Læger Formidler
Du læser lige nu

Lus (Hovedlus)

0
Tirsdagsinfo

Lus (Hovedlus)

Det er højsæson for lus og de er blevet sværere at komme af med.

Mange har prøvet at have lus og har oplevet på egen krop hvor svært det kan være at få bugt med hovedlus. Dog er det muligvis værre end tidligere, da lusene menes at være blevet delvist resistente overfor det vanlige lusemiddel

Hvordan smitter lus?

Hovedlus smitter ved kontakt mellem to hoveder. Andre smitteveje har næppe praktisk betydning for spredningen af hovedlus. Det bedste man kan gøre for at undgå smitte er at behandle dem, der har lus, tjekke den øvrige familie for lus, give besked til omgangskredsen og sørge for at alle smittede bliver behandlet på samme tid. Risikoen for at blive smittet, hvis man deler børster, huer osv. anses for at være meget ringe, selvom det ikke fuldstændig kan udelukkes, at det kan finde sted under uheldige omstændigheder.

Man mistænker som regel lus når børnene kløer sig meget i hovedbunden, særligt bag ører og i hårgrænsen. Lusespyttet laver en lokal allergisk reaktion som giver kløe. Herefter vil man selvfølgelig ved kæmning af håret kunne se om der er æg eller levende lus.

Selvom det er irriterende at have lus er det desværre ikke noget egen læge eller lægevagten kan hjælpe med.

Institution

Så snart barnet er i behandling kan man starte i børnehave. 7 ud af 10 forventes ’kureret’ efter behandlingen hvorimod mange gensmittes eller får tilbagefald.

Hvad kan man gøre?

Der kan anvendes et lusemiddel som fås i håndkøb på apoteket. Tal med personalet på apoteket om mulighederne. Den mekaniske del af fjernelsen er mindst lige så vigtig – så alle skal have kæmmet deres hår grundigt mindst hver anden dag i 2 uger.

Ved epidemier af hovedlus bør alle smittede i hustanden forsøges behandlet samtidig. Brug af lusekam ved hovedlus fjerner ikke æggene, men det gør antallet af voksne lus mindre

Selvom det er irriterende at have lus er det ikke noget egen læge eller lægevagten behøver at hjælpe med. Det er nemt selv at få øje på. Lusemidlerne findes i håndkøb på apoteket.

Håber at I og jeres børn slipper for at være værter for den slags gæster i år.

Mere information om børnesygdomme via podcast og her på hjemmesiden

Vores podcast findes på Soundcloud og Itunes, og her kan du høre garvede børnelæger fortælle om emner indenfor deres speciale samt få direkte adgang til deres bedste råd.

Vil du vide mere om hovedlus kan vi anbefale Sundhedsstyrelsens vejledning, som er rigtig godt skrevet. 

God tirsdag!

Photo from Unsplash by Andrei Lazarev

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os