Læger Formidler
Du læser lige nu

Diabetiske fodsår

0
Tryg i livet infoblog

Diabetiske fodsår

diabetiske fodsår

I denne måned har vi i Tryg i livet fokus på diabetes. Men hvad har diabetes og fødder at gøre med hinanden? Diabetes påvirker hele kroppen, og personer med diabetes er i særlig risiko for at udvikle sår på fødderne, som kan være vanskelige at behandle. I ugens infoblog kigger vi derfor nærmere på diabetiske fodsår

Diabetikere kan få sår på fødderne, og hvad så?

I månedens første post (https://www.laegerformidler.dk/generelt-om-diabetes/) lærte vi, at diabetes er en sygdom, som påvirker hele kroppen, herunder blodforsyningen og nerverne. Det er netop disse forandringer, som gør, at personer med diabetes er i særlig risiko for at udvikle sår på fødderne. Mange diabetikere har diabetisk neuropati, som er en nedsat sans for smerte, tryk, varme, kulde og vibration på fødderne. På grund af den nedsatte følesans, kan en diabetiker f.eks. gå med en sten i skoen, uden at lægge mærke til det, og deraf få et sår. Diabetiske fodsår er et hyppigt problem. Ca 22 000 har et fodsår grundet diabetes og der ses ca 3000 nye fodsår årligt på hospitalerne.

Men hvorfor er sår på fødderne noget, vi er så opmærksomme på? Problemet ligger i diabetikernes helingsevne, som kan være nedsat. Personer som har haft diabetes i lang tid, har ofte problemer med blodcirkulationen i benene, som gør at sårene har svært ved at hele. Samtidig er der en stor risiko, for at der går betændelse i sårene, som kan forsinke helingen yderligere. Behandlingen kan derfor være en udfordrende opgave, tager ofte lang tid og kan i værste fald ende med en amputation, som du kan læse mere om i sidste uges post (https://www.laegerformidler.dk/diabetes-og-amputationer/).

Risikofaktorer får at udvikle diabetiske fodsår er bl.a:

–   Nedsat følesans (neuropati)

–   Nedsat blodcirkulation (iskæmi)

–   Aktivt fodsår eller tidligere fodsår

–   Fejlstillinger i foden

–   Fortykket hud

–   Hævede ben

Forebyggelse er alfa omega

Den nemmeste måde at ”behandle” sårene på, er at undgå at få sår. Forebyggelse af sår er altså helt essentielt for en diabetiker, og det er vigtigt at have sin diabetes under god kontrol. Har man tidligere haft et fodsår, er man i øget risiko for at udvikle et sår igen, og man skal derfor være ekstra opmærksom.

Fodsår kan forebygges ved at:

–   Sørge for at din diabetes er velbehandlet; tag din medicin som angivet og kom til dine planlagte kontroller

–   Hold øje med dine fødder; gør det til en vane at undersøge dine fødder jævnligt

–   Plej din fødder; få klippet din negle og fjernet hård hud (evt. ved fodterapeut)

–   Sørg for at gå i ordentligt fodtøj

Hvad gør man så, hvis man har fået et sår?

Har man som diabetiker udviklet et sår på foden, skal man kontakte sin egen læge for at få vurderet problemet. Ofte kan din egen læge iværksætte en behandling, og lave en plan for hvad der skal ske. I visse tilfælde er der behov for specialiseret behandling på sygehuset, eller for vurdering og behandling af blodcirkulationen i benene ved en karkirurg.

Hjørnestenene i behandlingen af diabetiske fodsår er:

–   Optimering af den medicinske behandling

–   Trykaflastning

–   Bandagering med sårprodukter

–   Behandling af en evt. betændelse med antibiotika

–   Behandling af hævelser (kompression)

–   Evt. specialistvurdering ved karkirurg mhp. helingspotentiale og behandling eller vurdering ved ortopædkirurg

Forebyggelse er vejen frem, men har du allerede et sår, er forebyggelse også at få rettidig behandling så sygdommen ikke udvikler sig yderligere – er såret der allerede, så sørg for at blive set af en læge. Der kan gøres noget ved fodsår, men jo tidligere man sætter ind, jo bedre kan det behandles. 

Dette blogindlæg er skrevet for at give dig en generel information om diabetiske fodsår og til at gøre dig tryggere i et evt. sygdoms -og behandlingsforløb. Derfor går vi ikke i dybden med mere specielle/komplekse behandlinger eller komplicerede individuelle forløb. Kontakt din egen læge, hvis du har spørgsmål eller bliver i tvivl.

Kilder

1. https://endocrinology.dk/nbv/diabetes-melitus/den-diabetiske-fod/

2. https://www.sst.dk/da/udgivelser/2021/nkr-diabetiske-fodsaar

3. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/endokrinologi/tilstande-og-sygdomme/diabetes-mellitus/diabetisk-fodsaar/

Redaktion

Christina Krogerus, læge

Cecilie Kiel, læge