Læger Formidler
Du læser lige nu

Night terror – søvnrædsel

98
Trygge Forældre Infoblog

Night terror – søvnrædsel

Hvad er det?

Night terror, eller søvnrædsel, er en almindelig og ufarlig søvnforstyrrelse hos børn. Barnet vågner grædende op en times tid efter det er faldet i søvn og er utrøsteligt og virker bange.

Anfaldene kan komme fra ca. 1 års alderen, er hyppigst omkring 3-5 år og stopper af sig selv igen, senest når barnet starter i puberteten. Oftest før. Nogle børn har kun nogle enkelte anfald. Tilstanden er arvelig, så ofte har én eller begge forældre også haft det i barndommen. Børn som har haft night terror får lidt hyppigere andre søvnforstyrrelser, f.eks. at gå i søvne.

Night terror skyldes at barnet vågner halvt i en bestemt overgang fra én søvnfase til en anden, fordi barnets hjerne er umoden og ikke helt har lært hvilke “systemer” der skal tændes og slukkes hvornår. Man kan sige at kroppen er vågen, men hjernen – og de højere hjernefunktioner – stadig sover. Night terror har ikke noget at gøre med stress, puttevaner eller dårlig trivsel hos barnet.

Anfaldene

Bedst som man endelig kan sætte sig til rette i sofaen eller måske selv lige er gået i seng, vågner barnet, 30-90 minutter efter det er faldet i søvn. Barnet sætter sig op i sengen, skriger og ser bange ud. Barnet virker vågent og forvirret og reagerer ikke på det, som plejer at kunne trøste det. Barnet kan have kropslige reaktioner som hjertebanken, hurtig vejrtrækning, sveden, og spændte muskler. Anfaldet varer som regel 10-20 minutter, men barnet kan være utrøsteligt i op mod en halv time, for nogle endda længere. Herefter kan den lille sove roligt videre.

Hvad kan man selv gøre?

Night terror er helt ufarligt og ofte husker barnet slet ikke at det er foregået, så tilstanden er klart mest frustrerende for forældrene. Nogle børn, f.eks. mine egne, bliver helt paniske hvis jeg forsøger at tage dem op, og det kan forlænge anfaldet.  Det bedste man kan gøre er at blive i rummet og tale beroligende til barnet og undgå for meget berøring. Tænd ikke for lyset, man skal forsøge at hjælpe barnet tilbage til søvn. Man skal ikke forsøge at vække barnet, da barnet kan blive ked af det og det kan være svært for det at falde i søvn bagefter.

Hvis ens barn har meget hyppige anfald af night terror og hvis anfaldene kommer på et bestemt tidspunkt efter barnet er faldet i søvn, kan det hos nogle hjælpe at vække barnet 15-30 minutter inden anfaldet plejer at starte, f.eks. give det lidt vand og lægge det til at sove igen.

Hvis I er usikre på om det er søvnrædsel jeres barn har, så spørg egen læge til råds.

Godnat og sov godt!

Forfatter: Stine Foss (læge)

Redigeret af: Kim Foss (læge)

Kilder:

Lægehåndbogen

Patienthåndbogen

Om forfatteren

Læge siden 2015, skal være praktiserende læge. Har læge-erfaring fra lungeafdeling, psykiatri, demensudredning og almen praksis samt rigeligt mor-bekymringserfaring. Mor til to.