Læger Formidler
Du læser lige nu

Hånd-, fod og mundsyge

33
Trygge Forældre Infoblog

Hånd-, fod og mundsyge

Sommer og efterår er sæson for hånd-, fod- og mundsyge! Som navnet indikerer viser det sig som udslæt i form af blærer på hænder, fødder, i munden og evt. på balderne. Dog ikke nødvendigvis alle steder på en gang. Hyppigt savler børnene mere og vil ikke have sut eller mad. Der kan også være lidt feber og sygdomsfølelse. Hånd-, fod-og mundsyge ses hyppigst hos børn under 7 år. Det har intet som helst at gøre med mund og klovesyge hos dyr. 

Virusset der forårsager sygdommen er meget smitsomt og smitter gennem spyt og afføring. God håndhygiejne ved bla. bleskift kan derfor til en hvis grad mindske smitten. Faktisk smitter barnet i op til en uge inden symptomerne kommer, og derfor er smitten til omgivelserne ofte sket allerede inden symptomerne begynder. Børn skal blive hjemme fra institution så længe de har feber eller er sløje, men kan herefter godt komme i institution selvom der stadig er blærer.

Sygdommen er ikke farligt og går heldigvis over af sig selv i løbet af en uges tid uden nogen form for behandling. Hvis barnet har feber og er utilpas kan man give febersænkende behandling for at lindre. Kølige eller lunkne syre-frie drikkevare kan lindre smerterne i munden.

Heldigvis bliver man immun mod virusset når man har haft sygdommen. De fleste forældre er immune og vil derfor ikke selv blive smittet. Både børn og voksne kan dog være uheldige at få det flere gange, da der findes flere virustyper der kan forårsage det.

Du kan finde meget mere information om hånd-, fod- og mundsyge og se billeder af udslettet på patienthåndbogen på www.sundhed.dk. Hør også vores podcast om udslæt hos børn her.

Forfatter: Læger formidler

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.