Læger Formidler
Du læser lige nu

Soleksem

0
Trygge Forældre Infoblog

Soleksem

Sommeren er over os! Eller, det var den i hvert fald i sidste uge. Når solen skinner og sveden pibler frem på panden, er det oplagt med en tur på stranden. Men husk at passe på din og børnenes hud. Denne uges tirsdagsinfo handler om soleksem. Læs med og bliv klogere på hvad soleksem er, og hvad du kan gøre for at undgå eller behandle det.

Hvad er soleksem?

Vi ved alle, at for meget sol kan give solskoldninger, men der findes også en hudreaktion på solens stråler, som kun behøver en meget lille dosis sol for at udvikles. Dette kaldes soleksem, og det viser sig som udslæt eller kløe på huden. Det er en almindelig og meget generende tilstand. Man mener, det skyldes, at huden ikke er vant til solen efter vinteren, og at huden reagerer, som om solstrålerne er noget fremmed. Derfor forekommer udslættet næsten altid kun forår og tidlig sommer. 

Hvordan ser det ud?

Udslættet kan se ud på mange måder. Ofte bliver huden højrød, og der dannes små blærer. Desuden klør det voldsomt. Udslættet kommer ofte inden for et par døgn efter soludsættelse og sidder kun der, hvor huden har været udsat for sol, f.eks. på bryst, nakke, arme og ben. Ansigtet er sjældent involveret, formentlig fordi ansigtshuden udsættes for lidt sol hele året og dermed er vant til det. 

Efter 4-6 dage forsvinder udslættet oftest af sig selv. Antihistaminer (allergipiller) og mild hormoncreme, som kan købes uden recept på apoteket, kan lindre kløen. Mens udslættet står på, er det selvfølgeligt vigtigt at holde sig væk fra solen. 

Hvem får soleksem?

Personer med lys hud er mere udsatte for at få soleksem. Der er også nogle typer medicin, som kan øge hudens følsomhed for solen, og dermed risikoen for soleksem, mens man tager det. Hos de fleste holder udslættet op med at komme i løbet af sommeren, men hos mange kommer det igen foråret efter.

Hvad kan man gøre?

Det bedste man kan gøre for at forebygge soleksem, og for den sags skyld også solskoldning, er at beskytte huden mod solen. Det mest effektive er at dække huden med tøj. Dog skal man være opmærksom på, at tyndt bomuldstøj ikke beskytter mod alle solens stråler. Husk altid solcreme der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling og gerne med høj faktor (over 30), da det har en god forebyggende virkning. Vær gavmild med mængden, da et for tyndt lag nedsætter effekten – hellere for meget end for lidt! Smør gerne hele familien ind mindst 30 minutter før man skal ud i solen. Hvis man er ude en hel dag, er det vigtigt at smøre flere gange om dagen, huske også et nyt lag efter badning. 

Soleksem er ikke farligt på samme måde som solskoldning er. Der er er ikke set nogen alvorlige komplikationer til soleksem. Det er med andre ord en ufarlig, men for mange en meget generende lidelse, særligt fordi den for mange komme igen hvert forår/sommer, hvis man ikke er meget påpasselig med at passe på huden.

Det betyder dog ikke, at I ikke skal nyde sommeren og solen. På med solcreme, hat og solbriller, og så er det ellers bare afsted ud i det blå. God sommer 🙂

Kilder

Lægehåndbogen – polymorft lysudslæt

Patienthåndbogen – soleksem

Sol og solbeskyttelse

Skrevet af Læger Formidlers redaktion

Redigeret af Mimmi Torp (læge) juli 2022

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.