Læger Formidler
Du læser lige nu

Klamydia

10
Tryg i livet infoblog

Klamydia

klamydia

Så er festivalsæsonen igang! Corona har de seneste år lagt en dæmper på festlighederne, så nu er mange mere end klar til fest og måske en festivalromance? Men hvordan er det nu lige med Klamydia – findes det stadig og hvordan opdages det? Kan man selv gøre noget for at forebygge og er det farligt?

Hvad er Klamydia?

Klamydia er en seksuelt overført sygdom forårsaget af bakterien chlamydia trachomatis. Det er den hyppigste bakterielle seksuelt overførte sygdom

Hvor hyppigt er det?

Desværre er hyppigheden ikke faldende, som man måske kunne håbe, snarere tværtimod. Siden 2008 har der cirka være +30.000 nye tilfælde årligt.

Hvilke symptomer kan man have?

Over halvdelen af tilfældene er asymptomatiske. Symptomer kan være svie ved vandladning, samt udflåd fra urinrør/skede. Hos kvinder kan det medføre infektion i æggeledere og hos mænd infektion i bistestikler. Det kan i nogle tilfælde også medføre øjenbetændelse med rødme og lysskyhed.

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis du har mistanken eller haft ubeskyttet samleje, kan det påvises ved urinprøve eller podning fra enten urinrør, livmoderhals eller skede hos egen læge. Husk at informere partnere, hvis du er positiv. Og husk at få din partner testet samtidig!

Kan det forebygges?

Det kan forebygges ved brug af kondom ved samleje. Der findes ingen vaccine aktuelt, og det er værd at huske, at man ikke er immun efter endt infektion.

Kan det have senfølger, hvis det ikke behandles?

Ubehandlet kan det medføre aflukkede æggeledere og deraf ufrivillig barnløshed. Efter analt samleje kan det medføre infektion i endetarmen med smerter og udflåd.

Hvad er behandlingen?

Infektionen behandles med antibiotika i en uge.

Forfatter

Mimi Thyregod

Udgivet 25. juni 2022

Redaktion

Valdemar Vejlstrup

Kilder

Lægehåndbogen

SSI