Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvad er forskellen på de to typer antibiotika Primcillin og Imacillin?

7

Læs med herunder eller lyt til vores bonusepisode 🙂

Begge dele er antibiotika og bruges til at behandle infektioner med bakterier. Disse to antibiotika er dem, der oftest bruges til at behandle infektioner hos børn – mange forældre vil derfor have hørt om enten det ene eller begge. Nogle har måske oplevet at få det ene og derefter det andet. Selvom de minder om hinanden, er de også meget forskellige.

Primcillin indeholder almindelig penicillin som virker rigtig godt mod de fleste bakterier der sætter sig i luftvejene fx. halsbetændelse og lungebetændelse. Penicillin er et smalspektret antibiotika (dræber enkelte udvalgte bakterier). Så vidt det er muligt, er det altid at foretrække at behandle med et smalspektret antibiotika, da de mere bredspektrede (dræber mange forskellige bakterier) øger risikoen for resistens – altså at bakterier bliver modstandsdygtige overfor lægemiddelet. Derfor vil de fleste læger starte med en penicillinbehandling hvis man mistænker bakterier som man ved normalt er følsomme overfor penicillin (fx. som ved an klassisk lungebetændelse). . 

Imacillin indeholder antibiotikaet Amoxicillin. Dette er et mere bredspektret antibiotika, og det bruges derfor ved infektioner hvor lægen mener, at der kunne være tale om bakterier, der ikke er følsomme for penicillin. Vurderingen afhænger af hvor infektionen præcis sidder og hvordan sygdomsbilledet i øvrigt ser ud. Hvis det er muligt, er det bedst at tage prøver fra infektionsstedet for at påvise præcis hvilken bakterie, der er tale om – på den måde kan man give den mest korrekte antibiotiske behandling.   

Smag

Desværre kan det til tider være svært at få børn til at ville spise penicillin, da nogen synes det smager dårligt. Imacillin indeholder i stedet smagstoffer, der gør, at børn noglegange hellere vil have dette. Smagen skal dog ikke være grunden til at man skifter antibiotika. Det er vigtigt at behandle med det mest korrekte antibiotikum til den pågældende infektion for at sikre, at der ikke udvikles resistens hos bakterier. 

Hvis dit barn ikke kan lide smagen af penicillin eller anden medicin, så lyt til vores podcast episode 6 hvor overlæge Helle Holst giver gode råd til hvordan man kan give medicin til børn.  

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os