Læger Formidler
Du læser lige nu

Håndkøb til Husbehov – om smertestillende medicin

24
Tryg i livet infoblog

Håndkøb til Husbehov – om smertestillende medicin

Håndkøb

Hovedpine, menstruationssmerter, hold i nakken, en forvredet fod. Man kan ofte have behov for medicin til at dæmpe akut opståede smerter, men hvad for noget medicin skal man tage?

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i alle de forskellige smertestillende lægemidler, man kan købe i supermarkedet, på tankstationen og på apoteket uden recept. Derfor har vi nedenunder lavet en lille oversigt over de forskellige smertestillende præparater, som man kan købe i håndkøb:

Paracetamol 

Paracetamol, som nok er det mest kendte smertestillende præparat, går også under salgsnavne som Panodil, Pinex og Pamol. Det fås både som almindelige tabletter, stikpiller, te, bruse- og smeltetabletter.

Paracetamol er førstevalgsbehandlingen til de allerfleste svage smerter som fx spændingshovedpine, menstruationssmerter og hold i nakken, og kan evt. suppleres med andet smertestillende hvis der skulle være behov for det. Udover at dæmpe smerter virker det også febernedsættende. 

Voksne kan med fordel tage 2 tabletter ad gangen. Der skal gå 6 timer før man tager næste dosis (hvis man altså fortsat har behov) – man må altså maksimalt tage 2 tabletter 4 gange i døgnet.

Paracetamol har ingen bivirkninger i de anbefalede doser, men overdosering kan give permanente leverskader. Hvis man har taget for meget paracetamol skal man derfor kontakte en læge med det samme. Paracetamol, så som alt andet medicin, opbevares utilgængeligt til børn i hjemmet. 

Ibuprofen 

Tilhører stofgruppen NSAID, og bliver populært kaldt ”gigtmedicin”, fordi dets betændelsesdæmpende effekt gør præparatet velegnet til behandling af  gigtsmerter.

Ibuprofen går under salgsnavnene Ipren og Ibuprofen. I håndkøb kan man kun købe den laveste dosis, nemlig 200 mg. Man kan maks købe 20 stk ad gangen udenfor apoteket. På apoteket kan man købe flere pakker ad gangen, og her står der også professionelle klar med rådgivning og vejledning. 

Ibuprofen virker ved at dæmpe betændelsestilstande, som kan være årsag til akutte smerter. Man kan anvende ibuprofen sammen med paracetamol, hvis man har behov for en større smertestillende effekt, end man får af paracetamol alene. Dog er det ikke en god ide at tage ibuprofen i længere tid ad gangen, da det kan irritere mavesækken og give anledning til mavesår. 

Ibuprofen bør tages med omhu og ikke i lang tid ad gangen, da præparatet har en del bivirkninger. Hvis man fx. har hjerteproblemer, nyresygdom eller har haft mavesår tidligere skal man helst undgå ibuprofen. Hvis man tager andet fast medicin, så som binyrebarkhormon, som øger risikoen for mavesår, bør man ligeledes tale med sin læge før man påbegynder behandlingen. 

Den maksimale dosis er 6 tabletter (1.200 mg) fordelt ud på døgnet, men det anbefales at tage lavest mulig dosis i kortest mulig tid. 

Acetylsalicylsyre (ASA)

Hører også under NSAID-familien, og findes i håndkøb bl.a. som Kodimagnyl, Treo (almindelige tabletter og brusetabletter) og Magnyl. ASA virker på lidt samme måde som ibuprofen, men hæmmer desuden blodets evne til at størkne. Derfor anvendes Magnyl også til personer, der tidligere har haft en blodprop i hjertet. 

For at opnå en smertestillende effekt kan man tage 500-1000 mg ad gangen, højst 4 gange i døgnet, og kun i en kort periode ad gangen. ASA kan ligesom ibuprofen give anledning til mavesår, og bør derfor anvendes i begrænset omfang. ASA bør aldrig anvendes til børn uden en forudgående aftale med en læge.

Medicinoverforbrugshovedpine

Et overforbrug af smertestillende medicin kan paradoksalt nok føre til hovedpine – såkaldt medicinoverforbrugshovedpine. Hvis man har behov for smertestillende hver 2. dag eller oftere er man i risiko for at få medicinoverforbrugshovedpine. I så fald er det en god ide at tage kontakt til sin praktiserende læge, så I sammen kan lægge en plan for behandling af smerterne.

Kilder:

http://pro.medicin.dk

http://lægehåndbogen.dk

Forfatter:

Anneline Seegert, læge

Redaktion:

Laura Kverneland, læge
Helen Lohmann, apoteksfarmaceut