Læger Formidler
Du læser lige nu

Tre-dages-feber

0
Trygge Forældre Infoblog

Tre-dages-feber

Hvad er tredagsfeber og er der større risiko for feberkramper?

Tredagesfeber er ligesom så mange andre børnesygdomme en virussygdom fra Herpesvirus familien som vi alle har haft. Den rammer børn under 3 år og ofte i slutningen af det første leveår. Faktisk har 9 ud af 10 børn haft det inden de er blevet 2 år.

Tredagesfeber kan forekomme hele året men der er en lidt øget forekomst af sygdommen i forår- og efterårsmånederne.

Hvordan starter tredagsfeber?

Tredagesfeber starter som regel med pludselig høj feber, omkring 39-40. Børnene er som regel ikke meget medtaget i denne periode, selvom de kan være feberklattede. Feberen vedbliver typisk i 3 (-5) dage (deraf selvfølgelig navnet!).

Efter ca. tre dage falder feberen og efterfølgende kommer der et småplettet diskret lyserødt udslæt på det meste af kroppen, særligt på hals, bryst, arme og ben – og af og til i hovedet. Det klør ikke og forsvinder som regel igen af sig selv efter ca. 1 døgn. I sygdomsforløbet kan der samtidig ses hævelse af lymfeknuder på halsen og af og til mellemørebetændelse.

Nogle studier peger på at op mod 1/3 af alle børn der har feberkramper, første gang, samtidig har tredagesfeber. Det er uvist om det er temperaturforhøjelsen i sig selv eller andet der giver den høje forekomst. Dog viser studier at kun 4 ud af 100 med tredagesfeber får feberkramper, så det er stadig en sjælden komplikation. Læs mere om feberkramper her.

Man smitter højst sandsynlig stadig når man har udslæt men ofte også før man får feber, så det er svært at undgå. Det tager 5-15 dage fra smitte til feberen kommer. Regler for institution er derfor den samme som for øvrige sygdomme det vil sige: når der ikke er feber og barnet er helt ‘sig selv’.

Hvad kan man selv gøre?

Sygdommen er ufarlig og oftest helt uden komplikationer. Der gælder samme råd til tredagesfeber som for de fleste andre børnesygdomme der giver feber.

Hvis du er bekymret for dit barn kan du kontakte læge men forud for det kan du med fordel gennemgå vores SAFE-cirkel og gennemgå de vigtige ting man skal tænke på når barnet har feber, som kan høres på vores podcast om feber her.

Rigtig god dag

Foto fra Unsplash

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os