Læger Formidler
Du læser lige nu

Kighoste

0
Tirsdagsinfo

Kighoste

Hoste er et af de mest almindelige symptomer i barndommen – og står allerhyppigst i forbindelse med en ukompliceret virusinfektion. Men hvad hvis dit barn får gentagne svære hosteanfald, som bare ikke vil forsvinde? Siger en “kighende/hylende” lyd ved den efterfølgende indånding og måske samtidig også har svært ved at trække vejret? Så kan man mistænke kighoste!

Hvad er kighoste, og hvordan kan man håndtere det?

Kighoste skyldes en bakterie og omfatter ofte et langtrukkent forløb over flere uger, hvor barnet først har forkølelsessymptomer såsom løbenæse og feber, og så begynder at hoste med svære og svære hosteanfald som hyppigt er efterfulgt af et “kighende/hylende” lyd fra struben. Ofte kaster barnet op bagefter og har svært ved at få luft under hosteanfaldene. Kighoste er ofte mildere hos større børn og voksne mens det hos spædbørn kan være livstruende.

Kighosteepidemier dukker op med jævnlige mellemrum. Igennem de sidste par år er forekomsten steget for de mindste børn mellem 1-4 år, men også for voksne over 40 år er forekomsten næsten blevet fordoblet. Kighoste smitter mere end de fleste bakterielle sygdomme. Den smitter ved det der kaldes dråbesmitte, fx ved hoste eller nys. Kighosten behandles med antibiotika – primært med det formål, at barnet ikke er smitsom længere, da man kun sjældent kan forkorte sygdomsvarigheden. Vaccination mod kighoste er en del af børnevaccinationsprogrammet og bliver gennemført i 3,5 og 12 måneders alderen. Vaccinationen holder kun i 5-10 år, og selvom man allerede har været smittet med kighoste, så kan man godt få det igen. Det er vigtigt at passe på de yngste børn i samfundet som endnu ikke er vaccineret ved at følge vaccinationsprogrammet med de større søskende og være opmærksom på symptomerne hos fx sig selv og sin partner. I nogle lande anbefales der vaccination af voksne, fx af gravide til at beskytte barnet i de første levemåneder.

Hvis du vil læse mere om kighoste hos børn kan du gøre det på SSIs hjemmeside eller på patienthåndbogen.dk

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/infektioner/kighoste/

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os