Læger Formidler
Du læser lige nu

Tandfrembrud

20
Trygge Forældre Infoblog

Tandfrembrud

AV! Nye tænder på vej? Nogle forældre kommer i børnemodtagelsen med deres feberramte børn og spørger om feber på 39 og derover mon skyldes, at der er ’tænder på vej’? Denne uges tirsdagsinfo handler om tandfrembrud. Læs med og bliv klogere på hvad tandfrembrud er, og hvad man som forældre kan gøre for at hjælpe sit barn med ubehaget.

Mon det er tænder på vej, der giver feber?

Tandfrembrud er ofte uden store gener eller voldsomt ubehag. Mange kobler dog feber, diarré og utilpashed med tandfrembrud, uden at der nødvendigvis er nogen sammenhæng med det. Børn får som regel 20 tænder inden de bliver 3 år – så der er mange gange i de første leveår hvor man kan nå at tænke ”Er der mon tænder på vej?”. Hvis barnet har feber og samtidig flere af nedenstående tegn kan der være noget om snakken. Dog kan øget savletendens også høre med til starten af eksempelvis forkølelse hos de små, så hævede og irriterede gummer er ofte et mere ’sikkert’ tegn.

Generelt om tænderne hos de små

Tænderne bliver allerede anlagt under graviditeten. Den/de første tænder bryder gennemsnitligt frem, når barnet er 6-8 måneder. Tandfrembrud kan dog variere meget, så nogle børn får første tand tidligere og andre børn er helt op til 1 år, før de får første tand. Som regel er det de to fortænder i undermunden, som barnet får først.   

Tegn på tænder

Mange tegn er mistænkt for at hænge sammen med tandfrembrud, men det er indtil nu kun nedenstående, som er bevidst at hænge sammen med tandfrembrud.

  • Gummerne over tænderne kan være hævede og røde, evt. med en gennemsigtig/hvidlig kerne hvor tanden presser på, dette gør gummerne ømme. 
  • Der kan være øget tendens til at savle – også måneder før tænderne kommer frem.
  • Barnet har et behov for at bide på hårde genstande eller egen hånd, sandsynligvis fordi gummerne klør.

Hvad kan man gøre

  • Man kan med en ren finger forsigtigt massere gummerne.
  • En sut kan have en beroligende effekt.
  • Bevare roen og forsøge at signalere at alt er okay. Og væbne sig med tålmodighed, ofte varer ubehaget kun et par dage.
  • Behovet for at bide på noget hårdt og koldt kan også tilfredsstilles med en bidering, gerne en som har været i køleskabet.

Man bør om muligt undgå at bruge lokalbedøvende salver mv. Ofte vil de små børn have spist det, inden det når at virke på selve gummerne (pga. den massive mængde savl!), og derved opnår man medicin-effekten i halsen og maven i stedet for. Panodil kan prøves, hvis barnet er meget påvirket men det er usikkert om det har rigtig god effekt.

Så er feber tegn på tandfrembrud? Sandsynligvis ikke. Det har i hvert fald ikke været muligt at finde en sammenhæng i litteraturen ml. feber over 38 og tandfrembrud alene. I så fald er der som regel andet på spil også – evt. en samtidig virusinfektion. Ved generel bekymring for barnet må man som vanligt kontakte læge.

Gennemgå evt. Safe!-cirklen, der kan findes på vores hjemmeside:  https://www.laegerformidler.dk/safe-cirklen/

Her kan du også høre vores podcast, episode 3, som omhandler feber. Eller se filmene på vores hjemmeside: https://www.laegerformidler.dk/tandfrembrud-samarbejde-med-sundhedstv/

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/taender/tandfrembrud/

https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/livsfaser/boern-og-unge/naar-dit-barn-faar-taender/

Skrevet af Læger Formidlers redaktion

Redigeret af: Mette Nonboe (læge) september 2022

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.