Læger Formidler
Du læser lige nu

Vandvorter: Hvad du bør vide!

109
Trygge Forældre Infoblog

Vandvorter: Hvad du bør vide!

Hvad er nu det? Pludselig har du bemærket små knopper i albuebøjningen hos dit barn. Barnet virker ikke generet af det, men alligevel spreder de sig og går ikke væk. Så er der måske tale om vandvorter. Læs med og lær mere om vandvorter, og hvordan man skal forholde sig til dem!   

Hvordan ser en vandvorte ud?

Vandvorter, også kendt som molluskler, er små, hudfarvede eller let røde blærelignende knopper, der oftest er lokaliseret på overkroppen og i albuebøjningen. De kan nærmest ligne perler på huden og har en diameter på cirka 3-10 mm. Typisk optræder de i grupper og kan være synlige på overkroppen, arme, ben eller endda i ansigtet.  Vandvorterne har fået deres navn, fordi de har en vandig gelemasse og ligner en vorte.

Er vandvorter farlige?

Nej, vandvorter er ikke farlige, men de kan være kosmetisk generende. De forårsager normalt ikke smerte eller ubehag. Der kan i sjældne tilfælde opstå betændelse i en vandvorte, hvis man kradser i den. Dette vil resultere i rødme, hævelse og smerte, hvilket kan kræve lægelig behandling. Hvis du eller dit barn oplever disse symptomer, er det en god idé at opsøge en læge for en vurdering og behandling.

Hvem får vandvorter?

Vandvorter kan forekomme hos alle, men de ses oftest hos små børn i alderen 2-5 år. De skyldes en ufarlig virusinfektion (poxvirus) i huden og kan spredes til andre dele af kroppen ved berøring eller gnidning. Har man et barn med børneeksem/atopisk eksem, som får vandvorter, er det vigtigt at huske at smøre huden med fed creme og evt. mild binyrebarkhormoncreme, da vandvorter nemt spreder sig i sart hud. Vandvorter smitter sjældent andre, hvorfor barnet fint kan komme i institution.  Man skal dog undlade at dele håndklæder med andre, hvis vandvorterne væsker. Skal man en tur i svømmehallen, kan man dække vandvorterne til med vandfast plaster.

Skal de fjernes?

Bare rolig – vandvorterne forsvinder helt af sig selv. Men det kan tage lang tid, typisk 6 til 9 måneder. Andre gange kan det tage op til et par år, før vandvorterne forsvinder. Selvom dette normalt sker spontant, kan det være en god idé at konsultere en læge, hvis vandvorterne forårsager ubehag eller er kosmetisk generende. Der er forskellige behandlingsmuligheder tilgængelige, både receptpligtige og håndkøbspræparater, men det er vigtigt at følge lægens anbefalinger for at undgå eventuelle bivirkninger eller ardannelse.

Kilder:

Lægehåndbogen

Patienthåndbogen

Foto: Istockphoto.com

Forfatter: Malene Toft (læge)

Redigeret af: Camilla Palmquist (læge) og Tanja Todberg (læge)

Opdateret d. 26-04-2024 af Alexandra G. Frydkjær (læge). Opdateret af: Mette S. Schjødt (læge) og Ida Staby (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Erfaring fra neurologisk afdeling samt almen praksis. Arbejder aktuelt på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Hillerød. Rigeligt med mor-bekymringerfaring. Mor til en pige fra '18.