Læger Formidler
Du læser lige nu

Transportsyge

20
Trygge Forældre Infoblog

Transportsyge

For de fleste betyder sommeren familieudflugter rundt i det danske land. Og måske har du endda rejst med familien på længe ventet udlandsrejse.  Uanset om rejsen foregår i bil, med fly, færge eller andet transportmiddel, kan færden være hård kost for børn (og voksne) med tendens til køresyge. Læs med og få gode råd med på rejsen.

Hvad er transportsyge?

Transportsyge kan opstå i alle transportmidler. Typisk findes det sted i fly, i bil eller på en båd. Søsyge er den hyppigste form for transportsyge.  

I vores indre øre sidder balanceorganet. Det består af tre væskefyldte kanaler kaldet buegange. Når vi bevæger hovedet i forskellige retninger, vil væsken bevæge sig i buegangene. Bevægelsen af væsken registreres af balanceorganet, og på denne måde sendes signal til hjernen om hovedets stilling.  

Transportsyge opstår, når balanceorganets signal til hjernen ikke stemmer overens med de signaler, som øjet sender til hjernen. Et eksempel kunne være en biltur på snoede franske bjergveje, hvor dit barn sidder fordybet i en god bog. Øjnene bevæger sig fra side til side under læsning, mens bilens bevægelser er mere uregelmæssige og svingende. Denne kombination forstyrrer hjernen, og køresygen opstår. 

Transportsyge kan både opstå gradvist eller pludseligt. Transportsyge indebærer utilpashed og svimmelhed, som kan lede til kvalme og nogle gange opkast.  

Forebyggelse, gode råd og behandling

Hvis først dit barn er begyndt at blive køresyg, kan det være svært at behandle. Det er derfor vigtigt at forsøge at forebygge det og derved øge chancerne for en kvalmefri tur. 

  • Er dit barn nervøs for at blive utilpas, så forsøg at berolige det. Ængstelighed og negative forventninger til turen kan øge risikoen. 
  • Spis et let måltid inden turen. En overfyldt mave kan give kvalme. 
  • Undgå kraftige lugte fra parfumer eller madvarer på turen. 
  • Lad dit barn ligge ned eller sove, hvis det er muligt. 
  • Sørg for frisk luft. 
  • I bil: Få dit barn til at kigge ud på vejen. Hvis barnet er stort nok, kan du lade barnet sidde foran med bedre udsyn. Pak skærm og bøger væk, men se ud ad vinduet i stedet. 
  • På båd eller skib: Bliv mest muligt i midten af båden eller skibet og bed om en kahyt nær vandlinjen.  

Er dit barn meget plaget af transportsyge, kan medicinsk behandling måske være en løsning. I så fald skal medicinen tages forebyggende, da det er vanskeligt at behandle, når den først har fået tag i dit barn.  

Der findes overordnet to typer af medicin mod køresyge: 

  • Antihistaminer: en kategori af antihistaminer kan i nogle tilfælde forebygge køresyge. 
  • Hyoscin: også kaldet skopoderm-plaster. Dette kræver en recept fra egen læge. 

Lægemidlerne har bivirkninger og begge typer af medicin kan være skadelige, hvis dit barn samtidig fejler noget andet, så tal altid med jeres læge, inden du giver dit barn medicin mod transportsyge.  

Nogle familier kan have antihistaminer mod høfeber liggende derhjemme, men det er ikke nødvendigvis sådan, at de også virker mod transportsyge. De skal derfor heller ikke anvendes til det formål, uden at man har talt med sin læge.  

Man kan komme langt ved at følge rådene herover, og så længe man kan undgå medicin til børn, skal det undgås. God ferie! 

Forfatter: skrevet af Cecilie Clemmesen (læge). Redigeret af Andreas Overby Ørsted (læge).  

Billede: Jason Corey on Unsplash 

Kilder

Patienthåndbogen   

Patienthåndbogen 

Om forfatteren

Læge siden januar 2021. Har bl.a. arbejdet på Rigshospitalets semi-intensive børneafdeling og hos en børnelæge i indre København. Arbejder pt på urologisk afdeling. Bor på Vesterbro med min mand og søn.