Læger Formidler
Du læser lige nu

Blødning i graviditeten

37
Trygge Maver Infoblog

Blødning i graviditeten

blødning i graviditeten

Blødning i graviditeten kan skabe frygt og bekymring, men vidste du, at omkring en fjerdedel af alle, der føder, har haft en blødning i sin graviditet? Læs med her for at finde ud af hvad blødning under graviditeten kan skyldes, og hvordan du skal forholde dig til det.

Skal jeg som gravid undersøges, hvis jeg begynder at bløde?

Blødning i graviditetens sidste tredjedel skal altid undersøges straks, hvorimod let blødning tidligt i graviditeten oftest kan ses an en eller flere dage. Hvilke undersøgelser, du bliver tilbudt, afhænger af dine symptomer, men består typisk af en gynækologisk undersøgelse, ultralyd og, hvis du er tæt på termin, også en hjertelydskurve på barnet (CTG). Årsagerne til blødning i graviditeten er mange, og det er ikke altid muligt at finde forklaringen. Farlige årsager skal selvfølgelig udelukkes. 

Hvad skyldes blødning tidligt i graviditetens 1. trimester?

  • Implantationsblødning: Blødning kan opstå, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderens væg omkring det tidspunkt, hvor du ellers havde fået menstruation. Det er ufarligt for din graviditet.
  • Spontan abort: Her vil der typisk være både rigelig blødning og kraftige smerter primært i underlivet. Dette sker hyppigst før graviditetsuge 12. Der er ingen behandling, som kan stoppe en spontan abort. Hvis blødningen varer ved og er kraftig, kan man blive behandlet med medicin eller en kirurgisk udskrabning. De fleste har dog ikke brug for behandling, da blødningen og smerterne aftager inden for et par timer. 
  • Graviditet udenfor livmoderen: Her vil man oftest opleve smerter i underlivet og kun en lille eller slet ingen blødning. I cirka én ud af hundrede graviditeter sætter det befrugtede æg sig fast et andet sted end inde i livmoderen, og kan ikke rykke sig herfra. Det kan f.eks. være i din æggeleder. Udenfor livmoderen er der ikke plads til, at en graviditet kan vokse, og typisk omkring uge 6-8 opstår der svære smerter i den side, hvor graviditeten sidder. Behandlingen afhænger af, hvor graviditeten præcist sidder. Nogle gange går en graviditet udenfor livmoderen til grunde af sig selv og skal blot følges med blodprøver. Andre gange er det nødvendigt at behandle med medicin eller operation.
  • Ukendt årsag: Hos mange finder man aldrig en årsag til blødning i starten af graviditeten.

Hvad skyldes blødning i graviditetens 2. og 3. trimester?

  • Tegnblødning: Denne form for blødning er normal, ufarlig og er oftest et tegn på, at fødslen nærmer sig. Den opstår, fordi livmoderhalsen begynder at åbne sig.
  • Foranliggende moderkage: Hvis din moderkage er placeret foran livmodermunden, som er udgangen for din baby, så kan du få blødningsepisoder, som oftest ikke gør ondt, men som udgør en risiko for løsning af moderkagen. Dette kan være farligt for dig og barnet, og derfor skal du undersøges på dit fødested ved hver eneste blødning. Ved kraftig blødning, eller hvis fosteret bliver påvirket under en blødningsepisode kan akut kejsersnit blive nødvendig. Ellers planlægges kejsersnit til omkring uge 38, hvis man har en moderkage foran livmodermunden. Hos stort set alle opdages foranliggende moderkage ved gennemscanningen og følges med scanninger resten af graviditeten, da moderkagen kan rykke sig op og dermed fjerne sig fra livmodermunden.  
  • Løsning af moderkagen: Moderkageløsning er en alvorlig tilstand, der kan give kraftige konstante smerter, og nogle, men ikke alle, får samtidig blødning. Livmoderen er som regel meget øm og spænder op som ved en lang ve. Hvis der er kraftig blødning eller fosteret er påvirket, kan akut kejsersnit blive nødvendigt. Nogle gange kommer blødningen fra en mindre løsning, og fødslen kan afventes. I nogle tilfælde, hvis det vurderes, at du er langt nok i din graviditet, vil man anbefale igangsættelse for ikke udsætte dig eller din baby for unødvendig fare. Risikoen for moderkageløsning mindskes, når du undgår alkohol, rygning, stoffer og kun tager medicin efter aftale med din læge. 

Kontakt straks din læge eller dit fødested hvis…

  • Du ikke er ultralydsskannet tidligt i din graviditet og får pludselige stærke smerter og eventuelt også blødning. Graviditet udenfor livmoderen skal udelukkes.
  • Du bløder i sidste tredjedel af graviditeten.


Vil du vide mere?

Læs mere på Patienthåndbogen

Vi har også lavet en podcastepisode om frygten for at tabe en graviditet, som du kan finde her

Forfatter

Læge Rebecka Hansen

Opdateret februar 2023af: læge Julie Juul Jørgensen

Kilder

Patienthåndbogen og Lægehåndbogen

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2013 og på Hvidovre med gynækologi, graviditet og fødsler siden 2016. Forsker sideløbende i jernstatus under graviditeten. Mor til en skøn vildbasse på 4 år.