Læger Formidler
Du læser lige nu

Myter om p-piller

35
Trygge Kvinder blog

Myter om p-piller

I dette indlæg har vi samlet en håndfuld myter om p-piller. Læs med og få be- eller afkræftet nogle af de myter du har hørt om p-piller.

Myte 1: Du skal holde syv dages pause i hver cyklus

Sludder og vrøvl. Du kan sagtens tage p-piller uden pause. Der er mange, der synes, det er dejligt at slippe for at få menstruation hver måned, og det er ikke skadeligt for kroppen. Faktisk kan det være en fordel, fordi man på den måde ikke kommer til at glemme at spise en pille. Lider man af kraftige menstruationssmerter, kraftige blødninger, præmenstruelt syndrom eller lignende kan dét at springe p-pille-pausen over endda være en del af behandlingen. Tal med din læge, hvis du tænker, det kunne være relevant for dig.  

Myte 2: Du kan få svært ved at blive gravid, hvis du har spist p-piller i mange år

Niks. Ikke rigtigt. Fertiliteten kan hos nogle nedsættes de første tre måneder efter ophør. Mange bliver gravide få måneder efter de stopper med p-piller. Hvis du har svært ved at blive gravid, skyldes det formentlig noget helt andet. Snak med din læge, hvis det sker for dig.

Myte 3: P-piller øger risikoen for kræft

Både og. Når man taler om risikoen for at udvikle forskellige kræfttyper, er det vigtigt at huske på, at der er mange faktorer, der spiller ind. P-piller øger risikoen for livmoderhalskræft (husk at blive vaccineret mod HPV, og at møde op når du bliver indkaldt til screening for celleforandringer på livmoderhalsen) og brystkræft en smule.  Til gengæld mindskes risikoen for kræft i æggestokkene og livmoderen. Indflydelsen, som p-piller har på forskellige kræftformer, har i Danmark generelt ikke betydning for, om man anbefaler brugen af dem. Der kan dog være faktorer hos den enkelte kvinde, som skal regnes med i vurderingen af, hvilken præventionsform, man vil anbefale hende. Det er din læge, der vurderer, om der er faktorer i din historik der gør, at man ikke vil anbefale dig p-piller. 

Myte 4: Du tager på i vægt, når du begynder på p-piller

Til dels rigtigt. P-piller indeholder det kvindelige kønshormon østrogen, som binder vand i kroppen. Det medfører en vægtøgning på ca. et halvt kilo. Desuden kan et andet hormon, der også er i p-piller, nemlig gestagen, medføre øget appetit. Man skal derfor være opmærksom på mængden af kalorier, man indtager, hvis man vil undgå at tage på.

Myte 5: P-piller øger risikoen for blodpropper

Ja, men er du normalvægtig, ikke-ryger, sund og rask og uden blodpropper i nærmeste familie, er risikoen kun let forøget. Samtidig er det vigtigt at huske på, at vi taler om en meget lille risiko. Således er risikoen for blodpropper i venerne 0,005% hos ikke p-pillebrugere mod 0,02% hos p-pillebrugere. Til sammenligning er risikoen for blodpropper hos gravide 0,06%. Risikoen for blodpropper er i øvrigt størst det første år efter opstart med p-piller, hvorefter den falder. Dette er også årsagen til, at man ikke anbefaler midlertidig p-pille-pause for eks at “tjekke” sin cyklus eller give kroppen en kort pause fra hormonerne. Risikoen for blodpropper vil nemlig igen være øget, når du starter på pillerne igen.  

Myte 6: Du må ikke spise p-piller, når du ammer

Jo, det må du godt. Babyen tager ikke skade. Eneste “men” er, at det er bedst først at begynde p-pillerne, når amningen fungerer, da p-piller kan nedsætte mælkeproduktionen. Husk kondom indtil da.

Myte 7: P-piller giver dig nedsat lyst til sex

Ja, sådan kan nogle få det. Hvis det sker for dig, kan du med din læges hjælp forsøge at skifte mærke, da det kan give dig lysten tilbage.

Myte 8: Du får større bryster, når du spiser p-piller

Ja, det er der nogen, der oplever. Det er dog så lidt, at man skal søge andre veje, hvis man gerne vil have større bryster.

Myte 9: P-piller kan påvirke humøret og øger risikoen for depression

Ja, MEN langt de fleste oplever det ikke. Forskning tyder på, at det kun sker, hvis man er særlig sårbar for denne bivirkning. Man ved, at unge kvinder er i særlig risiko for hormonpåvirkningen. Det er dog endnu usikkert, præcist hvem der er i særlig risiko. Du bør kontakte din læge ved nedtrykthed og andre symptomer på depression de første 3-6 måneder efter du er starter p-piller, eller hvis du i øvrigt har mistanke om, at p-piller kan være årsagen til depression. Det er vigtigt at notere sig, at hormonspiral ligesom p-piller kan medføre humørpåvirkning. Derfor er det ikke sikkert, at det hjælper at skifte til denne form for prævention, hvis man oplever humørpåvirkning ifm. brug af p-piller. Når alt dette er sagt, skal man huske, at de fleste har det godt og ikke mærker bivirkninger.

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødsel og tiden efter fødslen på Trygge Maver bloggen.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Forfatter: Hanne Trap Wolf, læge

Redaktør: Rebecka Hansen, læge

Faglig opdatering og redigeret d. 04-04-2022: Læge Jeanett Nielsen og Læge Cæcilie Weber Thomsen

Kilder

Lægemiddelstyrelsen

Dansk selskab for Gynækologi og Obstetrik  
Sundhedsstyrelsen 

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.