Læger Formidler
Du læser lige nu

Forberedelse til børneundersøgelse

0
Trygge Forældre Infoblog

Forberedelse til børneundersøgelse

Vi har tidligere skrevet om børneundersøgelsernes formål og indhold. Denne uge sætter vi igen fokus på børneundersøgelserne, og hvordan du kan hjælpe til, at det bliver en god oplevelse for dit barn. Hvordan forbereder du bedst barnet på undersøgelsen? Hvad kan du gøre for, at dit barn føler sig tryg? Læs med, og få idéer til en succesfuld undersøgelse!

Børn er forskellige

Har du mindre børn, har I måske allerede været til nogle af de første børneundersøgelser. Måske er det gået let og var en god oplevelse for både du og barnet? Men det kan også ske, du har oplevet, at lille Marie pludselig bliver meget viljestærk og ikke vil være med til noget som helst, når hun træder ind hos lægen? I dag vil vi forsøge at komme med fifs til, hvordan du bedst forbereder dig selv og barnet på undersøgelserne, så det går så “glat” som muligt.

De fleste læger i almen praksis har mødt børn, der villigt stiller sig op på vægten og lader sig undersøge samt fortæller om dagen i børnehaven. Men mindst ligeså ofte møder lægerne børn, hvis mund klapper i som en østers, og som putter sig ind til forældrene. Nogle børn nægter enhver form for undersøgelse, selvom forældrene lokker med figenstænger. Begge dele er helt normalt. Især de 2- og 3-årige kan blive utrygge og have svært ved undersøgelsen.

Man kan ikke forudsige, hvordan barnet vil reagere eller opføre sig. Men du kan forberede dig og barnet så godt som muligt. Succesen med undersøgelsen afhænger nemlig i høj grad af, at både barn og forælder føler sig trygge ved besøget.

Hvordan forbereder du dig selv?

Der er altså ingen lektier forud for børneundersøgelserne! For din egen skyld kan du dog sætte dig ind i, hvad formålet med undersøgelserne er, hvad de indebærer, og om der skal vaccineres i samme omgang. Hvis du er tryg ved situationen, bliver dit barn det med større sandsynlighed også. Især de helt små børn, der ikke kan tale endnu, har brug for et roligt kropssprog og adfærd for at forstå, at situationen er helt ok.

Du kan læse vores indlæg om børneundersøgelserne formål og indhold her.

Hvordan forbereder du dit barn?

Hvis dit barn er 2 år eller ældre, kan du med fordel forsøge at forberede barnet på, hvad der skal ske hos lægen. Som i så mange andre situationer med børn, går tingene ofte lettest, når barnet ved, hvad der skal ske. Også i de tilfælde hvor besøget indebærer et knap så behageligt stik. Det mindsker usikkerhed og utryghed. 

Ideer til hvordan du kan forberede dit barn:

  • Fortæl, hvad der skal ske, i alderssvarende sprog.
  • Vis billeder eller videoer om, hvad der skal foregå. Der findes masser af bøger og tegnefilm om at gå til lægen. Vælg dét, du tror, fanger dit barns interesse.
  • Leg rollelege. Leg, at barnet skal måles og vejes, lyttes på hjertet og kigges i ørerne. I kan bytte roller undervejs, så barnet også får lov at være lægen. En bamse er også rigtig god at vise undersøgelserne på.
  • Musik og sange. Måske kender dit barn allerede Popsi og Krelle? Vi har i samarbejde lavet projektet “Hos lægen med Popsi og Krelle” for at afdramatisere lægebesøget gennem musik og sang. Du kan finde flere sange om bl.a. at blive målt og vejet, og også om at skulle stikkes!

Læs evt. vores indlæg om smertefulde procedurer hos børn. Her finder du bl.a. flere konkrete eksempler på, hvordan du kan forberede barnet på fx vaccination og hvilken adfærd, der virker beroligende.

At lære at gå til lægen

De årlige børneundersøgelser er selvfølgelig til for at sikre sig, at dit barn er sundt og raskt. Derudover er det også en god måde for barnet at lære, hvad det vil sige “at gå til lægen”. At lære lægehuset – og lægen – at kende. Det er sjovere at blive undersøgt, når man ikke er syg og uoplagt! Jo flere gange barnet har haft en god oplevelse hos lægen, jo lettere går det sandsynligvis den dag, barnet er sygt og skal undersøges.

Det er ikke helt ualmindeligt, at den årlige børneundersøgelse af de 2- og 3-årige bliver glemt, fordi der ikke vaccineres ved disse. Hermed en opfordring om at komme til undersøgelserne alligevel for netop at “lære at gå til læge” i fredstid.

Husk, at det er helt ok, hvis barnet ikke kan eller vil medvirke til alle undersøgelser. Også selvom I har forberedt jer godt. 

Vil du vide mere?

Læs vores indlæg om børneundersøgelser.

Læs vores indlæg om smertefulde procedurer hos børn.

Se og lyt til “Hos lægen med Popsi og Krelle” her.

Kilder

Patienthåndbogen: Børneundersøgelser og Børneundersøgelser, oversigt 

Videnscenter for børnesmerter: Hjælp dit barn med at klare smertefulde indgreb 

Sundhedsstyrelsen: Vaccination af børn

Foto: Derek Finch fra Unsplash

Forfatter: Stine Schaldemose (læge)

Redigeret af: Mathias Hjortebjerg (læge) og Emilie Damgaard Brünner (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2017. På vej mod at blive alment praktiserende læge og har især interesse for børn, kommunikation og formidling. Aktuelt på barsel med den mindste af to drenge.