Læger Formidler
Du læser lige nu

Kighoste

2
Vaccinationsprogrammets sygdomme

Kighoste

Som lægestuderende kan man tage vagter på sygehusene, hvor man sidder fast hos de sygeste patienter. I en af mine første vagter var min opgave at sidde hos en 3 mdr gammel baby med kighoste, tage ham op og være der for ham, når han fik hosteanfald, så hans mor kunne få lidt ro og samle kræfter til at være der for ham i dagtimerne. Jeg glemmer aldrig det lille udmattede menneske, og hans kigen under hosteanfald.

Smitte:

Kighoste skyldes bakterien Bordetella pertussis, som forårsager en akut infektion i luftvejene. Man smittes gennem små dråber, som hostes ud i luften.

Symptomer:

1-2 uger efter smitte får barnet almindelige forkølelsessymptomer, som hoste, nysen, løbende næse, feber og røde øjne. Efterhånden forværres hosten, bliver mere vedvarende og kan ende i langvarig gøende hoste, som afsluttes med ”kigende” indånding og evt. opkastning. Ansigtet kan blive blåligt, og barnet kan kaste sejt slim op. Desuden kan øjnene blive meget røde og irriterede.

Imellem hosteanfaldende kan barnet føle sig nogenlunde tilpas, men anfaldende er meget trættende for barnet, og der kan komme 10-20 anfald i døgnet.

Forløb:

Kighoste er særligt alvorligt for spædbørn, fordi de kan blive så udmattede, at de ikke har kræfter til at trække vejret ordentligt, og derfor kommer til at mangle ilt. Derfor skal spædbørn med kighoste behandles på et sygehus, da infektionen i værste fald have et livstruende forløb. Der er siden 1995 registreret seks spædbørnsdødsfald som følge af kighoste, det seneste i 2010.
For ældre børn og voksne er kighoste ikke på samme måde farlig, men hosten kan vare ved i op til 3 måneder med gradvis mildere hoste, og forløbet kan være meget ubehageligt og udmattende.

Infektionen optræder også i et mere atypisk billede med et langvarigt forløb med anfaldsvis, tør hoste. Barnet smitter fra forkølelsessymptomerne opstår og op til 6 uger efter den typiske hoste er opstået.

Forbyggelse:

Kighoste er altså en både farlig og ekstremt udmattende infektion at komme i nærheden af, men heldigvis kan den forebygges med en vaccination, som indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5, 12 måneder og 5 år. Hverken vaccination eller en tidligere kighosteinfektion giver dog
livsvarig beskyttelse mod ny infektion, og størstedelen af befolkningen vil derfor være modtagelig for kighoste.

Kighoste er tidligere blevet kaldt en børnesygdom, men mere end 40 % af alle påviste tilfælde af kighoste i Danmark ses hos personer over 20 år. Der diagnosticeres årligt omkring 500-1.000 tilfælde i Danmark, når der ikke er epidemi. Ved de seneste epidemier i 2002 og 2016 blev der begge år registreret omkring 2.000 tilfælde.
Lægen kan undersøge for kighoste ved at tage en prøve fra næsen med en vatpind.

Behandling:

Behandlingen vil typisk være antibiotika i 3-10 dage, alt efter hvilken antibiotika, der vælges, men behandlingen skal startes tidligt i forløbet (< 3uger), da den ellers ikke har effekt.

Børn kan som regel komme i institution 5 dage efter, at behandling er startet, hvis almentilstanden ellers tillader det. Sent i forløbet, det vil sige mere end 3 uger efter, at symptomerne er startet, er smittefaren så lille (selv om barnet ikke har fået antibiotika), at man kan komme i børnehave/skole, selv om man fortsat har symptomer.

Hvordan hjælper du dit barn:

Sørg for at barnet følger børnevaccinationsprogrammet. Selvom vaccinen ikke i alle tilfælde kan forhindre smitte, kan den mildne symptomerne, og den er et vigtigt led i at forebygge epidemier.
Et spædbarn, der endnu ikke er vaccineret skal ikke i nærheden af smitte.
Ved voldsom og gøende hoste skal barnet sidde op.
Sørg for at barnet får rigeligt at drikke mellem anfaldene, hvor barnet ofte har det ok.

Hvornår skal barnet ses af læge:

Kighoste er i starten svær at skelne fra almindelig forkølelse. Ved langvarig hoste (> 2 uger) uden bedring, bør barnet ses af egen læge. Selvfølgeligt før, hvis hosten giver anledning til bekymring.
Bliver barnet blå i hovedet i forbindelse med hoste, skal barnet ses af læge med det samme.
Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er opdateret på vaccinationsprogrammet, kan du altid spørge din læge, som journalfører dette. Det er aldrig for sent at genoptage vaccinationsprogrammet.


Rigtig god tirsdag derude!

Læs meget mere om de andre sygdomme som forebygges vha. børnevaccinationsprogrammet, samt om andre børnesygdomme her på hjemmesiden under fanen Infotirsdag

Her på hjemmesiden kan du også finde vores podcasts hvor erfarne læger interviewes og deler deres viden om forskellige børnesygdomme. 

Du har også mulighed for at tilmelde dig vores nyhedsbrev og dermed modtage vores tirsdagsinfo direkte i inboxen en gang om måneden. 

Billeder fra www.unsplash.com

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os