Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvornår skal man ringe til vagtlægen (eller 1813 som man kalder det i Region Hovedstaden)? 

67
Trygge Forældre Infoblog

Hvornår skal man ringe til vagtlægen (eller 1813 som man kalder det i Region Hovedstaden)? 

Dét spørgsmål kan være svært at svare på, men undersøgelser viser, at hvert 5. opkald til vagtlægen godt kan vente til næste dag, når egen læge åbner. Det betyder desværre, at andre patienter, som måske er meget dårlige, må vente i længere tid. 

Eksempler på situationer, hvor det kan være en god ide at kontakte vagtlægen eller 1813, er:

  • Pludseligt opstået sygdom
  • Forværring af eksisterende sygdom
  • Svære smerter
  • Skader, fx hvis man mistænker noget er brækket, eller dit barn har slået hovedet

Eksempler på tilstande, der kan vente til egen læge i dagtid, er børneorm, insektbid (hvis der ikke opstår en allergisk reaktion med f.eks. vejrtrækningsbesvær), langt de fleste receptfornyelser, og symptomer som har varet i lang tid og ikke har ændret sig. Det samme gælder, hvis du eller dit barn har været forkølet/hostet i flere dage og evt. har feber, men ellers har en god almen tilstand (se sidste afsnit). Selv akut opstået snot og hoste behøver sjældent blive set af lægevagten. En forkølelsesvirus eller influenza kan sagtens vare en uge eller mere, og der er desværre ikke andet at gøre, end at blive liggende i sengen. Antibiotika har ingen effekt- men måske Gurli Gris og en sodavandsis kan hjælpe på humøret.

Hvis du er i tvivl eller utryg, skal du selvfølgelig altid ringe!

Når du har valgt at kontakte vagtlægen eller 1813:

Før du ringer op, kan du med fordel have nogle informationer klar. Først og fremmest dit barns CPR-nr. Derudover vil du i mange tilfælde blive spurgt, om dit barn har feber. Mål derfor dit barns temperatur inden du ringer (helst i endetarmen, da det er meget mere præcist end i øret/panden). Du kan ikke vurdere, om barnet har feber ved at lægge en hånd på panden. Dernæst vil du højst sandsynligt blive spurgt, om barnet får noget medicin, og eventuelt om barnet har nogen allergier. Personalet du taler med, vil vurdere, om dit barn skal ses af en vagtlæge, om det er mere relevant at henvise til skadestuen (fx ved lettere skader), eller om det kan vente til i morgen, hvor du kan kontakte din egen læge. 

Hvad skal du være særligt opmærksomt på?

Det er helt normalt for vuggestuebørn at have 10-12 sygdomsperioder hen over et år, og for langt de flestes vedkommende går sygdommen over af sig selv. Typisk spiser barnet ikke så meget, som det plejer og er måske lidt mere klattet. Indimellem kan de være så syge, at det er nødvendigt, at du kontakter vagtlægen eller 1813. Situationer, hvor du straks bør kontakte vagtlægen, er:  

  • Børn der ikke har regelmæssigt våde bleer eller tisser
  • Børn der slet ikke vil drikke/kan holde væske i sig
  • Børn der har besværet vejrtrækning 
  • Børn der er dårlige i kontakten (fx dårlig øjenkontakt) eller som ikke vil lege eller kan afledes med legetøj 

Hvis du vil vide mere om, hvad du skal kigge efter, når dit barn får feber, kan du læse her

Husk: hvis du er utryg ved situationen, så kontakt vagtlægen eller 1813.

Hvis du oplever, at dit barn bliver meget påvirket eller er akut livstruende syg, skal du ringe 112. 

Vil du vide mere?

Hvis du vil videre mere om, hvad du skal kigge efter hos dit barn, når det bliver sygt, kan du læse om vores vurderingscirkel SAFE eller lytte til vores podcast, hvor begrebet almen tilstand og vores SAFE-cirkel gennemgås. Du kan også lytte til vores podcast om brug af lægevagten. Eller lytte til mange af vores andre podcasts om de mest almindelige børnesygdomme. Du kan også se vores film om feber hos børn

Kilder:

Lægevagten 

Mit barn er syg

Forfatter: Tanja Todberg (læge)

Redigeret af: Ida Biering-Sørensen (læge)

Opdateret af: Mimmi Torp (læge), Stine Schaldemose (læge) oktober 2023

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.