Læger Formidler
Du læser lige nu

Kighoste

24
Trygge Forældre Infoblog

Kighoste

Sikke en hoste. Hold da op – bliver den ved? Husk nu lige at trække vejret! Nej, nu bliver hovedet næsten helt blåt! Og sikke da en løjerlig lyd når han endelig trækker vejret! Hoste er ganske hyppigt, men hvad med kighoste? Vaccination mod kighoste er en del af det danske børnevaccinationsprogram. Læs med i denne uges tirsdagsinfo og bliv klogere på hvorfor!

Hvad er kighoste?

Kighoste er en af de infektioner i børnevaccinationsprogrammet, som vi stadig ser med jævne mellemrum. I 2020 var der fx 117 tilfælde blandt børn under 2 år i Danmark. Generelt ses ca. 800-1000 tilfælde pr. år i hele den danske befolkning – og selvfølgelig flere i de år, hvor der er epidemier. Kighoste er en infektion i luftvejene, som skyldes en bakterie med det mundrette navn Bordetella pertussis. Kighoste starter typisk ligesom en almindelig forkølelse med løbenæse, lidt feber og mild hoste i en uges tid. Derefter tager hosteanfaldene til og kan komme i lange serier af host, der afsluttes med en kigende (en slags hylende) indånding. Ved sådanne hosteanfald kan spædbørn ikke alene have svært ved af få vejret, men de kan også holde små pauser i vejrtrækningen (apnøer) og blive helt røde eller blå i hovedet – og så bliver man som forælder gerne rigtig bekymret.

Det er normalt at kaste op efter anfaldene, mens der mellem anfaldene ikke er særlige symptomer. I mildere tilfælde – og hos voksne – kan hosten blot være tør og komme i anfald, men varer oftest i 2-3 måneder. Derfor kaldes kighoste også 100-dages hoste.   

Hvordan bliver man smittet?

Kighoste er en af de mest smitsomme bakteriesygdomme vi kender. Smitten sker gennem luften via små dråber spyt og snot fra folk der nyser eller hoster. Når andre indånder de små dråber med bakterier, sætter bakterien sig i de små fimrehår i luftvejene og ødelægger deres funktion. Selve bakterien er væk efter et par uger, men skaden på fimrehårene er lang tid om at hele og derfor hoster man i lang tid. 

Der går typisk 5-10 dage fra man bliver smittet til man får symptomer. Kighoste smitter kun mellem mennesker og oftest er det voksne eller ældre søskende omkring barnet der smitter det.

Er kighoste farligt?

For spædbørn – særligt børn under 3 måneder – der ikke er vaccinerede, kan kighoste være alvorligt og i værste fald livstruende. Det skyldes at spædbørn hurtigere bliver udtrættet af hosten og ikke kan få vejret. For ældre børn og voksne med et normalt immunforsvar er infektionen ikke farlig, men kan være ret træls fordi det er ubehageligt, udmattende og tager lang tid at komme over. 

Hvornår skal jeg tage til lægen?

Hvis du tænker at dit barn kan have kighoste, kan du tage til din egen læge og blive undersøgt for det. Mistænker lægen kighoste, kan man tage en prøve fra næsen ved hjælp af en vatpind. Hvis dit barn holder pauser i vejrtrækningen eller bliver helt blåt i hovedet skal du søge læge med det samme! Mindre spædbørn kan have behov for at blive indlagt til observation, så de kan få ilttilskud, hvis de får behov for det. 

Brug fx vores SAFE!-cirkel til at vurdere dit barns almentilstand.

Hvordan behandler man kighoste?

Da kighoste er en bakterie, kan man behandle det med antibiotika. Behandlingen skal dog startes tidligt for at det har den bedst mulige effekt. 

Men er det ikke noget man vaccinerer mod?

Jo, i Danmark vaccinerer man mod bl.a. kighoste i den vaccine der gives ved 3, 5 og 12 måneder samt som booster ved 5-årsalderen. Man bliver gradvist bedre beskyttet imod kighoste efterhånden som man får de planlagte vacciner. Efter fuld vaccination er man ca. 80% beskyttet, men denne beskyttelse aftager i løbet af 5-10 år. Derfor vil de fleste store børn og voksne være modtagelige for infektion – og dermed også kunne bære bakterien videre til ikke-vaccinerede spædbørn.

Kilder

Patienthåndbogen

Lægehåndbogen

Statens Serum Institut 

Det danske børnevaccinationsprogram

Forfatter: Kim Foss (læge)

Redigeret af: Stine Foss (læge), Malene Toft (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2015 med bred klinisk erfaring fra både ind- og udland, er igang med at blive børnelæge. Stor erfaring med bekymringer for børn; både som læge på børneafdelinger, men også som far og ægtefælle. Gift med Stine, sammen har vi en dreng fra '14, en pige fra '16 og tvillinge-drenge fra '19.