Læger Formidler
Du læser lige nu

Forskerbrevkassen: Hvornår er det på tide at få børn?

0
Media

Forskerbrevkassen: Hvornår er det på tide at få børn?

Vi er del af Dagbladet Informations forskerbrevkasse. I december 2018 svarede vi på, hvornår det er på tide at få børn. Læs brevkassespørgsmålet og vores (ærlige, men ubarmhjertige) svar herunder:

Spørgsmål: Jeg er en kvinde på 29 år. Med fast kæreste, ejerlejlighed og godt job. Jeg mangler med andre ord ikke noget. Pånær et barn, som både min mor og kampagner i Københavns Kommune jævnligt minder mig om. Jeg vil gerne have børn en dag. Det skal bare ikke være lige nu. Og nok heller ikke inden for de næste par år. Men hvor længe kan jeg ’tillade’ mig at vente? Jeg vil jo helst undgå fertilitetsbehandling, som både er dyrt og besværligt.

Svar: Jeg har været, hvor du er. Og åh for h… hvor blev man træt af andres mening om, hvornår man bør få børn. Og jeg ville så gerne kunne sige skide vær med det. Dans videre. Nyd vinmenu til middagen. Og nyd at gå rundt på dine gulve i bare fødder, uden at jokke i resterne af en to-årigs leverpostejsmad. I når det nok.

Men som læge møder jeg alt for ofte par, der må opgive at få børn. Fordi de kom for sent i gang. Det er så ulykkeligt ikke at få de børn, man så gerne vil have. Det sker for hver tiende kvinde. Og hver femte mand får slet ingen.

Det videnskabelige svar er ubarmhjertigt. Du er allerede for sent ude. Du skriver at du vil have børn – i flertal. Og uden hjælp. Så bør man starte som 27-årig, for at opnå mere end 90% chance for at få 2 børn. Starter du som 34-årig, er din chance for succes kun 75%. Naturen kan være grusom. Og her gælder, at den der gemmer til natten gemmer til katten.

Ida Donkin, PhD, Læge på Gynækologisk Afdeling

Kilde: Habbema et al, Human Reprod, 2015, Realizing a desired family size: when should couples start?

https://www.information.dk/2019/01/forskerbrevkassen-hvornaar-paa-tide-faa-boern?destination=node/658823

I kan tilmelde jer Informations Videnskabsnyhedsbrev her: https://www.information.dk/nyhedsbreve

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.