Læger Formidler
Du læser lige nu

Hånd-, fod- og mundsyge

24
Trygge Forældre Infoblog

Hånd-, fod- og mundsyge

Hånd, fod og mundsyge

Det ser ikke rart ud, når ens purk får blærer i munden, og barnet kan også være noget generet af smerter. Heldigvis er hånd-, fod- og mundsyge ikke en langvarig omgang, og snart er barnet friskt igen.

Normalt er sommer og efterår sæson for hånd-, fod- og mundsyge, men også her om vinteren kan sygdommen bryde ud. Som navnet indikerer viser den sig som udslæt i form af blærer på hænder, fødder, i munden og evt. på balderne, dog ikke nødvendigvis alle steder på én gang. Blærerne er hvide/lyse med klar væske. Hyppigt savler børnene mere og vil ikke have sut eller mad. Der kan også være lidt feber og sygdomsfølelse. Hånd-, fod- og mundsyge ses hyppigst hos børn under 7 år. Det har intet som helst at gøre med mund- og klovsyge hos dyr. 

Virusset, der forårsager sygdommen, er meget smitsomt og smitter gennem spyt og afføring. Det er nemlig typisk tarmvirus, der forårsager sygdommen. God håndhygiejne ved bl.a. bleskift kan bidrage til at mindske smitten. Faktisk smitter barnet i op til en uge, inden symptomerne kommer, og derfor er smitten til omgivelserne ofte sket allerede inden symptomerne begynder. Børn skal blive hjemme fra institution, så længe de har feber eller er sløje, men kan herefter godt komme i institution, selvom der stadig er blærer.

Sygdommen er ikke farlig og går heldigvis over af sig selv i løbet af en uges tid uden nogen form for behandling. Hvis barnet har feber og er utilpas, kan man give febersænkende behandling for at lindre. Kølige eller lunkne syrefri drikkevarer kan lindre smerterne i munden.

Heldigvis bliver man immun mod virusset, når man har haft sygdommen. De fleste forældre er immune og vil derfor ikke selv blive smittet. Både børn og voksne kan dog være uheldige at få det flere gange, da der findes flere virustyper, der kan forårsage hånd-, fod- og mundsygdom.

Hvor kan jeg finde mere viden?

Hør også vores podcast om udslæt hos børn her.

Kilder:

Patienthåndbogen

Foto: Gabby Orcutt, Unsplash

Forfatter: Læger Formidler

Redigeret af Camilla Palmquist (læge)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os