Læger Formidler
Du læser lige nu

Hovedlus

10
Trygge Forældre Infoblog

Hovedlus

Åh nej, så er der lus i børnehaven igen. Du kan nærmest allerede mærke, hvordan det begynder at klø i hovedbunden. Lusene havde måske hårde kår under corona-nedlukningen, hvor institutionerne var lukkede og mange derfor sad alene hjemme i stuerne, men nu kan de igen boltre sig i Claras og Walters nyklippede hårpragt. Efterårsmånederne er højsæson for lus – så vi slår et slag for kæmningen i forsøget på at holde de kløende bæster i skak!

Så hvad er en lus egentlig?

Lus er en blodsugende snylter! Det lyder måske hårdt, men betyder bare at de lever af at suge blod fra en vært, som i dette tilfælde er mennesker (de kan altså ikke leve på din hund). Der findes 3 slags lus, der kan leve på mennesker: hovedlusen, kropslusen og fladlusen. Hovedlusen er klart den hyppigste, og også den dette indlæg omhandler. Heldigvis er den helt ufarlig, selvom den kan være vældig irriterende! De kan som bekendt få det til at klø som bare pokker – men man kan faktisk sagtens have lus, uden at det klør! Det er ikke lusen i sig selv, der får det til at klø, men derimod et stof i deres spyt. Kløe er derfor ikke en god målestok for, om man har lus eller ej. Det kræver kæmning, godt lys og måske en lup at vurdere, om der gemmer sig lus i håret. Du kan genkende hovedlusene som små aflange insekter på 2-3 mm, der kravler rundt i hårbunden. De nyudklækkede er lidt mindre (omkring 0.5-1 mm). En lus kan være alt fra gråhvid til meget mørk, da den kan se mere mørk ud lige efter, den har suget blod. Luseæg er omkring 0.8 mm store og sidder fast på et hårstrå, men kan være svære at få øje på.

Lidt om lusens cyklus

Vi skal ikke ud i en lang forklaring om lusens liv, men når man kender lusenes cyklus, giver det bedre mening, hvorfor vi skal kæmme, kæmme, kæmme og så kæmme lidt mere.

Luseæggene lægges helt nede ved hårbunden. Herefter tager det en uges tid, før ægget klækkes og yderligere 9-12 dage, før hunlusen er i stand til at parre sig og lægge æg på ny.  En hunlus lægger æg flere gange dagligt, indtil den dør efter ca 3 uger. Av, det kan blive til mange lus!

Hvem får lus?

Alle kan få lus, både børn og voksne. Tilstedeværelsen af lus har ingen sammenhæng med dårlig hygiejne, så der er ingen grund til at være flov!  Lus ses dog hyppigst blandt de 3-10 årige. Nok fordi man ofte leger tæt i denne alder. Desuden ses flest tilfælde i august til november samt februar til april.

3 hurtige om lus

Lus er ligeglade med om håret er rent eller beskidt. De vil bare have blod.

Lus smitter ved tæt, direkte kontakt – de kan ikke hoppe eller flyve, kun kravle.

Lus kan maksimalt leve 48 timer, hvis de kommer væk fra hårbunden.

Hvordan kommer man så af med dem?

En af de bedste “kure” mod lus er at opdage dem hurtigt! Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man undersøger sit barn jævnligt, helst en gang om ugen, og altid hvis en kammerat eller et familiemedlem har fået lus. Derudover er det vigtigt at give besked til omgangskredsen, skolen eller institutionen, hvis man opdager, at lusene er flyttet ind. Aftal evt. “lusekampagner” i fx børnehaven eller klassen, hvor alle kæmmer samtidig. 

Når først du har konstateret lus, skal de behandles med enten kæmning alene eller med et lægemiddelgodkendt lusemiddel efterfulgt af kæmning. Brug kun lusemiddel på personer, hvor der er konstateret lus og følg anvisningen på produktet. Få evt. hjælp på apoteket. Mange lus er desværre blevet resistente overfor luseshampoo, så hvis lusene ikke er døde efter behandlingen, må man skifte middel eller metode. Bekæmpning af lus udelukkende ved kæmning er effektivt og billigt, men kræver at man er vedholdende. Det anbefales at man kæmmer hver 2. dag i 14 dage efter 1. kæmning. Du kan læse en guide til kæmning her

Derudover kan man i forbindelse med behandling lægge genstande, der har været i tæt kontakt med håret (fx hårbørster og huer) i isolation i 48 timer, i fryseren, i sulfovand eller vaske dem i vaskemaskinen. Risikoen for smitte gennem disse kilder anses dog som meget ringe.

Behandl alle i familien samtidig (hvis i er flere, der har fået lus), og send først dit barn i institution eller skole, når du er gået i gang med behandlingen. Dette er for at mindske risikoen for yderligere smitte. Det er ikke ualmindeligt at man bliver smittet flere gange i træk, da lus nemt kan gå “på omgang” i vennekredsen, så hæng i med lusekammen.

Opfordring til kollektiv kæmning hermed givet – rigtig god kæmmelyst!

Forfatter: Malene Toft (læge)

Redigeret af: Louisa Hebo Sparring (læge)

Kilder: 

SST – lus

SST – vejledning om hovedlus

SST – vejledning til forældre

Lægehåndbogen

Foto:

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.