Læger Formidler
Du læser lige nu

Insektstik og -bid

29
Trygge Forældre Infoblog

Insektstik og -bid

Insektstik

Det er ikke kun børn og voksne der nyder godt af sommerens sol og varme. Også insekterne trives i det. Vi kan blive stukket af alverdens insekter – alt fra myg og lopper til fnatmider og flåter. Som oftest er insektstik fredelige og går hurtigt i sig selv. Læs med og lær, hvad der kan gøres lige efter stikket, og hvornår der skal søges læge.

Hvad sker der, når man bliver stukket eller bidt?

Nogle insekter bider, mens andre stikker. Nogle har gift, andre har ikke. Når insektgiften trænger ind gennem huden via insektets brod, strømmer blodets immunforsvarsceller til området og får huden til at hæve op og blive rød (det kalder man en kvadel). Efter et stik vil huden typisk klø og være øm.

Hvad kan man gøre, når man opdager insektstikket?

Hvis brodden fra insektet er synlig, skal man forsøge at skrabe brodden af. Det er vigtigt ikke at klemme på brodden, da der kan sidde en giftsæk herpå, og den kan tømmes ind i huden, hvis man trykker på den. Køl herefter området ned med en våd klud, koldt vand eller en isklump i et viskestykke.

Er dit barn stukket i munden, kan isklumper i munden (eller en ispind) mindske hævelsen. Er der de mindste tegn på hævelse i munden i form af hvæsende vejrtrækning eller hæshed, så ring 112 med det samme.

Hvis I har antihistaminer liggende (allergimedicin som bl.a. bruges mod høfeber), så giv barnet det. Husk at det skal doseres efter barnets vægt (se indlægssedlen).

Hold gerne stedet løftet over hjertehøjde om muligt for at mindske hævelsen og smerterne. Fortsætter kløen, kan en kløestillende stift eller creme være nyttig.

Vær uanset hvad opmærksom på, om der er tegn på åndedrætsbesvær og nedsat bevidsthed eller bevidstløshed som tegn på en allergisk reaktion. Flere allergikere har en Epi-pen (som indeholder adrenalin), som i så fald skal gives. Guide til førstehjælp findes her. Det er heldigvis kun få, der reagerer så kraftigt på insektstik, men det er godt at vide hvad man skal være opmærksom på. Særligt om flåtbid: nogle flåter bærer borrelia-bakterien, så man kan få borrelia. Læs mere i vores tidligere indlæg her.

Hvad hvis det fortsætter med at genere barnet?

Der er sjældent brug for at gøre mere end ovenstående, men bliver kløen ved i mere end et par dage, kan det være tegn på lergi eller albetændelse. Søg læge ved mistanke. Læs evt. om tegn på infektion i vores tidligere indlæg om sår.

Kilder

Patienthåndbogen – her findes også en plakat (”Insektbid! Hva’ så?”) med hurtigt overblik over førstehjælp og gode råd.

Lægehåndbogen

Forfatter: Camilla Palmquist (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge) og Kim Foss
Foto: Mathew Schwartz, Unsplash

Om forfatteren

Læge siden 2017. Erfaring fra almen praksis, akutmodtagelse og intern medicin. Desuden velbevandret i spædbarnsbekymringer fra mit nyligt opståede moderskab.