Læger Formidler
Du læser lige nu

Laktoseintolerans, glutenintolerans og spændingsmavepine

0
Podcast Trygge Forældre

Laktoseintolerans, glutenintolerans og spændingsmavepine

Denne række af episoder omhandler længerevarende mavepine. Vi har interviewet diætisten Anne Bille Olin og børneoverlægen Anders Pærregård. Hver uge i 4 uger udgiver vi en episode, og vil derfor løbende opdaterer bloggen, så den er up to date med episoderne.

Emnerne vi berører er laktose – og glutenintolerans og spændingsmavepine. Vi har valgt at dele episoden op i  4 dele, da der var så meget at snakke om.

Episoderne består derfor af:

Del 1: Laktoseintolerans/Mælkeintolerans

Denne delepisode handler om laktoseintolerans – altså mælkeintolerans.

Faktisk er det meget sjældent, at helt små børn får laktoseintolerans, men det ses hos børn i skolealderen og teenagealderen. I småbørnsalderen er mælkeallergi langt hyppigere. Hør børneoverlæge Anders Pærregård og diætisten Anne Bille Olin fortælle om forskellen på de to ting, og hvad man som forældre skal være opmærksom på. Du kan finde episoden på itunes eller Soundcloud eller lytte til den her:

Se også de små film, hvor Anne og Anders fortæller om laktose- og glutenintolerans.

Hvis I vil vide mere om laktoseintolerans, så kan I her læse mere om kostråd eller mere generelt om laktoseintolerans

Vi berører også kort mælkeallergi – her kan I læse mere om mælkeallergi.

Del 2: Glutenintolerans /Cøliaki

Denne delepisode handler om glutenintolerans, også kaldt cøliaki.

Cøliaki ses oftes hos de mindre børn, altså dem i vuggestue -og børnehavealderen.
Hør overlæge Anders Pærregård og diætisten Anne Bille Olin fortælle om cøliaki og hvad man som forældre skal være opmærksom på.

Se også de små film, hvor Anne og Anders fortæller om laktose- og glutenintolerans.

Sundhedstyrelsen har lavet en rigtig fin guide til familier med cøliaki.

Hvis I vil vil vide mere om cøliaki, så kan I her læse mere om årsager, symptomer,  udredning, behandling, kostbehandling  til cøliaki, eller hvis I bare vil vide mere generelt om cøliaki.

I kan også finde mere information om Cøliaki på Dansk Cøliaki Forening.

Del 3: Spændingsmavepine

Denne delepisode handler om spændingsmavepine.

Undersøgelser tyder på at op til 10-15% af børn i skolealderen i perioder har en eller anden grad af mavesmerteproblematik. Der kan være mange årsager til dette, men der findes også en stor gruppe børn med uforklarede tilbagevendende mavesmerter – det vi kalder spændingsmavepine. Spændningsmavepine ses først og fremmest hos børn i skolealderen. Hør børneoverlæge Anders Pærregård og diætisten Anne Bille Olin fortælle om spændingsmavepine og hvad man som forældre skal være opmærksom på.

Se også de små film, hvor Anne og Anders fortæller om spændingsmavepine.

Del 4: Opsummering og standard spørgsmål

Sidste delepisode af mavepine-episoden. Lyt med når børneoverlæge Anders Pærregård og diætisten Anne Bille Olin opsumerer nogle af de vigtigste ting fra de tre øvrige episoder (laktointolerans-, glutenintolerans- og spædingsmavepine-episoden) samt besvarer vores standardspørgsmål.

Kom gerne med input

Er der nogle vigtige spørgsmål som ikke blev besvaret i denne podcast? Er der et emne du synes vi skal tage op i næste episode? Skriv gerne en mail til os med input til vores podcast eller find os på facebook under “Læger Formidler” og instagram hvor vi bruger #Tryggeforældre. Vi vil meget gerne høre om dine erfaringer og dine tanker.

På Itunes kan du abonnere gratis på podcasten. Giv gerne podcasten en anmeldelse med på vejen.

Om forfatteren

Læge siden 2015. Lægeerfaring inden for børn, voksne og ældre. Har to drenge, og aktuelt på barsel med den mindste.