Læger Formidler
Du læser lige nu

Fnat

0
Trygge Forældre Infoblog

Fnat

Fnatmiden (på under 0,4 mm) er årsagen til hele balladen. Selve miden kan knapt ses med det blotte øje. Fnatmidegangene kan til gengæld ses og er karakteristisk for at stille diagnosen. Fnat er ufarligt, men meget generende.

Hvad er symptomerne?

Ulidelig kløe ved sengetid og senere udslæt, der kan ligne små blærer eller vabler sammen med kradsemærker og senere tørre små hvidlige midegange på kroppens varmeste steder er kendetegn ved fnat. Fnatmiden forårsager intens og ulidelig kløe både når den laver midegangene – og når den parrer sig og laver afføring i huden. Smitte sker ved tæt hudkontakt.

Ofte ses midegangene mellem fingre, tæer, baller eller på håndled og fødder.

Billede fra sundhed.dk 

Behandling

Fnat behandles med creme med permethrin (ved navn NIX) eller tabletter. Cremen gnides grundigt ind i huden på hele kroppen fra kæbebenet og ned – også mellem balder og i skridtet. Man skal være grundig for at behandlingen lykkes. Hele familien i en husstand, anbefales at blive behandlet.

Børn under 1 år kan også blive angrebet i ansigt og hoved, her behandles også med NIX.

Cremen smøres på om aftenen og virker om natten hvorefter den kan vaskes af i badet. Sengetøj og tøj skiftes og vaskes ved 60 grader. Efter 1 uge gentages behandlingen.

Hvornår må børnene komme i institution?

Man betragtes dog som smittefri 8-12 timer efter første indsmøring af creme. Børnene kan derfor komme i institution efter påbegyndt behandling.

Der kan fortsat være kløe efter endt behandling i mange uger efter, da det er affaldsprodukterne man reagerer på. Spørg din læge hvis du er i tvivl.

Hvad kan jeg selv gøre?

Undgå tæt kropskontakt med personer der er smittet med fnat.

Kilder

Kilder fra Statens Serum InstitutSundhedsstyrelsen og Sundhed.dk

Vil du vide mere om fnat?

Speciallæge i hudsygdomme Charles Kroman er gæst i Læger Formidlers podcast episode 17 hvor han fortæller generelt om udslæt hos børn. Vi har også været så heldige at han har skrevet et super godt indlæg om fnat til jer forældre der vil vide mere om fnat og den irriterende fnat-mide.

Hvis I har lyst til at lære mere om de sygdomme, som hører barndommen til og få gode råd til, hvordan I skal forholde jer, når jeres barn er sygt, så klik rundt på vores hjemmeside, hvor i både kan finde tirsdagsinfo-opslag og podcasts som omhandler forskellige børnesygdomme. Lyt for eksempel til episode nr 4 der omhandler snot og luftvejsinfektioner hvor overlæge Tim Kristensen giver gode råd til hvordan man som forælder kommer over vuggestuepesten. Du finder også podcasten i Itunes eller Soundcloud.  

På hjemmesiden kan i også finde vores SAFE!-cirkel som kan bruges som et værktøj til at vurdere almen tilstanden hos jeres syge barn.

Questions & Answers brevkasse

Vi har netop introduceret vores Q&A brevkasse, hvor du kan finde de hyppigste spørgsmål forældre til småbørn stiller lægen. Måske du kan finde et svar derinde, der besvarer netop dit spørgsmål? Vi udvider løbende siden med jeres spørgsmål, og du er meget velkommen til at sende dit spørgsmål til os.

Rigtig god tirsdag derude 

Foto fra Unsplash

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.