Læger Formidler
Du læser lige nu

Brændmænd

13
Tryg i livet infoblog

Brændmænd

Sommersæsonen er her. Vi skal i havvandet og køle den varme solskinskrop. Men med ét oplever du en brændende fornemmelse på dit ben. Du kigger ned i vandet, og ser formationen af en hvid bobbel med en rød midte med lange røde tråde ud af kroppen; en brandmand.

I Danmark findes hovedsageligt én type af brandmænd, Cyanea capillata, og de fleste af os kan nemt genkende den.

Hvis man er så uheldig, at blive ramt af en brandmands tentakler, så kan man opleve brændende smerter, sammen med svie, og evt. i sidste ende vabler. Årsagen er at brandmænd har gift som sidder i de lange trådformationer fra brandmandens krop (tentakler). Tentaklerne kan blive op til 10 meter lange, og kontakt med dem udløser giftstof fra små kapsler. Giften gør ondt at få på huden ved et sammenstød med en brandmand, men til forskel fra brandmænd i andre verdensdele, er den danske brandmands gift ikke livsfarlig.

Hvad gør man hvis uheldet er ude?

Forsøg forsigtigt at skylle giften af huden, mens du endnu er i havet. Skyl ikke huden i ferskvand, det får kapslerne (med gift som så bliver udløst) til at briste. Hvis du har brug for det, må du forsøge at “skrabe” huden fri fra giften, men vær forsigtigt, da tryk får kapslerne til at briste.

Hvis du har brug for lindring, selv efter at giftstoffet er fjernet fra huden, kan du forsøge at købe noget lokalbedøvende middel fra apoteket- hør evt. personalet ad, hvilket midler kan anvendes.

En myte er at eddike kan hjælpe, men dette er dog kun en myte da den ikke har effekt på det giftstof som brandmanden laver. 

Skulle man være ekstra uheldig og få noget gift i øjnene anbefaler vi at man skyller med vand i 5 min – er der stadig smerte herefter, bør man kontakte en læge. 

Det bedste råd, er at undgå at både i områder hvor der findes mange brandmænd. Hold godt øje med badevandet, og advar andre hvis du ser nogle.

Brændtråde kan findes flere meter fra selve brandmanden, ligesom løsrevne tråde kan flyde i vandet eller ligge i strandkanten, så det er ikke unormalt at “blive brændt” selvom man ikke ser brandmanden

Pas på Jer selv, og god sommer.

Forfatter: Monika Calov

Redaktion: Cecilie Kiel 

Kilder:

http://www.sundhed.dk

https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/nyheder/Sider/Badesæsonen-nærmer-sig.aspx?rhKeywords=Brandmænd

Om forfatteren

Læge siden 2017. Ansat på kræftafdelingen på Rigshospitalet. Har blandet erfaring fra kirurgi, almen medicin og reumatologi. Bor i København med sin kæreste, og bruger meget af sin fritid på diverse sportsaktiviteter.