Læger Formidler
Du læser lige nu

Børneundersøgelser

20
Trygge Forældre Infoblog

Børneundersøgelser

I denne uge prøver vi at give jer et overblik over børneundersøgelserne hos egen læge. Hvornår laver man dem, og hvad er egentlig formålet? Hvad skal barnet igennem til en børneundersøgelse, og hvornår er det nu, man også plejer at blive vaccineret?

Hvorfor laver vi børneundersøgelser?

I Danmark tilbydes alle børn 7 børneundersøgelser inden for de første 5 leveår. Heraf ligger 3 af undersøgelserne i det første leveår. Formålet med undersøgelserne er at vurdere, om barnet trives, udvikler sig alderssvarende og er sundt og raskt. Hvis lægen ved undersøgelsen får mistanke om sygdom hos barnet, der skal undersøges nærmere, kan lægen tidligt få lagt en plan for, hvordan der skal følges op eller henvise videre til fx børnelæge, hvis det ikke er noget, der kan klares hos egen læge. Ved børneundersøgelserne er der også mulighed for at snakke om noget af det, der bekymrer eller undrer jer forældre. Ofte diskuterer man i øvrigt nogle af de emner, der er vigtige ift. den alder barnet har – f.eks. amning og flaske med babyer, og f.eks appetit eller trafiksikkerhed hos større børn. En sidegevinst ved børneundersøgelserne er også, at det raske barn får prøvet at komme til lægen og forhåbentlig får en god oplevelse. Det er noget sjovere at blive kigget i ørene, når man ikke har ondt.

Hvad plejer man at skulle igennem til en børneundersøgelse?

Først plejer lægen at spørge til, hvordan det går, og om der er noget der bekymrer jer forældre. Der er nok lige så mange måder at lave en børneundersøgelse på, som der er læger, så det nøjagtige program kan variere. Barnet får målt højde, vægt og (for mindre børn) hovedomfang, og lægen vurderer herudfra om barnet følger sine vækstkurver. Lægen vil spørge ind til de motoriske, sproglige og sociale egenskaber, og måske lave nogle små tests afhængig af barnets alder – f.eks om baby kan holde hovedet oppe, eller om det større barn kan gribe en bold. Dette for at vurdere om barnets udvikling er alderssvarende (altså om barnet har nået sine milepæle). Der er selvfølgelig stor forskel på, hvornår børn kan forskellige ting – nogle er langsommere end andre, og det er helt normalt. Det er heller ikke sikkert, at barnet har lyst til at vise alle de ting det kan, når det er hos lægen, men det vigtigste er jo naturligvis, hvad barnet kan derhjemme (min egen datter på snart 3 år nægter at sige et eneste ord når vi træder ind på lægens kontor. Først når vi er ude igen plaprer hun videre).

Lægen plejer også på de helt små børn at lytte på hjerte og lunger, måske trykke i maven og kigge i ørerne.

Når barnet bliver omkring de 3 år, vil man også forsøge at undersøge synet. Det foregår med en synstavle med figurer i forskellig størrelse. Det er ikke altid nemt at få barnet til at samarbejde til, men det er selvfølgelig vigtigt at finde ud af, hvis der er udfordringer med synet. Så vi prøver, og ellers lykkes det næste gang!

Hvornår er der børneundersøgelser og vaccinationer?

Hvornår er det nu lige, at man skal sætte kryds i kalenderen? Og hvornår følger der som regel et stik med? Jeg er vild med skemaer, så det får I lige her:

Alder for børneundersøgelseVaccine
5 uger
(3 mdr) – kun vaccinationJa
5 mdrJa
1 årJa
(15 mdr) – kun vaccinationJa
2 år
3 år
4 årJa
5 årJa

Husk selv at bestille tid hos din læge.

Der sker intet ved at en børneundersøgelse foretages lidt før tid eller lidt forsinket, så bliv ikke stresset, hvis næste ledige tid er om flere uger, eller hvis I må udskyde undersøgelsen pga. almindelig sygdom hos barn eller forælder (eller læge).

Det kan for mange børn være rart at vide, hvad der skal ske hos lægen. Brug evt ovenstående til at forberede dit barn, så vidt det er muligt. Som nævnt findes der lige så mange måder at lave børneundersøgelsen på, som der findes læger, men de fleste kommer igennem nogenlunde de samme ting.

Læs mere i vores indlæg om hvorfor man vaccinerer samt om vaccinationsprogrammets sygdomme. Vil du vide, hvornår man vaccinerer for hvad, kan du finde en oversigt her. Har du brug for gode råd til at hjælpe dit barn bedst muligt igennem et stik, kan du læse vores tidligere indlæg om dette her.

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/undersoegelser/boerneundersoegelser/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/illustrationer/praesentationer/boerneundersoegelser-oversigt

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/rejsemedicin-vacciner/vacciner/generelt-om-vacciner/boernevaccination

Foto: Unsplash.com, Daniel Sone

Forfatter: Malene Toft (læge)

Redigeret af Camilla Palmquist (læge) og Rikke Juelsgaard Petersen (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.