Læger Formidler
Du læser lige nu

Tidlig overgangsalder 

0
Trygge Kvinder blog

Tidlig overgangsalder 

De fleste forbinder overgangsalder med et bestemt tidspunkt i livet, hvor børnene er blevet store, og hvor de grå hår er begyndt at titte frem. Det er en uundgåelig del af livet hos kvinder, der når den alder. 

Blandt nogle få procent af kvinder rammer overgangsalderen dog tidligere end forventet. Det medfører både fysiske ændringer i kroppen og hos nogle også tanker og bekymringer om fremtiden. 

I dette indlæg gennemgår vi, hvad tidlig overgangsalder er, hvordan det behandles, og hvad det kan have af betydning.  

Hvornår er man i overgangsalder og hvornår er den ”for tidlig”?  

Langt de fleste kvinder går i overgangsalder, når de er omkring 50 år, hvilket er perioden omkring de sidste menstruationer i kvindens liv. Menopausen er tidspunktet for den sidste menstruation, og kan først fastlægges “på bagkant”, når der ikke har været menstruationer i et år.  

Blandt cirka 2% af kvinder i Danmark rammer overgangsalderen før 40-årsalderen og betegnes derved som tidlig overgangsalder. Man bør blive undersøgt for tidlig overgangsalder ved lægen, hvis man ikke har haft sin menstruation i 6 måneder, og man ikke er gravid.  

Hvad er årsagen til tidlig overgangsalder? 

Uanset hvornår i livet man går i overgangsalder, så skyldes det, at æggestokkene på et tidspunkt ophører med at danne det kvindelige kønshormon østradiol. Ved tidlig overgangsalder kan der være flere årsager til, at det sker. Hos mange finder man, på trods af diverse undersøgelser, dog ikke en forklaring på tilstanden, som oftest er permanent.  

Nogle af de mulige årsager til tidlig overgangsalder:  

  • Genetiske forhold/familiær arvelighed 
  • Kromosomforandringer 
  • Visse autoimmune- og stofskiftesygdomme 
  • Kirurgiske indgreb i underlivet 
  • Kemoterapi og strålebehandling  

Hvilke symptomer får man?  

Symptomerne ved tidlig overgangsalder er de samme som ved senere overgangsalder. De fleste vil over en periode opleve, at menstruationerne bliver uregelmæssige, både med hensyn til blødningsinterval, -mængde og -varighed, indtil de til sidst helt udebliver. Derudover kan der blandt andet tilkomme hedeture, påvirkede slimhinder (f.eks. tørhed i skeden) og psykiske symptomer.  

Er der følgesygdomme forbundet med tidlig overgangsalder?  

Det kvindelige kønshormon østradiol spiller en vigtig rolle i kroppen og påvirker mange organsystemer. Det har derfor stor betydning for vores helbred og velvære. Kvinder, som går tidligt i overgangsalder, er i øget risiko for nedenstående følgesygdomme, fordi niveauet af østradiol falder tidligt i livet:  

  • Knogler: Øget risiko for knogleskørhed på grund af større tab af kalk fra knoglerne.  
  • Hjerte og kredsløb: Øget risiko for hjertekarsygdomme.  
  • Hjerne: Øget risiko for depression og demens.  
  • Livskvalitet: Både fysiske ændringer i kroppen samt tanker og bekymringer om helbred kan påvirke livskvaliteten i en negativ retning. Ikke-medicinske tiltag som yoga, motion, mindfulness og meditation har vist sig at kunne supplere den medicinske behandling.   
  • Seksualliv: Tørhed i skeden, orgasmeproblemer, smerter ved samleje eller nedsat lyst kan påvirke seksuallivet. Derudover kan psykiske aspekter såsom angst og depression, nedsat selvværd og eventuelle bekymringer om fertilitet også spille ind. De fleste af disse gener bedres på den medicinske behandling, men hvis man stadig oplever problemer, kan man søge hjælp hos en psykolog, parterapeut eller sexolog.  

Risikoen for følgesygdomme mindskes betydeligt med korrekt behandling, som derfor er vigtig. 

Hvordan behandles det?  

Behandlingen af tidlig overgangsalder er at tilføre det kvindelige kønshormon østradiol. Hvis man ikke har fået fjernet sin livmoder, vil man supplere behandlingen med et andet kvindeligt kønshormon, gestagen. Hormonbehandlingen kan gives enten som tabletter, plaster eller gel på huden, og det aftales med lægen, hvad der passer bedst til den enkelte. Behandlingen kurerer ikke den tidlige overgangsalder, men kan både mildne symptomerne og nedsætte risikoen for følgetilstande. Man bør fortsætte behandlingen indtil tidspunktet for naturlig overgangsalder, dvs. cirka 50-årsalderen.  

Hvad med graviditet? 

Kvinder, som går i tidlig overgangsalder, kan have svært ved at opnå graviditet på naturlig vis. Det skyldes, at ægløsningerne ofte er fraværende. Dog vil op til 25% af kvinder i tidlig overgangsalder have spontan ægløsning indimellem – særligt i det første stykke tid efter diagnosen. Ved ubeskyttet samleje på ægløsningstidspunktet vil 5% kunne blive naturligt gravide. Hvis man er i tidlig overgangsalder og har et graviditetsønske, vil mange dog få behov for fertilitetsbehandling. Her vil man som regel blive behandlet med ægdonation, som ofte er den eneste effektive behandling.  

Det vigtigste at vide 

Diagnosen ”tidlig overgangsalder” stilles, hvis den opstår før 40-årsalderen og rammer cirka 2% af kvinder i Danmark. Der kan være flere årsager til, hvorfor det sker, men hos de fleste finder man ikke en forklaring. Det er vigtigt at blive behandlet med hormontilskud, da der ellers er risiko for følgesygdomme. Chancen for at opnå naturlig graviditet er desværre lille, hvis man er i tidlig overgangsalder. Det er dog muligt at få hjælp fra fertilitetsbehandling med ægdonation, hvis man har et graviditetsønske.  

Få mere inspiration og viden 

Du kan læse mere om emnet i indlægget Myter om overgangsalderen eller Seksuelle gener i overgangsalderen. Desuden kan du blive klogere på ægdonation i indlægget her

TV2 Kosmopol har desuden lavet denne fine artikel og video om tidlig overgangsalder.  

Forfatter 

Julie Løwert Balslev, læge 

Redigeret af Emilie Vester Engel, læge 

Kilder 

Guideline fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi om Præmatur Ovarieinsufficiens 

Patientinformation fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi om For tidlig overgangsalder 

Lægehåndbogen: Klimakteriet    

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.