Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvordan går man til lægen og hvad hører til vagtlægen?

67
Trygge Forældre Infoblog

Hvordan går man til lægen og hvad hører til vagtlægen?

Hvordan går man til lægen

Nu er efteråret for alvor kommet ind over os, og alt hvad der hører med af snot, opkast og dårlige mave har lille junior selvfølgelig taget med hjem fra vuggestuen. Hele familien er lagt ned, inklusive dig selv. Du har været nede hos lægen i formiddags og fik at vide at du bare havde en virus, som skulle gå over af sig selv. Pludselig synes du dog at junior virker noget slatten, han er varm og hans interesse for Gurli Gris er ikke helt hvad den plejer. Kan du mon vente med at få kigget på junior til i morgen? 

Hvornår skal man ringe til vagtlægen eller 1813 som man kalder det i region hovedstaden og hvornår er det ikke nødvendigt?

Det spørgsmål kan være svært at svare på, men undersøgelser viser at hvert 5. opkald til vagtlægen kan vente – det betyder desværre at andre patienter, som måske er akut dårlige må vente i længere tid. Eksempler på tilstande der kan vente til egen læge i dagtiden er børneorm, insektbid (hvis der ikke opstår en allergisk reaktion med f.eks. vejrtrækningsbesvær), langt de fleste receptfornyelser, og symptomer som har varet i lang tid og ikke har ændret sig, – det samme gælder hvis du eller dit barn har været forkølet/hostet i flere dage og evt. også har feber, men ellers har en god almen tilstand (se nedenfor) . En forkølelsesvirus eller influenza kan sagtens vare en uge eller mere, og der er desværre ikke noget at gøre andet end at blive liggende i sengen – antibiotika har ingen effekt. 

Men hvis du er i tvivl eller utryg skal du selvfølgelig altid ringe!

Som eksempler på situationer hvor det kan være en god ide at kontakte vagtlægen eller 1813 er:

·      Akut opstået sygdom

·      Forværring af eksisterende sygdom

·      Svære smerter

·      Skader f.eks. hvis man mistænker noget er brækket eller barnet har slået  hovedet

Når du har valgt at kontakte vagtlægen eller 1813:

Det foregår lidt forskellige fra region til region når man kontakter vagtlægen. Nogle steder vil man komme til at tale med en anden faggruppe end en læge først, men det du altid vil blive spurgt om er om dit barn har feber. Sørg derfor for at have målt dit barns temperatur inden du ringer (helst i endetarmen, da det er meget mere præcist end i øret). Du kan ikke vurdere om barnet har feber ved at lægge en hånd på panden. Dernæst vil du højst sandsynlig blive spurgt om barnet får noget medicin og eventuelt om barnet har nogen allergier. Personalet du taler med vil vurdere om du skal ses af en vagtlæge, om det er mere relevant at henvise til skadestuen f.eks. ved lettere skader eller om det kan vente til i morgen, hvor du kan kontakte din egen læge. 

Hvad skal du være særligt opmærksomt på?

Det er helt normalt for vuggestuebørn at  have 10-12 sygdomsperioder henover et år, og for langt de flestes vedkommende går sygdommen over af sig selv. Typisk spiser barnet ikke så meget som det plejer og er måske lidt mere klattet, men indimellem kan de være så syge at det er nødvendigt at du kontakter vagtlægen eller 1813. I situationer hvor du straks bør kontakte vagtlægen er:  

·      Børn der ikke har regelmæssigt våde bleer eller tisser

·      Børn der ikke vil drikke

·      Børn der har besværet vejrtrækning 

·      Børn der ikke vil lege eller kan afledes med legetøj eller er dårlige i kontakten 

Hvis du vil vide mere om hvad du skal kigge efter når dit barn får feber, kan du læse mere her. 

Husk hvis du er utryg ved situationen så kontakt vagtlægen eller 1813, eller oplever du at dit barn bliver meget påvirket eller akut livstruende syg skal du ringe 112. 

Vil du vide mere?

Hvis du vil videre mere om hvad du skal kigge efter hos dit barn, når det bliver syg kan du læse om vores vurderingscirkel SAFE eller lytte til vores podcast, hvor begrebet almen tilstand og vores vurderingscirkel SAFE gennemgås. Du kan også lytte til vores podcast om brug af lægevagten. Eller lytte til mange af vores andre podcasts om de mest almindelige børnesygdomme. Du kan også se vores film om feber hos børn

Kilder:

http://www.laegevagten.dk/kontakt-laegevagten/brug-laegevagten-rigtigt

Forfatter: Tanja Todberg (læge)

Redigeret af: Ida Biering-Sørensen (læge)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.