Læger Formidler
Du læser lige nu

Vandvorter

109
Trygge Forældre Infoblog

Vandvorter

Vandvorter

Skolefotograferingen er lige om hjørnet. De små knopper på overlæben, der kom for et par uger siden, er begyndt at sprede sig. Du håbede, at de ville gå væk af sig selv, men der er stensikkert kommet flere. Det virker ikke, som om de generer, men hvad kan det være, og kan de fjernes? Læs med og lær lidt om vandvorter!

Hvordan ser en vandvorte ud?

Vandvorter kaldes også molluskler (eller på latin mollusculum contagiosum). En vandvorte er en hudfarvet/let rød, glat knop. Ofte får knopperne en lille fordybning i midten efterhånden som de vokser. Nogle gange kan de næsten ligne små perler på huden. De er ret små, ca. 3-5 mm i diameter, og der er som regel flere, dog sjældent mere end 30 stk. De vokser frem over flere uger og er ofte samlet i grupper. Vokser der en lille gruppe hudfarvede perler frem, har dit barn altså med stor sandsynlighed fået sig en omgang vandvorter.

Er vandvorter farlige?

Nej. Vandvorter generer som udgangspunkt heller ikke, ud over at mange synes, at det ikke ser pænt ud. De opstår ofte på overkroppen eller arme og ben, hvor de alligevel er gemt væk bag tøjet. De kan dog også opstå i ansigtet og være mere synlige. Man får ikke feber eller bliver syg i øvrigt af vandvorter. Generne er rent kosmetiske. Så har dit barn feber, eller er det på anden måde  utilpas, skyldes det noget andet. En sjælden gang kan der gå betændelse i en vandvorte, hvis man fx får kradset hul i den. Så vil den blive rød, varm, hævet og gøre ondt, og så kan man eventuelt tage tur forbi lægen og få kigget på den.

Hvem får vandvorter?

Det kan alle få, men det er oftest mindre børn i alderen 2-5 år. Vandvorter skyldes en virusinfektion i huden. De kan derfor smitte til andre steder på kroppen hvis man fx kradser i en vorte, eller hvis lårene gnider mod hinanden. Man kan teknisk set også smitte andre, men faren for, at andre bliver smittet, er ikke særlig stor – og man må gerne komme i vuggestue, børnehave, skole, svømmehal mv.

Skal de fjernes?

Man har ofte vandvorter i lang tid, omkring 6-9 måneder, men de går væk af sig selv. Indimellem kan det vare op til et par år før de forsvinder. Børn med børneeksem er ofte mere generet end andre børn, hvilket kan tale for at få vorterne fjernet. De kan også være kosmetisk generende, hvis de fx spreder sig i ansigtet, hvilket kan være en anden grund til at få dem fjernet. Hvis man gerne vil have dem fjernet, skal man forbi sin egen læge, der kan vurdere vandvorterne og vælge at sende en henvisning til en hudlæge. Ofte vil hudlægen skrabe eller fryse dem af, hvilket i nogle tilfælde kan give ar. Det er derfor vigtigt at overveje vigtigheden af at få dem fjernet, da de med tiden går væk af sig selv. Man kan også få lokal-ætsende håndkøbspræparater på apoteket, men der er begrænset dokumentation for effekten.

Se også vores indlæg og hånd- og fodvorter her.

Kilder:

Lægehåndbogen.dk

Patienthåndbogen.dk

Foto: Thomas Vogel på  Unsplash

Forfatter: Malene Toft (læge)

Redigeret af: Camilla Palmquist (læge) og Tanja Todberg (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.