
Halsbrand og sure opstød
Kender du dette: lige pludselig får du en brændende fornemmelse i halsen, og det smager grimt i munden. Du haft et surt opstød eller halsbrand – det, som man på fagsprog kalder for refluks, og noget, som rigtig mange oplever før eller siden. Har du lyst til at blive lidt klogere på, hvad det egentlig er, og hvad man selv kan gøre ved det, samt hvornår man bør søge læge, så læs med her.
Hvad er refluks?
Ordet refluks betyder tilbageløb, hvilket faktisk giver ret god mening i den her sammenhæng.
Nede i vores mavesæk er der en masse mavesyre, som er med til at nedbryde og fordøje det mad vi spiser. Når vi får sure opstød eller halsbrand er det fordi, at maveindhold og syre fra mavesækken løber tilbage fra mavesækken og op i spiserøret. Slimhinden i vores mavesæk kan godt tåle syrepåvirkningen, hvorimod spiserøret derimod ikke bryder sig særligt meget om det, og derfor kan man opleve ubehag eller decideret smerte. Det kan opleves som en sviende/brændende smerte i øvre del af maven eller nedre del af brystet. For nogen vil symptomerne forværres af at ligge ned, løfte tungt eller bøje sig forover. Andre klager over hoste eller smerte i brystet, og sidstnævnte kan ofte forveksles med symptomer fra hjertet.
Hvor hyppigt er refluks?
Halsbrand og sure opstød er faktisk meget almindeligt. De fleste mennesker vil opleve det ind i mellem, og mange benytter medicin, som kan neutralisere den syre, som kommer fra mavesækken. Man regner med, at ca. 5-10% af voksne mennesker dagligt har symptomer på refluks, men langt fra alle søger læge. Når man endelig vælger at gå til lægen med det, er det oftest fordi den behandling man har prøvet, ikke virker godt nok, men det kan også være pga. bekymring for, om symptomerne skyldes alvorlig sygdom. Lægen kan vurdere om der er behov for yderligere undersøgelser. Det kan f.eks. være en afføringsprøve, hvor man tester for mavesårsbakterien Helicobactor Pylori eller henvisning til en kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk.
Hvorfor får man refluks?
Der findes flere årsager til refluks, herunder:
- Reflukssygdom: Hyppig årsag. Typiske symptomer er halsbrand og sure opstød. Symptombyrden kan variere fra få og beskedne symptomer med fund af helt normale forhold ved kikkertundersøgelse, til svære og invaliderende gener, hvor der er betændelse i spiserørets slimhinde. Reflukssygdom skyldes bl.a., at mavesyre løber op i spiserøret, fordi lukkemusklen mellem maven og spiserøret ikke fungerer helt som den skal.
- Mavesår: Ses hyppigst hos personer over 45 år. Typiske symptomer er perioder med ubehag i øvre del af maven, som lindres når man spiser og/eller ved indtag af syreneutraliserende medicin. Sjældnere sure opstød og halsbrand. Mavesår opstår stort set altid på baggrund af forbrug af medicin af typen NSAID (f.eks. ibuprofen), men kan også være grundet infektion med mavebakterien Helicobactor Pylori.
- Mavekatar: Eller det man på fagsprog kalder ”funktionel dyspepsi”. Oftest personer under 45 år. Typiske symptomer er ubehag i øvre del af maven, luftgener, tidlig mæthedsfornemmelse, kvalme, luftgener – nogle gange også sure opstød og halsbrand.
- Kræft i spiserøret eller mavesækken: Meget sjælden årsag! Rammer typisk personer over 70 år. Symptomer i form af tiltagende synkebesvær, vedvarende opkastninger, vægttab og svækkelse.
Hvad kan du selv gøre?
Syreneutraliserende medicin kan fås i håndkøb og kan hjælpe, hvis man oplever syregener i perioder.
Andre gode råd er:
- Rygeophør
- Løftet hovedgærde hvis man er plaget af natlige symptomer for at undgå tilbageløb af mavesyre i spiserøret
- Nogle studier har vist, at et vægttab ved overvægt kan mindske symptomerne
- Undgå større måltider inden sengetid
- Undgå mad og drikke, som kan irritere slimhinden: kaffe, the, alkohol og sure mad-eller drikkevarer
Hvornår skal du søge læge?
Har du forsøgt ovenstående tiltag, men uden effekt, kan det være en god ide at søge hjælp fra din egen læge. Du bør dog altid søge læge, hvis du oplever tiltagende synkebesvær eller synkesmerter over få uger, vedvarende opkastninger uden anden forklaring og betydende ufrivilligt vægttab (f.eks. > 3 kg på kort tid), da det kan være tegn på alvorlig sygdom.
Vil du vide mere om sygdom og sundhed?
Så hop ind på www.laegerformidler.dk og tag et kig på alle de andre spændende indlæg fra Tryg I Livet. Du kan fx læse vores nye indlæg om hovedpine, hoftebrudog ADHD-udredning af voksne.
Synes du det er spændende at vide mere om sygdomme i mave- og tarmsystem, så læs vores indlæg om fx galdesten eller tarmslyng.
Forfatter: Julie Kristine Steen Møller, læge
Redigeret af: Emilie Vester Engel, læge
Publiceringsdato: 08.06.2025
Kilder:
Patienthåndbogen: Halsbrand og sure opstød , sundhed.dk
Klinisk vejledning: Dyspepsi, Dansk Selskab for Almen Medicin
Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologis guideline om gastrooesofageal reflukssygdom
Billede fra unplash, Tobias Rademacher

