Læger Formidler
Du læser lige nu

Hånd-, fod- og mundsygdom

4
Trygge Forældre Infoblog

Hånd-, fod- og mundsygdom

Sommer og tidlig efterår er sæson for hånd-, fod- og mundsygdom!

Hvad er det?

Ved hånd-, fod- og mundsygdom kommer der blærer i håndflader, fodsåler, i munden og evt. på balderne. Dog ikke nødvendigvis alle steder på én gang. Hyppigt savler børnene mere og vil ikke have sut eller mad. Mange børn får også feber og sygdomsfølelse og hos nogle giver det også opkast og diarre.

Hånd-, fod-og mundsygdom ses hyppigst hos børn under 7 år og har intet som helst at gøre med mund- og klovsyge hos dyr.

Sygdommen kan komme af flere forskellige virus, som alle er meget smitsomme. Virusset smitter gennem spyt og afføring. God håndhygiejne  kan derfor mindske smitten. Faktisk smitter barnet i op til en uge inden symptomerne kommer, og derfor er smitten til omgivelserne ofte sket allerede inden symptomerne begynder. Børn skal blive hjemme fra institution så længe de har feber eller er sløje, men kan herefter godt komme i institution, også selvom der stadig er blærer.

Er det farligt?

Sygdommen er ikke farligt og går heldigvis over af sig selv i løbet af en uges tid uden nogen form for behandling. Hvis barnet har feber og er utilpas kan man give febersænkende behandling for at lindre. Kølige eller lunkne syre-frie drikkevare kan lindre smerterne i munden.

Heldigvis bliver man immun mod virusset når man har haft sygdommen. De fleste forældre er immune og vil derfor ikke selv blive smittet. Både børn og voksne kan dog være uheldige at få det flere gange, da der findes flere virustyper der kan forårsage det.

Du kan finde meget mere information om hånd-, fod- og mundsyge og se billeder af udslættet på Patienthåndbogen.

I vores podcast om det røde udslæt kan du høre mere om hånd-, fod- og mundsyge og andre udslæt hos småbørn.

Forfatter: Læger Formidler

Kilder:

Lægehåndbogen

Sundhedsstyrelsen

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.