Læger Formidler
Du læser lige nu

Benlængdeforskel

0
Trygge Forældre Infoblog

Benlængdeforskel

Har du lagt mærke til, at dit barns ryg ser lidt skævt ud? Eller at benene ikke er lige lange? Så kan det være, at der er en forskel på længden af højre og venstre ben. Men hvad betyder benlængdeforskel udover det, som navnet antyder? Er det farligt? Og hvad kan man gøre? – Læs med og bliv klogere på emnet.

Hvad er benlængdeforskel?

Som navnet antyder, er benlængdeforskel en forskel på længden af højre og venstre ben. Tilstanden ses oftest hos børn og 1/3 af alle børn og unge har en benlængdeforskel på op til 1 cm. Det er altså ikke unormalt at have en lille forskel på længden af benene. Faktisk er op til 2 cm normalt og vil sjældent give gener. I nogle tilfælde, især hvis forskellen er over 2 cm, vil det dog kunne give gener og smerter.

Børn vokser i etaper, så det er normalt med benlængdeforskel i vækstperioden. Børn kompenserer ved at gå på tæer på det korte ben og bøje i knæet på det lange ben. Nogle gange vil det se ud som om, at barnet har en skæv ryg, men hvis højden på benene udlignes, vil skævheden af ryggen også normaliseres. Hvis højden ikke udlignes, kan det i nogle tilfælde give ryg- eller hoftesmerter.

Hvorfor får man benlængdeforskel?

Årsagen er typisk ukendt, men det er hyppigst en medfødt tilstand. Såfremt man kender årsagen, vil det oftest skyldes en påvirkning af vækstskiven (området i benet hvor knoglen vokser fra). Det kan fx være en infektion i knoglen, tidligere brækket knogle i det område, en svulst eller visse muskel- eller ledsygdomme hos barnet.  

Hvilke symptomer skal man være opmærksom på?

Hvis dit barn halter eller begynder at klage over ryg- eller hoftesmerter, bør du gå til egen læge. Lægen vil undersøge barnet og forsøge at udligne højden ved at sætte klodser under det korte ben. På den måde kan lægen udregne forskellen i cm. I nogle tilfælde vil lægen henvise til et røntgenbillede for en mere præcis udmåling af forskellen.

Hvad behandling er der?

Behandlingen afhænger af, hvor stor forskellen er i cm, samt om barnet har gener. I milde tilfælde vil man forsøge med almindelige hælkiler/indlægssåler for det korte ben. Ved benlængdeforskel over 2 cm vil det ofte være nødvendigt med speciallavet sko, der kan udligne forskellen. Ved sværere tilfælde vil man overveje operation eller protese, men der vil altid være en opvejning af fordele og ulemper i hvert tilfælde.

Er tilstanden farlig? Hvad man kan selv gøre?

Tilstanden er ikke farlig, og der er ikke noget man selv kan gøre for at forebygge det. Barnet skal ikke hindres i at være aktiv i sin hverdag, i så fald bør man søge læge.

Kilder:

Lægehåndbogen

Patienthåndbogen

Forfatter: Ida Staby (Læge)

Redigeret af: Cecilie Clemmesen (læge), Mimmi Torp (læge)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.