Læger Formidler
Du læser lige nu

Hormonknopper

16
Trygge Forældre Infoblog

Hormonknopper

Der findes intet mere dejligt end fin, blød babyhud og et par små buttede babykinder. Men hov, hvad er dét, der er blomstret frem på babys ansigt? Kan puberteten ramme allerede få uger gammel? Er det et udslæt? Varmeknopper? Der var én i barselsgruppen, der snakkede om hormonknopper – hvad er det nu lige det er? Bliv klogere i denne uges indlæg om hormonknopper.

Hvad er hormonknopper?

Nyfødte kan få et utal af forskellige udslæt. Langt de fleste er helt ufarlige og forsvinder af sig selv. En hyppig gæst er de såkaldte hormonknopper, eller ”acne neonatorum”, der kan oversættes til ”akne hos nyfødte”. Det ses som små knopper med rødme omkring, hvoraf nogle vil være hvidlige og indeholde talg. Knopperne er typisk 1 mm. store, og der kan være få eller mange. De sidder oftest på kinder, pande og/eller næse, men kan også findes andre steder på kroppen. Hormonknopper vil typisk opstå inden for den første levemåned og forsvinder af sig selv, typisk indenfor et par uger og senest når barnet er 4 måneder gammel. Hormonknopperne efterlader ikke ar, hvis man kan holde fingrene fra dem.  

Hormonknopper kan forveksles med såkaldte varmeknopper. Varmeknopper skyldes en blokering af umodne svedkirtler ved varmepåvirkning (fx ved for varm påklædning, feber eller sommervarme), men går væk igen, når huden køles ned. 

Hvorfor opstår hormonknopper?

Man ved ikke helt præcist, hvorfor nogle babyer får hormonknopper, men man mener, at det opstår lidt på samme måde, som når teenagere får bumser. I puberteten begynder man at danne mere kønshormon, som påvirker kirtler i huden til at lave mere talg. Den øgede mængde talg hober sig op inde i kirtlerne – og så får man bumser. Hos spædbørn kommer hormonpåvirkningen enten fra mor eller barnet selv, og der er altså ikke tale om infektion eller allergi. Man ved ikke, om arvelighed eller amning spiller en rolle for udviklingen af hormonknopper. 

Hvad skal man gøre?

Holde fingrene væk! Klem ikke hormonknopperne ud – selvom det kan være fristende – da der kan gå betændelse i det ellers helt harmløse udslæt. 

Hold huden ren og tør. Rens helst kun huden med lunt vand og ikke for hyppigt, da babyers fine hud nemt udtørres. Cremer er ikke nødvendigt, men hvis du i forvejen anvender fugtighedscreme, kan du sagtens fortsætte med dét – pas dog på med meget fedt-/olieholdige produkter.

Hvornår skal man være bekymret?

Hormonknopper er almindelige, fuldstændig ufarlige og går væk af sig selv. Hormonknopper giver ikke feber eller utilpashed. Virker din baby generet af et udslæt, eller er du i tvivl, om der er tale om hormonknopper, eller om der er gået betændelse i, så spørg din læge eller sundhedsplejerske. 

Vil du vide mere om udslæt?

Læger Formidler – Det røde udslæt

Patienthåndbogen – Udslæt hos nyfødte

Kilder:

Lægehåndbogen

Is That Acne on My Baby’s Face?

Skrevet af: Malene Jepsen (læge) 

Redigeret af: Emilie Damgaard Brünner (læge)  

Opdateret d. 04.04.24 af Maria Brangstrup Hansen (læge), redigeret af Stine Schaldemose (læge)

Foto: Tim Bish, Unsplash

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.