Læger Formidler
Du læser lige nu

Rygning i graviditeten

62
Trygge Maver Infoblog

Rygning i graviditeten

Rygning i graviditeten

De fleste ved godt, at rygning ikke ligefrem er sundt. Og de fleste ved også godt, at det ikke er så smart at ryge, mens man er gravid. Men er det virkelig så farligt – og er det kun farligt for dig, eller tager barnet i din mave også skade? Gør det noget, at din partner ryger – det er jo altid under emhætten?

Rygnings betydning for graviditeten

Der er ikke noget godt at sige om kombinationen rygning og graviditet. Barnet i din mave får al sin næring fra moderkagen. Moderkagen virker dårligere, når du ryger. Det gør den, fordi nikotinen i cigaretterne (og også i ”light-cigaretter”) får blodkarrene i moderkagen til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, kommer der mindre blod til moderkagen og dermed mindre næring til barnet i din mave. Og det er ikke engang det hele – kulilten i cigaretrøgen binder sig til de røde blodlegemer, der er dem, der sørger for, at ilten kan transporteres rundt i kroppen. Ryger du, vil barnet i din mave derfor komme til at lide af iltmangel. Alt dette fører til en øget risiko for spontan abort, moderkageløsning, misdannelser, for tidlig fødsel, fødsel af et barn med lav fødselsvægt og fosterdød.

Nikotinplastre og nikotintyggegummi

Man ved ikke så meget om, hvordan nikotinplastre og nikotintyggegummi påvirker en graviditet, men det øger måske risikoen for at få et barn med misdannelser. Man mener, at tyggegummi er mindre farligt end plaster, fordi plasteret virker over længere tid.

Passiv rygning – når din partner ryger

De skadelige stoffer i røgen fordeler sig i hele huset. Emhætten suger kun en meget lille del af røgen op i filteret. Det bedste – udover slet ikke at ryge – er at få din partner til at ryge udenfor. Passiv rygning øger risikoen for moderkageløsning, væksthæmning, fosterdød og misdannelser.

Rygning i det lange løb

Man ved, at børn af mødre, der ryger, har en ca. tre gange forøget risiko for at dø af vuggedød. Der er også større risiko for luftvejsinfektioner og mellemørebetændelser i barnets første leveår.

Amning

Det anbefales, at man ikke ryger, bruger nikotinplaster/tyggegummi eller udsættes for passiv rygning, mens man ammer. Hvis det er helt umuligt at stoppe med at ryge, er det dog bedre at amme, end ikke at amme, idet fordelene ved amning trods alt er større end ulemperne ved at ryge.

Og så lige kort om snus…

Røgfri tobak, herunder snus, medfører samme risici som cigaretter, så det er ikke et godt alternativ.

Der er hjælp at hente

Mange kvinder kæmper med at blive røgfri før og under en graviditet – så du er ikke alene. Men der er heldigvis hjælp at hente. Snak med din egen læge eller din jordemoder, hvis du gerne vil holde op med at ryge. Mange hospitaler og kommuner har rygeafvænningskurser.

Få mere viden 

Læs i øvrigt mere om rygning i graviditeten i Patienthåndbogen.

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilde:

Guideline om rygning fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf
Redaktører: Læge Rebecka Hansen og Læge Anna Grynnerup

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.