Læger Formidler
Du læser lige nu

Røde hunde (rubella)

2
Vaccinationsprogrammets sygdomme

Røde hunde (rubella)

Røde hunde er en del af MFR vaccinen (Mæslinger-Fåresyge-Røde hunde). Røde hunde eller rubella er i sig selv en virussygdom der, for den enkelte der smittes, ikke er farlig. Hvis den smittede til gengæld er gravid og er i første del af graviditeten vil helt op mod 9 ud af 10 fostre få skader som høretab, hjertefejl, blindhed og hjerneskade (Statens Serum Instituts hjemmeside). 

Efter vaccinens indførsel faldt tilfældene markant og der er siden 1994 ikke registreret fosterskader forårsaget af Rubella virus.

Symptomer

Symptomerne på røde hunde varierer. Hvert fjerde barn får slet ikke symptomer. Der kan komme irriterede øjne med hævede lymfeknuder, let feber, appetitløshed og svælg rødme. Herefter følger ofte et udslæt over det meste af kroppen og høj feber i 1-4 døgn.

Foto af udslæt fra SSI.dk

Skal man søge læge?

Hvis man som forældre har mistanke om røde hunde kan man søge læge for at få det af- eller bekræftet, da røde hunde er en sygdom der skal anmeldes til Statens serum institut.

Behandling

Der findes ikke behandling mod røde hunde. Det er udelukkende symptomerne man behandler.

Hvordan hjælper du dit barn – og kommende børn?

Efter 2 vaccinedoser i barndommen givet ved 15 mdr. og 4 år er dit barn beskyttet 99% mod røde hunde. Grunden til at man også vaccinerer drenge er, at hvis kun halvdelen af befolkningen er vaccineret kan sygdommen cirkulere i den anden halvdel. Da vaccinerne ikke dækker 100% vil gravide kvinder fortsat kunne smittes med røde hunde hvis sygdommen florerer. Det er derfor fortsat vigtigt med den såkaldte ’flok-immunitet’ som vi har i dag grundet den gode vaccinetilslutning.

Er man som voksen kvinde med ønske om graviditet i tvivl om man har fået MFR vaccinen, eller har haft røde hunde som barn, må man tage en snak med sin læge om dette. Man kan undersøge blodet for antistoffer eller man kan give en vaccine. Det anbefales dog at vaccinere senest én måned før ønsket graviditet.

Forside foto af John Looy fra Unsplash.com

Læs mere

Læs meget mere om de andre sygdomme som forebygges vha. børnevaccinationsprogrammet, samt om andre børnesygdomme her på hjemmesiden under fanen Infotirsdag

Her på hjemmesiden kan du også finde vores podcasts hvor erfarne læger interviewes og deler deres viden om forskellige børnesygdomme. 

Du har også mulighed for at tilmelde dig vores nyhedsbrev og dermed modtage vores tirsdagsinfo direkte i inboxen en gang om måneden.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.