Læger Formidler
Du læser lige nu

Kighoste

24
Trygge Forældre Infoblog

Kighoste

Sikke en hoste. Hold da – bliver den ved? Husk nu lige at trække vejret! Nej, nu bliver hovedet næsten helt blåt! Og sikke da en løjerlig lyd når han endelig trækker vejret! Hoste er ganske hyppigt, men hvad er kighoste for noget? Da vi for tiden synes at vi ser flere tilfælde med kighoste hos de praktiserende læger og i børnemodtagelserne, får I her en ny omgang om kighoste. 

Hvad er kighoste?

Kighoste er en infektion i luftvejene, som skyldes en bakterie med det mundrette navn Bordetella pertussis. Kighoste starter typisk ligesom en almindelig forkølelse med løbenæse, lidt feber og mild hoste i en uges tid. Derefter tager hosteanfaldene til og kan komme i lange serier af host, der afsluttes med en kigende (en slag hylende) indånding. Ved sådanne hosteanfald kan spædbørn ikke alene have svært ved af få vejret, men de kan også holde små pauser i vejrtrækningen (apnøer) og blive helt røde eller blå i hovedet – og så bliver man som forælder gerne rigtig bekymret.

Det er normalt at kaste op efter anfaldene, mens der mellem anfaldene ikke er særlige symptomer. I mildere tilfælde – og hos voksne – kan hosten blot være anfaldsvis og tør, men varer oftest i 2-3 måneder. Derfor kaldes kighoste også 100-dageshoste.   

Hvordan bliver man smittet?

Kighoste er en af de mest smitsomme bakteriesygdomme vi kender. Smitten sker gennem luften via små dråber spyt og snot fra folk der nyser eller hoster. Når andre indånder de små dråber med bakterier, sætter bakterien sig i de små fimrehår i luftvejene og ødelægger deres funktion. Selve bakterien er væk efter et par uger, men skaden på fimrehårene er lang tid om at hele og derfor hoster man i lang tid. 

Der går typisk 5-10 dage fra man bliver smittet til man får symptomer. Kighoste smitter kun mellem mennesker og oftest er det voksne eller ældre søskende omkring barnet der smitter. 

Er kighoste farligt?

For spædbørn – særligt børn under 3 måneder – der ikke er vaccinerede, kan kighoste være alvorligt og i værste fald livstruende. Det skyldes at spædbørn hurtigere bliver udtrættet af hosten og ikke kan få vejret. For ældre børn og voksne med et normalt immunforsvar er infektionen ikke farligt, men kan være ret træls fordi det er ubehageligt, udmattende og tager lang tid at komme over. 

Hvornår skal jeg tage til lægen?

Hvis du tænker at dit barn kan have kighoste, kan du tage til din egen læge og blive undersøgt for det. Mistænker lægen kighoste, kan man tage en prøve fra næsen ved hjælp af en vatpind. Hvis dit barn holder pauser i vejrtrækningen eller bliver helt blåt i hovedet skal du søge læge med det samme! Mindre spædbørn kan have behov for at blive indlagt til observation, så de kan få ilttilskud, hvis de får behov for det. 

Brug fx vores SAFE!-cirkel til at vurdere dit barns almentilstand.

Hvordan behandler man kighoste?

Da kighoste er en bakterie, kan man behandle det med antibiotika. Behandlingen skal dog startes tidligt for at det har bedst effekt. 

Men er det ikke noget man vaccinerer mod?

Jo, i Danmark vaccinerer man mod bl.a. kighoste i den vaccine der gives ved 3, 5 og 12 måneder samt som booster ved 5-årsalderen. Man bliver gradvist bedre beskyttet imod kighoste efterhånden som man får de planlagte vacciner. Efter fuld vaccination er man ca. 80% beskyttet, men denne beskyttelse aftager i løbet af 5-10 år. Derfor vil de fleste store børn og voksne være modtagelige for infektion – og dermed også kunne bære bakterien videre til ikke-vaccinerede spædbørn. 

Kilder

Patienthåndbogen

Lægehåndbogen

Statens Serum Institut 

Det danske børnevaccinationsprogram

Forfatter: Kim Foss (læge)

Redigeret af: Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os