Læger Formidler
Du læser lige nu

Akillessenesmerter hos børn

9
Trygge Forældre Infoblog

Akillessenesmerter hos børn

Betændelse af hælsenefæstet

Fodboldsæsonen er startet, og den lille løber og træner på livet løs. Men av, av, av! Pludselig er der smerter i hælen og purken halter. Smerter i hælen kan skyldes betændelse i fæstet for akillessenen, og det ses typisk hos børn i den tidlige del af puberteten. Men er det farligt? Og hvad gør man ved det? Læs med i denne uges tirsdagsinfo.

Hvad er betændelse i akillessene-fæstet?

Betændelse i akillessene-fæstet er irritation i den del af akillessenen, som sidder fast på hælknoglen. Selvom det hedder betændelse, har det ikke noget med infektion at gøre. Det ses hos børn mellem 8-12 år, og er almindeligt hos fysisk aktive børn. Typisk rammer det piger i alderen 8-10 år og drenge i alderen 10-12 år. Det kaldes også “apofysitis calcanei” eller “Severs sygdom”. 

Tilstanden skyldes overbelastning. Der sker mange ting med kroppen i puberteten, og da foden er en af de første dele, som er helt udvokset, ses betændelse i akillessene-fæstet derfor tidligt i puberteten. Knoglerne vokser hurtigere end musklerne, og senerne bliver derfor stramme. Når børnene er aktive, vil den stramme hælsene trække i hælknoglen, hvilket kan gøre ondt på barnet. Man kan få tilbagevendende symptomer ved belastning indtil hælknoglen er fuldt udvokset.

Alle børn som løber og hopper er udsat for at få disse hælproblemer, men det ses typisk hos børn som dyrker gymnastik eller spiller fodbold. Da hælen er færdigudvokset omkring 15-års alderen, ses betændelsestilstanden sjældent blandt ældre teenagere.

Hvad er symptomerne og hvad gør man ved det?

Symptomerne er smerter i bagerste del af hælen, og barnet kan derfor halte. Det gør ligeledes ondt, hvis man klemmer om hælen, og smerterne forværres hvis barnet står på tæer. Smerterne kan sidde i den ene hæl eller i begge. Symptomerne starter ofte når idrætssæsonen starter, eller hvis barnet er startet til en ny sport.

Betændelse af fæstet af akillessenen er ikke farligt, og barnet vokser fra generne. Hvis der er mange smerter, anbefales det at aflaste hælen og fx holde pause fra sport og andre aktiviteter, der giver smerter. Det er dog ikke farligt at fortsætte med sporten, selv hvis det gør lidt ondt.

Akutte smerter kan ofte lindres af køling af hælen, fx med en kold klud. Det kan hjælpe at lave udspændingsøvelser af lægmuskler og akillessenen. Hvis smerterne er slemme, kan der gives smertestillende medicin, fx panodil, men dette er ofte ikke nødvendigt.

Hvornår skal jeg kontakte læge?

Hvis smerterne er vedvarende og aflastning ikke hjælper, er det en god idé at blive undersøgt af lægen for at udelukke andre sygdomme. Der er sjældent behov for røntgenbilleder eller andre undersøgelser for at stille diagnosen.

Andre årsager til hælsmerter hos børn

Hælsmerter kan også skyldes betændelse i selve akillessenen. Symptomerne minder om dem ved betændelse i akillessene-fæstet og viser sig som smerter og hævelse bag på hælen ved gang og løb. Betændelse i akillessenen ses dog meget sjældent hos børn. Aflastning, udstrækning og evt. smertestillende medicin er ofte tilstrækkeligt. 

Hvis smerterne sidder direkte under hælen, kan det skyldes skade på hælens trædepude, også kaldet hælpuden. Hælpuden er en fedtpude, som beskytter hælknoglen mod tryk og stød. Hvis hælpuden skades, gør det ondt når man belaster hælen. Behandlingen er aflastning og evt. et indlæg til hælen.

Der findes selvfølgelig også andre årsager til hælsmerter hos børn. Hvis dit barn har smerter i hælen og du er i tvivl om, hvad du skal gøre, så kontakt din læge. 

Kilder

Billede af betændelse af hælsenefæstet

Betændelse af hælsenefæstet – Patienthåndbogen

Apofysitis calcanei – Lægehåndbogen

Forfatter: Mimmi Torp (læge)

Redigeret af: Amanda Bjerre Andersen (læge), Stine Foss (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Kasserer i Læger Formidler og tidligere teamleder for Trygge Forældre. Har klinisk erfaring fra almen praksis, intern medicin og reumatologi og har tidligere haft et vikariat i Grønland. Er ved at specialisere sig til at blive praktiserende læge.