Tryg i livet

Hvorfor være “Tryg i Livet”?

Læger Formidlers nye projekt “Tryg i Livet” er målrettet alle voksne og ældre som gerne vil vide mere om kronisk sygdom, forebygge funktionstab – og forstå de naturlige aldringsprocesser. 

Den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik viser, at befolkningen forventes at vokse med ca. 5% over de næste ti år. Det er primært de allerældste over 80 år, der bliver flere af, men også gruppen af 65-79 årige vil stige markant sammenlignet med i dag. Men hvad sker egentlig med kroppens funktioner og vores mentale helbred, når vi bliver ældre? Hvordan får vi et godt og langt liv – og hvordan lever vi med de sygdomme og skavanker, der eventuelt kan følge med?

Tryg i livet

I dag kan langt de fleste mennesker nyde deres alderdom langt til over de 75 år og er også i stand til at opretholde et  funktionsniveau. Men aldring har også en anden side. Samtidig med at kroppen ældes og ikke altid kan følge med vores egne forventninger, så stiger frygten for at tabe den tilvante livskvalitet eller for blive alvorlig syg. Og der er noget om bekymringen, fordi sideløbende med de uundgåelige aldersfænomener, så har langt de fleste kroniske sygdomme såsom type 2-diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), forhøjet blodtryk, hjertesygdom og de mest udbredte kræfttyper deres debut i anden halvdel af livet. Som følge heraf stiger antallet af forskellig medicin samt læge- og sygehusbesøg betydeligt med alderen. 

Som læger fra de medicinske specialer tager vi os af dem, der får deres første sygdom og dem, der allerede har fået flere kroniske lidelser. Vores erfaringer viser, at informationsbehovet stiger med alder og antallet af sygdomme både for patienter og deres pårørende. Samtidig kan det være en vanskelig opgave at oplyse tilstrækkeligt om forebyggelse, behandling og prognose i den forholdsvis korte tid der er til samtale og undersøgelse hos den praktiserende læge eller på hospitalet. 

Ved at fortælle om forebyggelsesstrategier, normale aldringsprocesser og de hyppigste kroniske sygdomme, vil vi med projektet “Tryg i Livet” øge trygheden for den voksne og aldrende befolkningsgruppe i deres omgang med sundhed og sygdom. Vi ønsker også at modarbejde den voksende mængde af misinformation der florerer på internettet. Følg med her på hjemmesiden, på facebook og på twitter – og kom endelig med dit feedback. 

Kærlig hilsen

lægerne bag “Tryg i Livet”

Alexandra Frydkjær
Skribent
Læge siden 2017. Klinisk erfaring fra almen praksis, kirurgisk afdeling, plastik- og brystkræft afdeling. Aktuelt PhD studerende og forsker i brystkræft og rekonstruktion.
Emilie Vester Engel
Skribent

Læge siden sommeren 2024. Jeg har forsket i ubalancer i den vaginale bakteriesammensætning, men har også erfaring fra både almen praksis, psykiatrien og gynækologisk privatklinik. Arbejder og er aktuelt i gang med første del af min videreuddannelse i Aabenraa. Interesserer mig meget for patientuddannelse og formidling af sundhedfaglige emner, hvor alle kan være med.

Hanieh Meteran
Skribent
Læge siden 2018 med bred klinisk erfaring fra blandt andet socialmedicin, onkologi, almen praksis og psykiatri, herunder særligt transkulturel psykiatri. Ved siden af mit kliniske arbejde har jeg dedikeret mange timer til frivilligt arbejde inden for mental sundhed samt sundhedsformidling for udsatte befolkningsgrupper. Jeg har en stor passion for formidling og sundhedsfremme, hvilket har været en rød tråd gennem mit lægelige virke. Min drivkraft er at gøre fagviden forståelig og tilgængelig for alle med det mål at skabe større lighed i sundhed. Jeg er stolt af at være en del af Læger Formidler, fordi jeg tror på, at god sundhedsformidling er et vigtigt middel til at reducere forskelle i sundhedskompetencer!
Johan Mandrup
Skribent
Stine Matras
Skribent
Younes Subhi
Skribent
Hussein Al-Kafaji
Skribent
Maria Suan-Ngam
Skribent
Julie Kristine Steen Møller
Skribent