Læger Formidler
Du læser lige nu

Hormonknopper

16
Trygge Forældre Infoblog

Hormonknopper

Der findes intet mere blødt og dejligt end et par buttede babykinder. Men hov, hvad er det, der er blomstret frem på babys kinder? Rammer puberteten allerede som få uger gammel? Er det et udslæt eller varmeknopper? Var der ikke nogen i mødregruppen der snakkede om hormonknopper? Og hvad er så lige det.

Hvad er hormonknopper?

Nyfødte kan få et utal af forskellige udslæt. Langt de fleste er ufarlige og forsvinder af sig selv. En hyppig gæst er de såkaldte hormonknopper, eller acne neonatorum, der også kan oversættes til akne hos nyfødte – altså bumser. Der ses små knopper med rødme omkring, hvoraf nogle er hvidlige og indeholder talg. Gullige, mere regelrette bumser kan også ses. Knopperne er omkring 1 mm store, varierer en smule i størrelse, og kan være få eller mange. De sidder oftest på kinderne, i panden og på næsen, men kan også findes andre steder på kroppen. Hormonknopper opstår inden for den første levemåned og forsvinder typisk inden for et par uger, eller senest når barnet er 4 måneder gammel. De efterlader ikke ar (hvis man kan holde fingrene fra dem). 

Hormonknopper kan godt forveksles med såkaldte varmeknopper. Varmeknopper skyldes en blokering af umodne svedkirtler ved opvarmning (for varm påklædning, feber, sommer), men går allerede væk igen når huden køles ned.

Hvorfor opstår hormonknopper?

Man ved ikke helt hvorfor nogle børn får hormonknopper. Man mener, at det foregår lidt på samme måde, som når teenagere får bumser. Unge der er i puberteten begynder at danne mere kønshormon. Det påvirker kirtler i huden til at lave mere talg, som hober sig op inde i kirtlerne – og så får man bumser. Hos spædbørn kommer hormonpåvirkningen fra mor og barnet selv. Der er altså ikke tale om infektion eller allergi. Det vides ikke om arvelighed eller amning spiller en rolle for udviklingen af hormonknopper.

Hvad skal man gøre?

Holde sig væk! Klem ikke hormonknopperne ud (selv om det er fristende). Der kan gå betændelse i det ellers ufarlige udslæt.

Hold huden ren og tør. Rengør kun med vand og evt. mild babysæbe (for at undgå bakterier). Vask ikke hyppigt, da babyers fine hud nemt udtørres. Cremer er ikke nødvendigt, men hvis du i forvejen anvender fugtighedscreme, kan du sagtens fortsætte med det.

Hvornår skal man være bekymret?

Hormonknopper er almindelige, fuldstændig ufarlige og går væk af sig selv. Hormonknopper skal ikke medføre feber eller utilpashed. Virker din baby generet af et udslæt eller er du i tvivl om der er tale om hormonknopper, så spørg din læge eller sundhedsplejerske.

Kilder:

–        Lægehåndbogen

–        Katsambas AD1, Katoulis AC, Stavropoulos P. Acne neonatorum: a study of 22 cases. Int J Dermatol. 1999 Feb;38(2):128-30.

Skrevet af: Malene Jepsen (læge)
Redigeret af: Emilie Damgaard Brünner (læge) 

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.