Læger Formidler
Du læser lige nu

Medicin og graviditet

62
Trygge Maver Infoblog

Medicin og graviditet

Medicin og graviditet

Skader jeg mit ufødte barn, når jeg bruger medicin? Skal jeg klare mig igennem vinteren uden mulighed for at bruge næsespray, og skal jeg bide smerterne i mig, når hovedpine, halsbetændelse og svampeangreb sætter ind? Er du i tvivl, så læs med her om medicin og graviditet.

Næsespray

Du må gerne bruge næsespray (fx Otrivin), hvis du bruger den som anbefalet (max tre gange dagligt i 10 dage) – også selvom de på apoteket måske fortæller dig noget andet. Eneste undtagelse er, hvis du er gravid med et væksthæmmet barn. I så fald skal du snakke med din fødselslæge.

Smertestillende (panodil, ipren, Treo)

Panodil er 1. valg, hvis du har smerter. Panodil skader ikke dit foster, så længe du indtager den anbefalede mængde. Ipren kan tages i 2. trimester. I 1. trimester er der måske en let øget risiko for spontan abort men kun ved længerevarende brug – du kan derfor sagtens spise ipren en dag eller to uden risiko for dit ufødte barn. I 3. trimester må du ikke bruge ipren, da det kan skade fosteret. Risikoen ved brug af Treo er ikke klarlagt, hvorfor det frarådes med mindre det sker i forbindelse med fx et svært migræneanfald og er efter aftale med din læge. 

Antibiotika

Du må heldigvis bruge langt de fleste typer af antibiotika under din graviditet. Hvis du får en infektion, skal du huske at oplyse din læge om, at du er gravid. Så kan din læge nemt finde et præparat, du kan tage uden risiko for dit barn i maven. 

Svamp i underlivet

Mange kvinder får svamp i underlivet, når de er gravide. Lokalbehandling med fx Canesten som creme og stikpiller er førstevalg, og dette kan bruges uden restriktioner. Hvis det ikke er nok, kan man få sin læge til at ordinere en tablet, som man skal synke.  

Kronisk sygdom

Hvis du har en kronisk sygdom som fx astma, gigt, stofskiftesygdom eller depression skal du snakke med din læge om dette ved første graviditetskonsultation (Lyt til vores podcastepisode om første graviditetsundersøgelse hos egen læge) eller om muligt allerede inden du bliver gravid. Behovet for medicin kan ændre sig meget i forbindelse med en graviditet, og det er vigtigt at få justeret dit medicinforbrug så hurtigt som muligt. Stop aldrig en behandling for kronisk sygdom uden at have snakket med din læge først. 

Kort fortalt skal du bruge den medicin, der er nødvendig – også under din graviditet. 

Hvis du er i tvivl om, hvilken medicin du må tage, kan du snakke med din læge eller ringe til TrygMor på 38636363 (mandag og torsdag 9-12). Her kan du få personlig og lægefaglig rådgivning om medicin og naturmedicin i relation til graviditet (og amning). Læs mere om TrygMor her.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilde

Medicin.dk

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf
Redaktør: Læge Anna Grynnerup.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.