Læger Formidler
Du læser lige nu

Myter om p-piller

35
Trygge Kvinder blog

Myter om p-piller

Myter om p-piller

I dette indlæg har vi samlet en håndfuld myter om p-piller. Læs med og få be- eller afkræftet nogle af de myter du har hørt om p-piller.

Myte 1: Du skal holde syv dages pause i hver cyklus

Sludder og vrøvl. Du kan sagtens tage p-piller uden pause. Der er mange, der synes, det er dejligt at slippe for at få menstruation hver måned, og det er ikke skadeligt for kroppen. Faktisk kan det være en fordel, fordi man på den måde ikke kommer til at glemme at spise en pille. 

Myte 2: Du kan få svært ved at blive gravid, hvis du har spist p-piller i mange år

Niks. Ikke rigtigt. Mange bliver gravide, få måneder efter de stopper med p-piller. Hvis du har svært ved at blive gravid, skyldes det formentlig noget helt andet. Snak med din læge, hvis det sker for dig.

Myte 3: P-piller øger risikoen for kræft

Både og. P-piller øger risikoen for livmoderhalskræft lidt (husk at blive vaccineret mod HPV og at møde op når du bliver indkaldt til screening for celleforandringer på livmoderhalsen). Til gengæld mindskes risikoen for kræft i æggestokkene og livmoderen. Risikoen for brystkræft ændres ikke væsentligt. 

Myte 4: Du tager på i vægt, når du begynder på p-piller

Til dels rigtigt. P-piller indeholder det kvindelige kønshormon østrogen, som binder vand i kroppen. Det medfører en vægtøgning på ca. et halvt kilo. Desuden kan et andet hormon, der også er i p-piller, nemlig gestagen, medføre øget appetit. Man skal derfor være opmærksom på mængden af kalorier, man indtager, hvis man vil undgå at tage på.

Myte 5: P-piller øger risikoen for blodpropper

Ja, men er du normalvægtig, ikke-ryger, sund og rask og uden blodpropper i nærmeste familie, er risikoen kun let forøget. Samtidig er det vigtigt at huske på, at vi taler om en meget lille risiko. Således er risikoen for blodpropper i venerne 0,005% hos ikke p-pillebrugere mod 0,02% hos p-pillebrugere. Til sammenligning er risikoen for blodpropper hos gravide 0,06%. Risikoen for blodpropper er i øvrigt størst det første år efter opstart med p-piller, hvorefter den falder.

Myte 6: Du må ikke spise p-piller, når du ammer

Jo, det må du godt. Babyen tager ikke skade. Eneste men er, at det er bedst først at begynde p-pillerne, når amningen fungerer. Husk kondom indtil da. 

Myte 7: P-piller giver dig nedsat lyst til sex

Ja, sådan kan nogle få det. Hvis det sker for dig, kan du med din læges hjælp forsøge at skifte mærke, da det kan give dig lysten tilbage.

Myte 8: Du får større bryster, når du spiser p-piller

Ja, det er der nogen, der oplever. Det er dog så lidt, at man skal søge andre veje, hvis man gerne vil have større bryster.

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødsel og tiden efter fødslen på Trygge Maver bloggen.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Forfatter: Hanne trap Wolf

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.