Læger Formidler
Du læser lige nu

Myter om prævention og seksuelt overførte sygdomme mellem LGBT+ personer

27
Trygge Kvinder blog

Myter om prævention og seksuelt overførte sygdomme mellem LGBT+ personer

I anledning af World Pride ugen 2021, som Copenhagen Pride er vært for. Så vil vi i læger formidler gerne dræbe 6 myter om de sygdomme, der kan smitte, når man som LGBT+ person har sex og hvordan de kan forebygges. Glædelig Pride og pas godt på jer selv og hinanden derude! 

#Myte 1

Cismænd og transpersoner, der har sex med andre personer med en penis, behøver kun at bruge kondom for at beskytte sig mod seksuelt overførte sygdomme. 

Det er i princippet rigtigt. Der er dog nogle sygdomme, der godt kan smitte ved oralsex, via berøring med hænder eller kontakt via andre dele af genitalierne. Det er f.eks. herpes, syfilis og HPV, herunder kønsvorter, men smitterisikoen er mindre ved brug af kondom.

Hvis du er cismand eller transperson, som dyrker analsex og ikke bruger kondom (“bareback sex”), har hyppigt skiftende partnere og måske endda har chemsex er du i øget risiko for smitte med HIV. Så er det relevant at søge læge mhp. vurdering af, om det er relevant at blive henvist til en infektionsmedicinsk afdeling. Her kan man behandles med PrEP (Pre Exposure Prohylaxis), som er en pille, der forebygger smitte med HIV. 

Hvis man har haft ubeskyttet sex med en HIV-smittet eller analsex med en, der har ukendt HIV-status, så kan man henvende sig direkte til en infektionsmedicinsk afdeling mhp. behandling med PEP. Det skal helst inden 24 timer. Læs mere her

Det en god ide at blive regelmæssig tjekket for kønssygdomme ved sin læge eller en klinik for kønssygdomme, hvis man har ubeskyttet sex med skiftende partnere. Der er desværre en øget forekomst af gonorré, syfilis, Hepatitis B og C blandt cismænd, der har sex med cismænd. Du kan læse mere om det her.

#Myte 2 

Ciskvinder og andre personer, der har en livmoder og/eller vagina, som kun har sex med andre personer med en livmoder, behøver ikke at bruge prævention. 

Det er forkert. Man kan godt smitte med kønssygdom, selvom der ikke har været en penis involveret. Det er særligt Herpes, HPV, Trichomonas, som man har øget risiko for at blive smittet med. Det mere sjældent, men man kan også smittes med andre kønssygdomme, herunder klamydia. Denne infektion er ofte asymptomatisk og mange unge er smitte med den. Så selvom der er mindre risiko for at blive smittet, så er det stadigvæk relevant at blive tjekket. Det kan være en god ide at beskytte sig, hvis man har skiftende partnere. Man kan bla. bruge slikkelapper og handsker for at beskytte sig. Du kan læse mere om prævention ​​her.  

#Myte 3

LGBT+ personer, der har en livmoder og kun har sex med andre med en livmoder behøver ikke screening for livmoderhalskræft

Det er FORKERT. Man har stadigvæk risiko for udvikling af livmoderhalskræft, når man har sex uden at en penis er involveret. Som nævnt ovenfor, så kan nogle kønssygdomme godt smitte via berøring med hænder og mund, hvis man har oralsex. Det gælder også HPV, som øger risikoen for livmoderhalskræft. Du kan læse mere om screening for livmoderhalskræft her.     

#Myte 4

Personer uden en livmoder bliver ikke smittet med HPV.

Det er også forkert. HPV kan smitte til svælget, på penis, pungen og ved endetarmsåbning, men virussen kan også sidde på hænderne og smitte til kønsorganerne. Nogle typer af HPV kan medføre udvikling af kønsvorter. Hvis du har mistanke om, at du er blevet smittet med kønsvorter, så bør du kontakte læge eller en klinik for kønssygdomme. De kan bla. behandles med creme eller frysning.

#Myte 5

Det er kun LGBT+ personer, der har en livmoder, der kan udvikle kræft som følge af HPV-smitte.

Nej, det er ikke rigtigt. Som det fremgår af den foregående myte, så kan man udover i livmoderhalsen også smittes med HPV til både svælget, ved endetarmsåbningen og penis. Det kan i sjældne tilfælde medføre at man udvikler kræft de steder. Det er særligt cismænd og transkvinder, der er i risiko for disse typer af kræft. Derfor bør man kontakte læge ved mistanke. Du kan læse mere om symptomer og forebyggelse her.  

Der tilbydes vaccine mod HPV gennem vaccinationsprogrammet via egen læge, hvis man er født efter 1. juni 2007. Der er i øjeblikket indtil udløb af 2021 mulighed for at få gratis HPV-vaccine, hvis man er 18-25 år, mand eller personer med et ulige CPR-nummer, der har sex med mænd. Læs mere her. Det er altid muligt at blive vaccineret mod HPV ved egen læge, hvis man selv ønsker at betale. 

#Myte 6

Man bliver indkaldt til screening for livmoderhalskræft- og mammografiscreening, hvis man som LGBT+ person har en livmoder og bryster.

Det er faktisk ikke helt korrekt. Transmænd med juridisk køn og dermed CPR som mand bliver ikke automatisk indkaldt til regelmæssige celleprøvetagninger for livmoderhalskræft eller mammografi. Så hvis du er en af dem og ikke har fået tilbudt screening, så skal du kontakte din læge, der kan henvise til eller udføre screening. 

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om sundhed og sygdom. Du kan finde mere målrettet viden om sundhed og sygdom hos LGBT+ personer på lgbtsundhed.dk og http://våd.nu/. Hvis du ønsker at blive tjekket for smitte med kønssygdomme, så kan du finde en oversigt over, hvor du kan henvende dig til en klinik for kønssygdomme uden henvisning fra din egen læge på Sexogsamfund.dk. Er du 15-29 år, så kan du få rådgivning om se  Checkpoint.  

Kilder

lgbtsundhed.dk

Forfatter: Læge Cæcilie Weber Thomsen

Redigeret af: Læge Zenia Funch. Tak til læge Doris Helena Føns og Læge Jeanette H Hesselvig for input til redigering. 

Om forfatteren

Læge siden 2018. Jeg har erfaring indenfor psykiatri, kirurgi, hjertemedicin og almen praksis. Har forsket i tarmbakterier og sukkersygemedicin. Jeg interesserer mig for hormonelle sygdomme, gynækologi og fødsler. Gift med Christian. Vi har sammen en vildbasse af en søn på 3 år, og en hvid hund.