Har du hørt om gravide veninder, som har skulle møde på hospitalet tidligt om morgenen, fastende, og så har skulle drikke en ordentlig portion sød tyktflydende væske… føj! Det lyder ikke særligt tiltalende med sådan en glucosebelastningstest. Så hvorfor skal man udsættes for sådan noget i sin graviditet, hvor man i forvejen har kvalme? Og nogle gange mere end én gang!
Der er heldigvis en mening med galskaben.
Sukkersyge under graviditeten
Cirka 3-4% af alle gravide udvikler sukkersyge under deres graviditet. Dette kaldes for graviditetsbetinget sukkersyge eller gestationel diabetes.
Her har kroppen en nedsat tolerance overfor sukker og er ikke i stand til at producere nok af hormonet insulin til at holde blodsukkeret nede på et normalt niveau.
Som oftest kan man ikke mærke at man har graviditetsbetinget sukkersyge, men der er nogle faktorer, som øger risikoen for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge. Disse er blandt andet:
- Graviditetsbetinget sukkersyge i en tidligere graviditet
- Nogle i den nære familie har sukkersyge
- BMI før graviditeten over 27
- Fødsel af stort barn (over 4500 g) i tidligere graviditet
- Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) hos den gravide
- Graviditet med flere fostre (tvillinge- eller trillingegraviditeter)
- Sukker i urinen
Din egen læge vil til den første graviditetsundersøgelse (omkring uge 8 i graviditeten) finde ud af, hvor stor en risiko netop du har for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge og om nødvendigt henvise dig til at få lavet en glukosebelastningstest enten én eller flere gange under din graviditet.
Cirka 1 ud af 3 gravide tilbydes en glukosebelastningstest.
Hvad er en glucosebelastningstest?
En glucosebelastningstest kaldes ofte også for en OGTT (oral glukosetolerance test). Den bruges primært til at finde ud af, om den gravide kvinde har udviklet sukkersyge under graviditeten.
Den foretages som oftest på det sygehus, hvor du er tilknyttet i forbindelse med din graviditet.
Du skal møde på hospitalet om morgenen. Du må ikke have røget i 8 timer, og du skal være fastende (dvs. ingen mad 8 timer før undersøgelsen. En smule vand er dog okay). På hospitalet skal du drikke 75 g sukker opløst i vand i løbet af 5 minutter. Heldigvis har man nogle steder puttet citron i, så den søde væske ikke er alt for kvalm.
Testen undersøger, hvor hurtigt din krop er i stand til at fjerne den indtagne sukker fra din blodbane. Efter 2 timers venten, hvor du skal sidde stille, tages en blodprøve og ud fra dit blodsukker, kan man vurdere om du har graviditetsbetinget sukkersyge.
Testen er fuldstændig ufarlig, men kan give lidt kvalme og utilpashed.
Hvorfor er det vigtigt?
Man kan godt synes, det er træls at skulle rende til alle mulige aftaler på sygehuset under sin graviditet. Men det er super vigtigt at opdage, hvis man har graviditetsbetinget sukkersyge – både for mor og barn.
Graviditetsbetinget sukkersyge øger blandt andet risikoen for svangerskabsforgiftning, for tidlig fødsel, kejsersnit og fødsel af stort barn, men med den rette behandling kan man reducere risikoen. Lægerne vurderer, om du kan nøjes med at ændre din kost, eller om det kræver medicin, der kan regulere dit blodsukker.
Hvad sker der efter graviditeten?
For langt de flestes vedkommende forsvinder tilstanden med nedsat sukkertolerance efter graviditeten. Dog ved man, at kvinder, der har haft graviditetsbetinget sukkersyge, har en øget risiko for at få sukkersyge senere hen i livet.
Det betyder, at man anbefaler at kvinder, der har haft graviditetsbetinget sukkersyge får foretaget endnu en glucosebelastningstest 3-4 måneder efter fødslen.
Derudover bør man hvert 3. år få tjekket sit blodsukker hos egen læge resten af livet.
Hvad kan du selv gøre?
- Hvis din læge anbefaler dig at få foretaget en glucosebelastningstest, så tag dig tid til dette.
- Test din urin for indhold af sukker hver gang du kommer hos din egen læge eller jordemoder under graviditeten. Det gør du ved hjælp af en urinstix.
Få mere viden
Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.
Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen
Kilder
Sundhed.dk: Gestationel diabetes samt oral glukosetolerance test.
www.dsog.dk: Gestationel diabetes mellitus: Screening og diagnose (2014)
Forfatter: Louise Laub Asserhøj