Læger Formidler
Du læser lige nu

Graviditetsbetinget leverkløe

41
Trygge Maver Infoblog

Graviditetsbetinget leverkløe

Gravditetsbetinget leverkløe

Kradse kradse, klø klø… Kender du også følelsen af at være gravid og være ved at gå ud af dit gode skind, fordi det klør helt forfærdeligt i håndflader og fodsåler? eller måske på hele kroppen?

Så er det måske fordi du har graviditetsbetinget leverkløe. Læs mere om det her.

Hvad er graviditetsbetinget leverkløe og hvorfor opstår det?

Graviditetsbetinget leverkløe skyldes, at kroppen ophober galdesyrer i blodet. Galdesyrerne produceres i leveren, og føres ud gennem galdegangene og ud i tarmen. Men under graviditeten ses der hos nogle kvinder en delvis forsnævring af galdegangene og en del af galdesyrerne presses derfor ud i blodbanen i stedet for ud i tarmen.

Det er disse galdesyrer i blodet, som giver kløen.

Graviditetsbetinget leverkløe rammer ca. 1% af alle gravide og oftest i den sidste del af graviditeten. Der er typisk kløe hele døgnet, med forværring om natten. Der er intet udslæt at se, men ikke så sjældent klør det så meget, at man kan få kradsemærker.

Diagnosen stilles hos din egen læge eller på sygehuset med en blodprøve, der viser forhøjede levertal og/eller forhøjede galdesyrer. Når galdesyrerne skal måles, skal du være fastende dvs. at du ikke må spise noget efter kl. 22 aftenen inden du skal have taget blodprøven (hvis du får den taget næste morgen). Det kan tage flere dage at få svar på blodprøven der viser galdesyrerne, men man kan få svar på de andre levertal inden for få timer.  

Hvad betyder det for mig og min baby?

Forskning har vist at der muligvis er en lille øget risiko for fosterdød og for tidlig fødsel. Risikoen for at føde for tidligt kan dog reduceres ved hjælp af medicinsk behandling. Sygdommen er helt ufarlig for dig som gravid.

Er der en behandling?

Der findes en effektiv medicinsk behandling, der kan sænke mængden af galdesyrer i blodet og få kløen reduceret. Behandlingen kaldes ‘ursodeoxycholsyre’ og tages som tablet typisk tre gange dagligt.

Derudover vil du blive tilbudt ekstra kontroller ca. en gang om ugen i resten af din graviditet. Her vil man følge niveauet af galdesyrer i dit blod, og man vil holde ekstra øje med den lille ved hjælp af hjertelydskurver (kaldet CTG) og ultralyd.  

Alt efter hvordan din krop reagerer på behandlingen, vil man typisk anbefale at sætte fødslen i gang, når du er ca. 38 uger henne i din graviditet. Dette er dog et skøn som din fødselslæge vil foretage.

Hvad kan du selv gøre?

Du er ikke selv herre over om du får graviditetsbetinget leverkløe i din graviditet. Du kan intet gøre for at forebygge det og heller ikke for at mildne sygdommen.

Det bedste du kan gøre, er at følge lægens råd omkring medicinsk behandling og kontrolbesøg.

Er det arveligt?

Ja, til en vis grad. Hvis din mor har haft graviditetsbetinget leverkløe, har du lidt større risiko end andre for at få det.

Hvis du har haft graviditetsbetinget leverkløe i en tidligere graviditet, er der også lidt større risiko for, at du får det i næste graviditet.

Hvad så efter fødslen?

Efter fødslen forsvinder tilstanden som oftest helt af sig selv, men man anbefaler at levertallene kontrolleres ved en blodprøve hos egen læge 6-12 uger efter fødslen.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Sundhed.dk: ”Galdestase i graviditeten”

DSOG guideline ”Graviditetsbetinget leverkløe”, 2017

Forfatter: Louise Laub Asserhøj, læge.
Redaktører: Læge Mads Langager Larsen og læge Anna Grynnerup.

Om forfatteren

Læge siden 2015. Ph.d.-studerende på Fertilitetsklinikken og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Tidligere arbejdet på Gynækologisk og Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.
Gift med Trygve. Mor til Atle på 5 år og Åsa på 2 år.