Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvepsestik

1
Trygge Forældre Infoblog

Hvepsestik

Der varsles om rekordår for hvepse i Danmark pga. den tidlige og langvarige varme. Det betyder også at vi skal passe ekstra godt på børnene i de næste måneder.

Hvepse lever som vi ved af kød og søde sager som frugt, is og sodavand – alle ting der spises i store mængder af både børn og voksne i sommervarmen. De findes som regel fra juni til september og bosætter sig ofte tæt på vores huse og også i f.eks. jordboer i græsplænen – der er særligt frygtet fordi det kan rumme et stort antal hvepse, der kan stikke på samme tid.

Hvordan kan man undgå stik?

For at undgå stik bør man:

 • Give sine børn sko/sandaler på udendørs i haven
 • Samle nedfalden frugt op
 • Spise indenfor på dage med mange hvepse
 • Kigge på børnenes mad af og til så de ikke overser en hveps på maden på vej ind i munden
 • Passe på med at være for tæt på åbne skraldespande

Husk desuden at hvepse stikker i forsvar så undgå hurtige bevægelser.

Hvad kan der ske?

Skulle uheldet være ude vil der sandsynligvis ske det at man hører barnet græde højt. Omkring stedet hvor barnet er blevet stukket, udvikler der sig en øm, rød hævelse med et ’hul’ efter en brod i midten. Hævelsen og rødmen holder sig nogle dage. Der kan opstå kløe. Størrelsen af hævelsen vil afhænge af, hvor barnet er blevet stukket og hvor kraftigt barnet reagerer på giften. Hvis barnet bliver stukket på fingrene, bliver hævelse ikke så stor, da huden er meget stram her. Bliver barnet stukket på øjenlåget, hvor huden er mere løs, udvikler der sig en større hævelse. Nogle børn reagerer kraftigt på stikket, medens andre knapt nok reagerer, men det har ikke noget med overfølsomhed at gøre. Hævelsen kan blive ganske stor (op til 10 cm) og vare ved i flere dage uden at det betyder noget – med mindre det er på hals eller i munden.

Nogle børn kan udvikle allergi der viser sig ved hudkløe eller nældefeber, enten lokalt eller på hele kroppen, mens der i sværere tilfælde kan komme utilpashed, besvær med vejrtrækning, opkastning eller fornemmelse af at skulle besvime. Man udvikler først allergi hvis man er blevet stukket én gang før, men det kan alligevel være svært med børn da de som relativt små kan have fået stik vi ikke har lagt mærke til eller som er sket andre steder.

Hvad kan man gøre som forældre?

 • Vær rolig 
 • Se om der er stukket i mund eller på hals (farligt pga hævelse –> lægekontakt)
 • Hold øje med hud og vejrtrækning (hævelse, spredning eller andre gener – svimmelhed, problemer med vejrtrækningen osv.), hvis der kommer rødt kløende røde pletter over hele kroppen og/eller problemer med vejrtrækningen er det med stor sandsynlighed allergi
 • Man kan komme is på stikket og holde det i ro samt hævet over hjertehøjde hvis muligt
 • Vask gerne stikket med vand og sæbe
 • Antihistaminer kan hjælpe på eventuel kløe – disse kan købes i håndkøb på apoteket men er sjældent nødvendigt
 • Tag evt. billeder af jeres barn og udviklingen løbende
 • Hold øje med varme, rødme og hævelse i dagene efter for at sikre at der ikke kommer betændelse i ’såret’ – kontakt læge i så fald.

Får man mistanke til allergi kontakt da læge hurtigt. Efter en eventuel kraftig reaktion kan man opsøge læge for at få en henvisning til allergiudredning med en såkaldt priktest – dette må tidligst være 4 uger efter stikket.

Vi håber at I og børnene undgår stik. Rigtig god sommer

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.