Læger Formidler
Du læser lige nu

Graviditetsundersøgelser

39
Trygge Maver Infoblog

Graviditetsundersøgelser

Graviditetsundersøgelser

Testen viser to streger! Og du er ligesom i filmen ”Den eneste ene” lidt oppe at køre. Måske har du ventet utålmodigt på dette, eller også er du overrasket over, hvor hurtigt det kunne ske. Men hvad nu? Der er mange nye tanker og følelser forbundet med at være blevet gravid. For at guide dig, din familie og kommende baby trygt og sikkert gennem graviditeten, bliver du i Danmark tilbudt flere forskellige graviditetsundersøgelser. Læs med her for at blive klogere på hvilke undersøgelse og hvorfor.

Graviditetstesten

Rigtig mange har sommerfugle i maven, imens man utålmodigt venter på resultatet af denne test. Men hvornår kan man regne med den? Når et befrugtet æg har sat sig fast i livmoderen begynder graviditetshormonet humant choriogonadotropin (hCG) at blive produceret fra den voksende moderkage. Typisk går der ca. 14 dage efter befrugtningen, før at der er nok hCG i din urin til at vise, at du er gravid. Hvis du har haft regelmæssige menstruationer og nu er blevet gravid, så kan testen typisk vise positivt få dage efter at du ellers regnede med at din menstruation ville komme.

Hvad er formålet med graviditetsundersøgelser og hvornår skal man undersøges?

Formålet med graviditetsundersøgelser er generelt at fremme din og babys sundhed, forebygge komplikationer og fange dem der er eller bliver syge under graviditeten. Man vil tage udgangspunkt i netop din graviditet og din families ønsker, så I kan tilbydes den støtte, undersøgelser og eventuel behandling som I har behov for. Langt de fleste graviditetsundersøgelser foregår på normal vis trods COVID-19 pandemien, men sidst i indlægget har vi skrevet om de forhold der kan være eller blive justeret for at minimere risikoen for at din eller andre familier skulle blive smittet.  

Der bliver typisk afholdt følgende graviditetsundersøgelser:

Hvad skal der ske ved besøgene?

Nogle synes det er svært at vente på graviditetsundersøgelserne, imens andre synes det nogen gange er spild af tid. Der er dog en mening med dem. Der måles blodtryk og tages urinprøve ved alle besøg. Dette gøres primært for at kunne opspore blærebetændelse, graviditetssukkersyge, forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning – ting der ikke er helt ualmindeligt hos gravide og som bedst kan behandles når det opdages tidligt.       

Graviditetsundersøgelser hos lægen  
6-10 uger

Denne undersøgelse handler mest om moderen og lidt om faren. Her vil lægen fastsætte din termin, dvs. beregning af, hvornår du er nået til uge 40 i din graviditet og dermed er fuldbåren. Det gør lægen ud fra din sidste menstruations 1. dag. For at vurdere, om du eller barnet er i øget risiko for sygdomme spørger lægen ind til bla. medicin, kost og vitaminer samt dit og farens helbred.

Der tages blodprøver, hvor der screenes for infektionssygdommene, der kan være skadelig for fosteret. Blodtype undersøges og hos personer med øget risiko for blodsygdomme, screenes for dette.

Der oprettes ved dette besøg en vandrejournal, hvor resultater fra løbende undersøgelser noteres og skal medbringes til hver besøg hos jordemoder og egen læge, så de kan få overblik over tidligere konsultationer. Svangrejournalen indeholder undersøgelser og informationer om dig og din partner og indsendes af egen læge til hospitalet.

Yderligere informeres om forskellige undersøgelser under graviditeten, kost og vitamintilskud, motion, særlige infektionsrisici, alkohol og rygning. Man har bedre succes med at ophører med alkohol og rygning eller andet misbrug, hvis man får vejledning. Din læge eller jordemoder kan hjælpe dig med at finde frem til, hvor du kan finde dette. 

Vil du høre vores podcast om første lægeundersøgelse? Den finder du HER.

24 uger 

Ved denne undersøgelse er der som regel mere tid til at snakke om udviklingen af din graviditet og om evt. problemstillinger ifm. arbejde, familien eller andet der påvirker dig og barnet trivsel under graviditeten. Lægen vil undersøge dig med udvendig undersøgelse, hjertelyd, snakke om du mærker liv eller har mærket plukkeveer og haft symptomer, der kan fører til yderligere undersøgelser.  

I vinterhalvåret, vil du blive tilbudt en influenzavaccine, læs mere om vacciner og graviditet her. Hvis man er Rhesus D negativ blodtype, skal man have taget en blodprøve og vil blive tilbudt behandling omkring uge 29 og efter fødslen, hvis barnets blodtype er RhD positiv.

32 uger 

Dette er den sidste fastlagte konsultation ved din læge. I skal gennem de samme ting som ved 24-ugersundersøgelsen og huske dig på at booke tid til 5-ugers undersøgelse af barnet og 8-ugers undersøgelse af dig efter fødslen.

Der er ikke krav fra myndighederne om at undersøgelserne skal udføres af en læge og derfor kan du opleve at det er en jordemoder eller sygeplejerske med særlig viden indenfor området, der laver undersøgelserne. 

Vil du høre vores podcast episode om anden og tredje lægeundersøgelse? Den finder du HER.

Graviditetsundersøgelser hos jordemoderen 

Det kan være lidt forskelligt, hvordan disse planlægges. Den første konsultation handler primært om graviditeten. Ved konsultationerne vil man tage blodtryk, urinprøve og udvendig undersøgelse med hjertelyd. Man vil også tale om, hvordan man har det både psykisk og fysisk, samt om du mærker barnets aktivitet. På den måde kan jordemoderen vurdere om man er sund og rask uden behov for yderligere eller om der er behov for undersøgelser. Jordemoderen vil, når barnet er stort nok vurdere størrelsen og lytte efter hjertelyd. Til konsultationerne vil der også blive talt om fødselsforberedelse, og hvad der tilbydes på de enkelt hospitaler.

De sidste konsulationer

Ved de sidste konsultationer ved jordemoderen fylder den snart kommende fødsel ofte en del. Jordemoderen kan spørge om, om du har tænkt over om du ønsker f.eks. Smertebehandling eller har nogle bestemte ønsker for netop din fødsel. Det er en god ide at tale med din partner eller en person du skal have med til fødslen om dette, da denne kan hjælpe dig med at holde styr på, hvad du har af ønsker under selve fødslen. Har du valgt at føde hjemme, så vil jordemoderen også vejlede dig om det. I vil også tale om, hvad der skal ske lige efter fødslen herunder k-vitamin, efterfødselssamtale, PKU-test og høreprøve.

Jordemoderen vil vurdere præsentationen af barnet og sende dig ind på hospitalet til et vendingsforsøg, hvis den lille ligger f.eks. med hovedet opad.

Du bliver tilbudt en ekstra konsultation, hvis du går over tid og i vil tale om muligheden for igangsættelse, hvis det bliver relevant. 

Det er en god ide at have tænkt over, hvad du har af spørgsmål ifm. graviditeten inden jordemoderkonsultationerne og så gøre det klart fra starten af konsultationen. På den måde kan jordemoderen strukturerer den, så i kan komme igennem de emner som er relevante for dig.

Vil du høre vores podcast episode om jordemoderkonsultationen? Den finder du HER

Ultralydsscanninger under graviditeten 

1. trimesterscannig

Du venter formentligt med spænding på disse undersøgelser, da det er den første ultralydscanning i graviditeten for de fleste. Den foretages uge 11+0 til 13+6. Formålet med denne er at erkende et eller flere levende fostre og fastsætte terminen. Ved denne scanning kan beregnes risikoen for kromosomafvigelser som f.eks. down syndrom hos fosteret, derfor kaldes scanningen også for nakkefoldsscanningen. Der skal tages en blodprøve (duobletest) inden scanningen. Ved denne scanning vil du også få fastlagt en mere præcis dato for din termin.

Scanningen kan tilbydes selvom man ikke ønsker risikovurderingen. Der kan være mange overvejelser omkring denne scanning og konsekvenserne heraf. Tag en snak med din læge om det, hvis du har brug for vejledning.

2. trimesterscanning, 

De, der har lyst til at vide det, glæder sig måske særligt til denne scanning, hvor man kan fastsætte kønnet. Hvis du ikke vil kende til kønnet, så husk dog at nævne det i starten af konsultationen. Fastsættelse af kønnet er ikke hovedformålet med scanningen. Formålet med denne scanning er at undersøge fosterets vækst, bestemme moderkagens placering og scanne barnet for evt. misdannelser, og derfor kaldes scanningen også for misdannelsesscanning. Den foretages uge 18-22.

Vil du høre vores podcast episode om scanninger i graviditeten? Den finder du HER.

I hvilke tilfælde skal man til ekstra graviditetsundersøgelser?

Hvis man opdager unormale forhold, eller hvis man som gravid har en sygdom, fx højt blodtryk eller sukkersyge, skal man til hyppigere kontroller. Det tilbyder man også til kvinder som har haft sygdom eller unormale forhold i en tidligere graviditet. De ekstra besøg omfatter typisk ekstra scanninger og samtaler hos en fødselslæge. Netop sukkersyge i graviditeten og måden man tester for det har vi skrevet om HER.

Moderkageprøve og fostervandsprøve tilbydes, hvis man finder tegn på kromosomfejl eller misdannelser hos barnet ved 1. eller anden 2. trimester scanningen. I podcast episoden HER kommer vi også ind på, hvad man gør hvis der mod forventning skulle være en øget en risiko for kromosomfejl.

Hvis du vil vide mere

Læger Formidlers podcast Trygge Maver – om scanninger, lægebesøg og jordemoderkonsultationer.

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Oversigt graviditetsundersøgelser på sundhed.dk

Patienthåndbogen om ultralydsscanning i graviditeten 

Patienthåndbogen om kontrolprogrammet i graviditeten

Sundhedstyrelsensen Retningslinjer vedrørende graviditet og fødsel  

Kilder

Fosterdiagnostik – Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Influenza vaccine i graviditeten 

Lægehåndbogen om graviditetskontroller

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologis vejledning Gravide og fødende og COVID-19  

Forfatter: Læge Cæcilie Weber Thomsen
Redigeret af: Læge Rebecka Hansen, Læge Mads Langager Larsen

Om forfatteren

Læge siden 2018. Jeg har erfaring indenfor psykiatri, kirurgi, hjertemedicin og almen praksis. Har forsket i tarmbakterier og sukkersygemedicin. Jeg interesserer mig for hormonelle sygdomme, gynækologi og fødsler. Gift med Christian. Vi har sammen en vildbasse af en søn på 3 år, og en hvid hund.