Trygge Forældre Infoblog

Fnat

Huden klør og klør, især om aftenen. Åh nej – lægen siger at det er fnat. Så nu skal hele familien behandles, hjemmet rengøres, tøjet kogevaskes, og mobiler og tablets tørres af. At slippe af med fnat kræver nemlig både, at man er omhyggelig med den medicinske behandling og at følge bestemte rengøringsprincipper.  
Er du i tvivl om dit barn skal behandles, hvis det har overnattet hos en ven med konstateret fnat? Vil du lære mere om behandlingen og vide hvorfor, huden kan fortsætte med at klø efter velbehandlet fnat?  
Så læs med i denne uges tirsdagsindlæg! 

Sidst i indlægget er der også et link til en informativ video om fnat.  

Hvad er fnat?

Fnat eller scabies er navnet på den kløende hudlidelse, der skyldes fnatmiden Sarcoptes scabiei. Miden graver gange og lægger æg i huden. Man kan være “heldig” at se miden med det blotte øje, da hunmiden er 0,3-0,5 mm. Det er dog oftest lettest at spotte midegange i huden, som ses som gråhvide, tynde og slyngede gange. Se foto nedenfor.  

Måske har du hørt om fnatudbrud på efterskoler og sjældnere på skoler og i institutioner. Det skyldes, at fnatmiden overføres ved tæt hudkontakt, herunder hvis man bor sammen, sover sammen eller leger tæt sammen. Fnat kan også overføres via sengetøj, håndklæder, sko, tøj, hovedtelefoner og stofmøbler. Men fnatmider kan ikke “hoppe” fra person til person. 
Symptomerne ca. 3-6 uger efter smitte med det karakteristiske kløende udslæt. Dog kommer symptomerne hurtigere og oftest efter få dage efter smitte, hvis man tidligere har haft episoder med fnat. 

Hvordan er det at have fnat? 

Fnat er helt ufarligt, men oftest enormt generende. Hudkløen er værst om aftenen og natten eller efter et varmt bad. Det kan være svært at undlade at kradse i huden og være meget forstyrrende for nattesøvnen.  
Man får små blærer og knopper i huden, der som regel begynder på fingre, håndled og tæer. Herfra kan udslættet kan brede sig til bryst, ryg, mave, arme, ben, baller og kønsorganer. Hos spæd- og småbørn kan der også ses udslæt i ansigt og nakke. Nogle får et mildt udbrud af fnat, mens andre kan udslæt på store dele af kroppen.  
Fnat går ikke væk uden behandling. Derfor er det vigtigt at kontakte sin egen læge, som kan vurdere, om der er tale om fnat.  

Billede 2: Fnat på hånd og mellem fingre
(via creativecommons.org)

Billede 3: Midegang
(via Wikimedia Commons)

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har fnat? 

For at stille diagnosen skal den praktiserende lægen gennemse huden ved hjælp af et forstørrelsesglas (dermatoskop) og finde en mide. Ved hjælp af en lille knappenål kan miden udtages og undersøges i et mikroskop. Det er dog ikke altid, man kan påvise en mide. I andre tilfælde kan man finde midegange, men ingen sikker fnatmide, og så er det sygehistorien og udslættet, der afgør, om fnat er sandsynligt. 

Behandlingen er fnat er tidskrævende og kan være dyr, da hele husstanden skal behandles samtidigt. Derfor er det vigtigt med en sikker diagnose, før behandling iværksættes. Er lægen i tvivl om diagnosen, kan man i enkelte tilfælde smøre med en gruppe 1-2 binyrebarkhormoncreme (f.eks. Mildison eller Locoid) i en uges tid efter aftale med lægen i en, og herefter kan det være nemmere at identificere en mide.

Billede 4: Fnatmide i mikroskop
(via Wikimedia Commons)

Hvordan slipper jeg af med fnat?! 

Der er flere forskellige indsatser, der skal sættes i gang. Behandlingen er en kombination af medicinsk behandling og grundig rengøring. Medicinsk behandling er aldrig nok i sig selv.  

Medicinsk behandling:  
Der findes flere forskellige lægemidler mod fnat. Nix creme (Permethrin creme) er langt den hyppigst anvendte behandling. Cremen slår de levende fnatmider ihjel, men enkelte æg kan overleve, hvorfor behandlingen skal gentages efter 1 uge, så de udklækkede mider også dræbes.  

  • Nix creme smøres på hele kroppen, fra kæben og ned om aftenen inden sengetid og vaskes af morgen efter. Hos småbørn skal cremen også smøres i ansigt og hovedbund.  
  • ALLE i husstanden og øvrige nære kontakter skal behandles samtidigt! Hvis pårørende ikke har symptomer, kan de nøjes med at blive behandlet 1 gang. 
  • Det er også vigtigt at smøre huden med fugtighedscreme uden parfume i de dage, hvor Nix-cremen ikke anvendes for at undgå, at huden udtørrer. En meget tør hud kan også give kløe eller ubehag. 

Efter behandling tages rent tøj på. Sengetøj og håndklæder skal skiftes med handsker. 

Rengøringsprincipper:  
Rengøringsopgaver skal udføres to gange med 1 uges mellemrum samtidig med den medicinske behandling: 

  • ALT tekstil inkl. tøjdyr, jakker der kan vaskes og er brugt inden for 7 dage vaskes ved 60°C 
  • Puder og dyner vaskes ved 60 grader og lægges i en plastpose i 7 dage. 
  • Alt, der ikke tåler vask, lægges væk i lukkede plastikposer i en uge. F.eks. sko og tasker, smykker, håreelastikker mm. 
  • Madrasser, topmadrasser, gulvtæpper, møbler, barnevogn og bilsæder støvsuges og kan benyttes med plastikklæde.  
  • Hjemmet rengøres og tørres af med almindelige rengøringsmidler. 
  • Husk rengøring med våd klud eller sprit af al elektronik, bilnøgler, træningsudstyr mm.  

Miden dør efter 4 døgn uden kontakt med hud. 

Det anbefales IKKE at fryse genstande, da det er usikkert, hvornår fnatmiden dør i almindelige frysere. 

Hvornår må mit barn komme i institution?

Man er smittefri 8-12 timer efter påbegyndt behandling, men kløen kan alligevel blive ved i op til 6 uger efter behandling. Dit barn kan derfor komme i institution dagen efter påbegyndt behandling.  

Det er dog vigtigt at informere institutionen, skolen, nære kontakter om fnat pga. smitterisikoen.    

Det klør stadig!  

Er der ikke effekt af den anvendte behandling af fnat, skal man opsøge egen læge igen. Det kan være nødvendigt at afprøve en anden fnatkur. Tabletbehandling er ikke mere effektivt, end hvis man smører omhyggeligt med creme. For tabletbehandlingen gældes også, at hele familien skal behandles samtidigt og igen efter en uge. Tabletbehandlingen doseres efter vægt, så det er en god idé at have en idé om hvor meget den enkelte vejer i husstanden, når lægen skal lave recept på pillerne.  

Ved børn, som er yngre end 6 år, skal tabletterne knuses før indtagelse.  

Jeg har ikke længere fnat – men det klør stadig?! 

Det er normalt, at det kan klø, selvom man er behandlet for fnat. Dette betyder ikke nødvendigvis, at fnatmiden ikke er korrekt behandlet. Kløen skyldes nemlig en reaktion på midens efterladenskaber i huden. Man kan have kløe i huden i en 4-6 uger efter behandling af fnat. Kløen kan reduceres ved brug af Locoid creme (binyrebarkhormoncreme) via recept fra egen læge.  
Husk også at bruge parfumefri fugtighedscreme for at undgå udtørring af huden.  

Hvad kan jeg selv gøre?

Undgå tæt kropskontakt med personer, der er smittet med fnat. Og følg ovenstående behandling og rengøringsprincipper, hvis nogen i din husstand bliver smittet. 

SE MED HER! 

Afdelingen for Hud, Allergi og Kønssygdomme, Gentofte Hospital har produceret en video om fnat:

Kilder

Scabies/fnat – Lægehåndbogen på sundhed.dk  

Fnat – Patienthåndbogen på sundhed.dk 

Afdeling for Allergi, Hud og Kønssygdomme, Gentofte Hospital – Patientinformation om behandling af fnat.  

Billede øverst af JESHOOTS.COMUnsplash 

Billede 2: Gzzz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons 

Billede 3: MichaelBeckHGW, Copyrighted free use, via Wikimedia Commons 

Billede 4: Kalumet, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons 

Forfatter: Anna Amalia Jepsen (læge), 2023
Redigeret af: Kim Foss (læge), Malene Toft (læge), Stine Schaldemose (læge), 2023

Revideret af: Mette Soelberg Schjødt (læge), april 2025.  
Redigeret af: Elisabeth Linde Grove (læge) og Ann Vissing Landgrebe (læge), april 2025

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.