Læger Formidler
Du læser lige nu

RSV – Respiratorisk syncytial virus

0
Tirsdagsinfo

RSV – Respiratorisk syncytial virus

Hvad er RSV ?

Bronkiolitis er en infektion i de øvre luftveje, som særligt for børn under 9 måneder kan være farligt. 80 % af infektionerne skyldes en virus, som hedder respiratorisk syncytial virus (RSV), som danner tykt, sejt snot/slim, som sætter sig i luftvejene og derved påvirker indånding af ilt og udveksling af CO2 (affaldsprodukt) fra lungerne.
Børnene får først almindelige forkølelsessymptomer: feber, flåd fra næse og hoste. Hosten bliver efter få dage kraftig og tør og børnene KAN få besvær med vejrtrækningen, som ses ved hurtig vejdtrækning, at det bløde punkt over brystbenet trækker sig ind ved hver vejrtrækning og indtrækninger under ribbenene.

Ofte høres også en hvæsende lyd på vejrtrækningen, og der kan ses bobler af sejt snot i næse og mund. Det seje snot blokerer næsen, og gør det svært for barnet at die eller spise på flaske, fordi dette kun er muligt, hvis barnet kan trække vejret gennem næsen.

Hvornår og hvordan skal du reagere?

Et barn, der gentagne gange slipper brystet/flasken og virker tæt i næsen skal forsøges afhjulpet med saltvandsdråber i næsen og næsesuger, og hvis dette ikke hjælper, bør barnet ses af en læge. Nogle børn holder kortvarigt op med at trække vejret. Dette er et alvorligt symptom, og disse børn skal altid ses af en læge hurtigst muligt. Ligeledes skal hosteanfald, hvor barnet bliver blegt/blåt give anledning til lægebesøg. Bliver barnet sløvt/slapt skal det ligeledes ses af en læge staks.
I børnemodtagelsen kan lægen tage en prøve fra svælget for RSV. Langt de fleste infektioner med RSV er dog ikke farlige. 95% af alle børn har haft infektion med RSV før de fylder 2 år, og kun få procent har behov for indlæggelse. De fleste børn bliver hurtigt bedre (indenfor 3-5 dage) men infektioner kan vare 2-3 uger. Børn som ikke kan spise pga. tilstoppet næse, eller hvor det seje slim tilstopper luftvejene i en grad der gør, at der ikke kommer tilstrækkeligt med ilt ned i lungerne (og dermed ud til resten af kroppen) og CO2 ophobes, har behov for hjælp. I nogle tilfælde kan det være nok at suge slim op af luftvejene, og andre børn skal have behandling med CPAP, hvor en maske med ilt tilført danner et lille overtryk i lungerne og derved hjælper med at folde lungerne ud og dermed øger udveksling af ilt og CO2.

Januar og februar er højsæson for infektioner med RSV, så pas godt på de små (særligt børn under 3 måneder) og hold øje med deres vejrtrækning og spisemønster, hvis de bliver forkølede. Husk også fokus på hygiejne, for at reducere smitte.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os