd for at udelukke dette.

Hvis der er feber og barnet er under 3 år og utilpas uden andet ’fokus’ så som snot, hoste, tænder på vej eller lign. så kan det være en ide at snakke med sin læge om sandsynligheden for urinvejsinfektion. Afhængig af historien og mistanken kan det være nødvendigt at undersøge urinen med en urinstix som er en strimmel der lægges i urinprøven og som giver et svar efter få minutter.

Hvad kan man gøre?

Generelt anbefales piger at tørre sig forneden forfra og bagtil for at undgå at få bakterier fra numsen frem mod urinrøret.

Nogle børn med urinvejsinfektion kan have tilgrundliggende forstoppelse. I disse tilfælde kan man som forældre hjælpe med at optimere væske- og vandladningsvaner. Børnene bør sidde med fødderne hvilende på underlaget, give sig god tid på toilettet, gå på toilettet 4-7 gange i døgnet, samt at få behandling for forstoppelse med rigelig væske (1-1,5 L) og øget indtag af fibre samt fysisk aktivitet eventuelt suppleret med afføringsmiddel i samråd med egen læge.

Urinvejsinfektion kan heldigvis ikke smitte. Derfor skal børn kun holdes hjemme fra institution hvis de har feber eller kræver ’særlig pleje’ som de fleste institutioner formulerer det. Størstedelen af institutionerne vil/må heller ikke give barnet antibiotika.

Hvis du vil læse mere eller se en lille animation af urinvejsinfektioner så se med her: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/infektioner/urinvejsinfektion-hos-boern/

 

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os