Læger Formidler
Du læser lige nu

Blister

0
Trygge Forældre Infoblog

Blister

De fleste kender det – en hvidlig plet på indersiden af kinden, der svier og gør ondt. Børnene klager over smerter og vil måske ikke spise. Blister er en irriterende, men ufarlig tilstand, som går over af sig selv. Læs mere i denne uges tirsdagsinfo.

Hvad er blister?

Blister, after, blæner – kært barn har mange navne. Blister er små sår i mundslimhinden, der ses som runde, hvide pletter med en rødlig ring omkring. De kan komme enkeltvis eller flere ad gangen. De svier og gør ondt, og i nogle tilfælde opdages de tilfældigt, fordi barnet ikke vil spise. Det er helt normalt, at børnene kan miste lysten til at spise, fordi blisterne gør ondt. Det vigtigste er, at barnet drikker – appetitten skal nok vende hurtigt tilbage, når det ikke længere gør ondt at spise. 

Selvom det er en almindelig tilstand, ved man ikke, hvorfor blisterne opstår. Nogle oplever sammenhæng mellem virusinfektioner, stress og skader i munden. Skader i munden kan fx være efter en tandbørste der smutter, eller hvis man har bidt sig i kinden. 

Både børn og voksne kan få blister, og mange får dem gentagne gange. Det er dog typisk børn og unge, som bliver ramt. 

Billede fra patienthåndbogen.

Hvad kan man gøre?

Blister er en irriterende, men ufarlig tilstand, der går over af sig selv i løbet af 1-2 uger og kræver ingen behandling. Da blister er sår, kan smerterne forværres af sure drikke og hårde fødevarer som fx knækbrød.

Der er ingen behandling, men nogle tiltag kan evt. lindre symptomerne lidt. Mundskyl med klorhexidin kan forkorte forløbet. Tandpasta uden skummemiddel (natriumlaurylsulfat) kan i nogle tilfælde hjælpe, hvis man har tendens til at få blister. I udtalte tilfælde kan man forsøge med en lokalbedøvende gele fra apoteket, eller lægen kan udskrive en creme med binyrebarkhormon. For de fleste børn giver en sodavandsis dog god lindring 🙂

Kilder

Patienthåndbogen

Lægehåndbogen

Tandlægeforeningen

Foto: unsplash.com af Lilartsy

Opdateret af: Mimmi Torp (læge)

Redigeret af: Cecilie Clemmesen (læge) og Stine Schaldemose (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Kasserer i Læger Formidler og tidligere teamleder for Trygge Forældre. Har klinisk erfaring fra almen praksis, intern medicin og reumatologi og har tidligere haft et vikariat i Grønland. Er ved at specialisere sig til at blive praktiserende læge.