Læger Formidler
Du læser lige nu

Øjenbetændelse

0
Tirsdagsinfo

Øjenbetændelse

Alle forældre til småbørn kender det. Mandag morgen, lige inden du skal aflevere den lille i institutionen opdager du et rødt øje. Øjenbetændelse. Igen. Skal du blive hjemme nu? Er det farligt for barnet? Og hvordan kan du egentlig behandle øjenbetændelse derhjemme?

For at bringe orden i alle begreber og bekymringer omkring øjenbetændelse hos børn kan man overordnet sige at der findes to forskellige former. Mild øjenbetændelse og svær øjenbetændelse.

Den milde øjenbetændelse

Den milde øjenbetændelse kaldes også for “forkølelse af øjet”. Den er fuldstændig ufarlig og er langt den hyppigste form. Barnets øje er lettere rødt, løber i vand og der kan sidde gule klatter/indtørret pus i øjenkrogen om morgenen. Som oftest opstår den som led i en forkølelse. Barnet har kørt lidt snot rundt i hovedet, og har overført forkølelsesvirus til øjnene. 

Her må barnet godt komme i institution og behandlingen omfatter både regelmæssig håndhygiejne og rengøring af øjet med et stykke vat og lunkent vand et par gange om dagen. 

Husk ikke at rengøre begge øjne med samme stykke vat og vask hænderne inden og efter. Hvis barnet ikke har det bedre efter 5-7 dage eller hvis der sker en forværring af symptomerne eller barnets almentilstand skal der kontaktes læge. 

Den svære øjenbetændelse

Den anden form – den svære øjenbetændelse – skyldes ofte bakterier. Barnets øje er betydelig rødt, nogle gange er øjenomgivelserne hævede og der kommer rigeligt med pus ud af øjet. Nogle børn klager over svie og brænden i øjet, lysskyhed (bliver generet af lys) og oplever sløret syn – selv når det gule pus er blinket væk. Her skal barnet ses af en læge. 

Behandling 

Har dit barn svær øjenbetændelse vil din læge ofte igangsætte behandling med antibiotika (øjendråber eller øjensalve). Barnet må komme i institutionen igen når det har været i behandling i 2 døgn, og der ikke længere er pusflåd, lysskyhed eller påvirket almentilstand  – også selv om behandlingen skal fortsætte i længere tid.

Smitte

Øjenbetændelse smitter let, og det sker ofte at flere i husstanden bliver smittet. For at undgå smitte kan I:

  • Undgå at dele håndklæder
  • Holde hænderne væk fra ansigtet, og vask dem ofte
  • Ved rengøring af øjnene, sørg da for at tage en ny vatrondel, når der skiftes side.

Og til jer voksne:

  • Del ikke mascara med andre
  • Brug ikke kontaktlinser mens du har øjenbetændelse

…Og så er det godt at vide, at nyfødte med øjenbetændelse altid skal ses af en læge! I de tilfælde skal det nemlig udelukkes, at smitten ikke er sket under fødslen (og derfor kan være smittet med andre slags bakterier)

Mere information om øjenbetændelse 

Vil du vide mere om øjenbetændelse, så lyt til vores podcastepisode om øjenbetændelse.

Sundhedsstyrelsen har også skrevet en rigtig fin vejledning om øjenbetændelse hos børn som du kan læse her.

Rigtig god bedring til poderne!

Kilde: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os