Vores julegave til jer er en forsmag på vores næste projekt, der handler om frugtbarhed, graviditet og barsel – nemlig projekt Trygge Maver. I vil få helt nye podcastepisoder, blogindlæg og meget mere når projektet går i luften i starten af næste år.

Du kan godt glæde dig! 😉

christmas vacation presents GIF

Få en forsmag gennem vores mytedræber julekalender!

Der findes utrolig mange myter om frugtbarhed, graviditet og barsel! Men hvad er rigtig og hvad er forkert? Følg med i december hvor vi hver dag indtil jul åbner en låge med en myte, som vi punkterer eller bekræfter.

discovery channel lol GIF

1. December

Myte: Nedsat frugtbarhed skyldes oftest problemer hos kvinden

community abed GIF

Svar: Nej, det er lige så hyppigt hos manden problemet ligger. Og det er de samme ting der er dårligt for frugtbarheden for begge køn – nemlig alder, rygning, over/undervægt og manglende motion.

Læs mere her: http://www.vidensraad.dk/content/nedsat-frugtbarhed


2. December

Myte: Formen på din mave afslører barnets køn

via GIPHY

Svar: Mange tror at en spids mave betyder, at barnet inde i maven er hankøn. Men forskningen har vist, at den påstand ikke holder stik. Mavens form afspejler sig efter dine muskler, din livmoder og barnets position. Sådanne myter er ofte svære at aflive, fordi de jo vil være sande i omkring 50% af tilfældene 🙂


3. December

Myte: Du kan forebygge strækmærker ved at bruge cremer, olier eller naturlægemidler

Svar: Desværre ikke. Strækmærker findes der ingen effektive midler mod, så man kan lige så godt spare sig selv alle pengene og besværet. Strækmærker er i stor grad genetisk bestemt og føles meget generende for de fleste. Men desværre kan man intet gøre, for at mindske dem, fjerne dem eller forebygge dem. Tager du meget på i vægt under graviditeten, er der dog større risiko for at du får strækmærker

Hvis man har kosmetiske gener fra strækmærker efter fødslen kan laser fjerne rødmen, men generelt er der ingen behandling der er sikkert videnskabelig belyst. I takt med at laserteknologi bliver bedre og bedre, er dette nok det bedste bud på en behandling.

Heldigvis bliver de ofte mindre af sig selv efter fødslen og bliver afbleget/hudfarvede med tiden. 

Du kan læse mere om strækmærker på Patienthåndbogen.


4. December

Myte: Kvinder kan blive gravide indtil de går i overgangsalderen 

via GIPHY

Svar: Nej, man siger at en kvindes frugtbare periode slutter allerede flere år inden hun går i overgangsalderen. Antallet af år afhænger selvfølgelig af den enkelte kvinde, men man siger typisk 10 år. Det betyder, at en kvinde har været ufrugtbar i cirka 10 år, når hun kommer i overgangsalderen. Desværre ved man ikke på forhånd hvornår man går i overgangsalderen. Og for den enkelte kvinde kan man derfor ikke udtale sig om hvor længe hun er frugtbar. Kvinder i Danmark går i gennemsnit i overgangsalderen når de er 51 år gamle.

Hvis man er nysgerrig på sin egen frugtbarhed og har brug for rådgivning omkring dette findes der et gratis tilbud på Rigshospitalet i København, hvor man som både mand, kvinde eller par kan få vejledning omkring ens frugtbarhed. Dette kræver ikke henvisning. Læs mere på: Fertilitetsrådgivningen.

Vil du generelt vide mere om alderens betydning for frugtbarheden (for både mænd og kvinder), kan du også læse her:

 http://www.vidensraad.dk/content/nedsat-frugtbarhed


5. December

Myte: Man kan ikke blive gravid hvis man er stresset

via GIPHY

Nej, dette er ikke rigtigt. Vi ved at stress kan forlænge den tid det tager at blive gravid, og have dårlig indflydelse på sædkvaliteten, men man kan sagtens blive gravid selvom man er meget stresset/bekymret. Undersøgelser på kvinder i fertilitetsbehandling (som om nogen er meget stressede) viser at deres stress/bekymring ikke har betydning for om de bliver gravide.


6. December

Myte: Amning giver hængebryster

via GIPHY

Det er ikke amningen der giver hængebryster. Det er derimod kirtelforstørrelsen under graviditet, der gør, at brysterne senere vil hænge mere end før. Man kan derfor – desværre! – ikke forebygge hængebryster. Alle gravide vil opleve det, amning eller ej.


7. December

Myte: Gravide bør ikke tømme kattebakker

via GIPHY

Denne myte er sand. Katteafføring kan nemlig indeholde en parasit med det mundrette navn Toxoplasmosis Gondii (også kaldet haresyge). Parasitten er særlig farligt for fosteret, og mødre der venter børn bør derfor holde sig langt væk fra katteafføring. Mange vil være smittet allerede (statens serum institut mener at næsten 30% af alle kvinder i den fødedygtige alder allerede vil være smittet før graviditeten starter). Det er dog kun nysmitte, altså smitte under graviditet, der kan medføre, at parasitten overføres til barnet. Man må altså godt tømme kattebakker i årene op til, at man vil have børn.

Hvis du har en kat derhjemme, er der dog  ingen grund til at være bekymret for fosteret. Man bliver ikke smittet ved almindelig kontakt med katte. Derudover vil huskatte der kun fodres med tørfoder og kogt mad ikke komme i kontakt med parasitten. Det er også godt at vide at de frisklagte æg i katteafføringen først smitter efter 48 timer, og det er derfor en god ide at tømme kattebakken hver dag for at undgå smitte.

Man kan også sagtens blive smittet selvom man ikke har kat. Parasitterne kan sidde i kød (fordi dyret som kødet kommer fra var smittet), men dør efter opvarmning eller frysning, og det er derfor vigtigt at gravide kun får gennemstegt kød eller kød der har været frosset. Man kan også blive smittet fra grøntsager, der ikke er blevet vasket ordentligt. En god køkkenhygiejne er derfor særlig vigtig når man er gravid. Læs mere om sygdommen og smitte på Patienthåndbogen.


8. December

Myte: Hvis kvinden får orgasme øger det sandsynligheden for graviditet

via GIPHY

Dette er aldrig blevet bekræftet. Mange tror at sammentrækningerne i underlivet i forbindelse med orgasme kan hjælpe sædcellerne på vej, men de skal nok selv finde vej. Forskningsresultater inden for feltet tyder i hvert fald på at betydningen af kvindens orgasme på sædcellernes bevægelse, om nogen, vil være meget lille. Men så kan der være andre gode grunde til, at det alligevel er fint at stile mod 🙂


9. December

Myte: Nedsat frugtbarhed kan skyldes tidligere brug af p-piller eller spiral

via GIPHY

Nej, selv langvarig brug af p-piller eller spiral ændrer ikke på chancerne for at blive gravid. Det er kun i de første få måneder efter man er stoppet med p-piller, at der kan være lidt nedsat frugtbarhed. Herefter er der ingen forskel på om man har brugt p-piller eller ej. Ved brug af spiral er man akkurat lige så frugtbar lige efter man har fået den fjernet, som hvis man aldrig havde haft en.


10. December

Myte: Gravide har mere kvalme hvis de venter en pige

via GIPHY

Denne myte er sand. Faktisk er det sådan, at jo mere kvalme du har, des større er sandsynligheden for, at du venter en pige. Kvalmen i de 3 første måneder af graviditeten hænger sammen med mængden af graviditetshormon i kroppen, og kvinder der venter piger producerer højere mængder af graviditetshormonet (HCG). På samme vis vil man også oftere opleve kvalme, hvis man venter tvillinger.